5 Μαρτίου, 2016

Δηλώσεις νομιμοφροσύνης στην εκπαίδευση;

Γιώργος Μαυρωτάς

Η ιδεολογική εμμονή του κ. Φίλη κατά των ιδιωτικών σχολείων, μετά τις γνωστές απόψεις του για επιβολή ΦΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο, συνεχίζεται εκ νέου με την αντίθεσή του κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων από τα ίδια, θεωρώντας την παράτυπη. Όταν μάλιστα το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει ορίσει μια τυπική, οργανωμένη και σωστά δομημένη αξιολόγηση με συγκεκριμένους δείκτες και ενημερωμένους αξιολογούμενους και αξιολογητές. Αυτή η «αλλεργία» απέναντι στην αξιολόγηση μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ιδεοληψία του προκατόχου του κ. Μπαλτά απέναντι στην αριστεία.

Σε εφαρμογή λοιπόν σχετικής εγκυκλίου του Υπουργού, ο διευθυντής της Δ’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής έστειλε προς όλα τα Ιδιωτικά Σχολεία αρμοδιότητάς του, έγγραφο, ζητώντας εντός πέντε (5) ημερών, να τον ενημερώσουν αν έχουν διενεργήσει αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους προσωπικού. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, αυτό δεν αρκεί, αλλά ζητά να του αποστείλουν υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούν, με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν ότι δεν έχουν αξιολογηθεί από το ιδιωτικό σχολείο!!!

Η Πολιτεία δηλαδή θεωρεί ότι οι ιδιοκτήτες των σχολείων είναι αναξιόπιστοι και χρειάζεται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να πιστοποιήσουν τη μη διεξαγωγή αξιολόγησης με υπεύθυνη δήλωσή τους ώστε να επιβεβαιωθεί η θέληση του Υπουργείου.

Η πρακτική των υπεύθυνων δηλώσεων και της νομιμοφροσύνης έχει καιρό να εμφανιστεί στη χώρα και δεν πιστεύαμε ότι θα τη δούμε από μια αριστερή κυβέρνηση, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο υπερβάλλων ζήλος κάποιων διευθυντών εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα επίδειξης νομιμοφροσύνης προς το Υπουργείο μετά τις πρόσφατες αναλήψεις καθηκόντων. Και αναρωτιόμαστε αν ο κ. Φίλης, γνωστός για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες, συμφωνεί με την πρακτική των υπεύθυνων δηλώσεων ή τη θεωρεί υπερβολή.

Το τελευταίο που χρειάζεται η πολυταλαιπωρημένη εκπαίδευση είναι η ύπαρξη ΣΥΡΙΖΟφρουρών που θα διαγωνίζονται σε πρακτικές που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω…

Γιώργος Μαυρωτάς
Βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης