20 Οκτωβρίου, 2017

Διχάζω άρα υπάρχω

Λίνα Παπαδάκη

Η ιδέα της επιβολής προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ με εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι μία ξεκάρφωτη έμπνευση του αρμόδιου υπουργού που αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Εντάσσεται σε μία σχολή σκέψης που διατρέχει αυτήν την κυβέρνηση και είχαμε πολλές ευκαιρίες μέχρι τώρα να εκπλαγούμε δυσάρεστα με τη φιλοσοφία που τη διέπει. Γιατί είναι η αντίληψη των δύο αντίπαλων κόσμων. Ας παρακάμψουμε εδώ τα πιθανά συνταγματικά προβλήματα που έχει η πρόταση αφού φαίνεται να καταργεί την αρχή της ισονομίας, ή ακόμα και τα πρακτικά θέματα που ανακύπτουν, αφού οι φοροφυγάδες βρήκαν άλλο ένα πεδίο όπου θα είναι οι κερδισμένοι. Ας μείνουμε στην ουσία – δεν τιμωρούν το αδίκημα αλλά τον οδηγό. Δηλαδή, τιμωρούν τον πλούτο.

Δεν ξέρω αν είναι Μαρξισμός αυτό που έχουν στο κεφάλι τους, εμένα μου φαίνεται περισσότερο Διχασμός. Στο τέλος κάθε συζήτησης που ανοίγουν ξεφυτρώνει πάντα μια διαχωριστική γραμμή πλουσίων- φτωχών με τρόπο μάλλον άγαρμπο και μονοκόμματο, αλλά βολικό για να αυτοπροσδιοριστούν οι ίδιοι. Να τοποθετήσουν δηλαδή τους εαυτούς τους στη θέση του προστάτη των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων για να τους νιώσουν δικούς τους οι πιο αδύναμοι, που φυσικά είναι οι περισσότεροι. Με κάθε τρόπο τους λένε με νόημα ότι εμείς για σας βρισκόμαστε εδώ, όχι για όλους. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν διστάζει να ομολογήσει φόρα παρτίδα ότι δεν είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Γι’ αυτό και είχαν θεωρήσει ταξικό δυστύχημα την περσινή τραγωδία με την Πόρσε. Δεν ήταν έλλειψη ανθρωπισμού αλλά υπόμνηση διαχωρισμού. Ο ίδιος λόγος που τους έκανε να καταργήσουν τα 5 ευρώ για εξέταση στα νοσοκομεία για να επιβάλουν στο τέλος την ισότητα πλουσίων και φτωχών στην έλλειψη γαζών. Πιασάρικα ιδεολογήματα που στοχεύουν κατευθείαν στο συναίσθημα των φτωχών για να νιώσουν ότι έχουν μια κυβέρνηση που σκέφτεται το πορτοφολάκι τους με τα ψιλά. Με την ελπίδα βέβαια να μην αντιληφθούν ότι το πορτοφόλι τους με τα χαρτονομίσματα το αδειάζουν γρηγορότερα από τους προηγούμενους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου