7 Απριλίου, 2016

Διάλογος πολιτικής για τα Ναρκωτικά

Φωτεινή Λεομπίλλα

Το Ποτάμι, μετά από πρόσκληση, συμμετείχε σήμερα 7 Απριλίου 2016 δια της εκπροσώπου του, Λεομπίλλα Φωτεινή, Μsc Κοινωνιολόγου, υπεύθυνης του Σ.Α.Α.Σ στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε, με επιτυχία, η Εταιρεία «Διογένης - Διάλογος πολιτικής για τα Ναρκωτικά» με αφορμή την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016).

Από την Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ αναμένεται να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Τα συμπεράσματα της Ειδικής συνόδου πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στην αναμόρφωση των πολιτικών και πρακτικών για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στον κόσμο.

Στην ενημερωτική συνάντηση έγινε αναφορά στο ιστορικό της Ειδικής Γενικής Συνέλευσης, στις προτάσεις των κρατών μελών, των διεθνών οργανισμών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και στη συζήτηση θεμάτων στα οποία δεν υπάρχει ομοφωνία. Αυτά τα θέματα αφορούν κυρίως στις πρακτικές μείωσης της βλάβης, στην αποποινικοποίηση της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση και την αλλαγή του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών από την κατασταλτική προσέγγιση, στην προαγωγή της δημόσιας υγείας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα πολιτικής των ναρκωτικών στην Ελλάδα τα οποία σχετίζονται με τις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της πολιτικής για τα ναρκωτικά.

Στην ενημερωτική συνάντηση, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι εκπρόσωποι από τους αρμόδιους φορείς, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και επιστήμονες. Παρά τη πρόσκληση, δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι από άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ η παρουσία, μέσω εκπροσώπου, της Εθνικής Συντονίστριας για τα ναρκωτικά προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Το Ποτάμι, δια της εκπροσώπου του, έκανε γνωστές τις θέσεις του για τα θέματα της ενημερωτικής συνάντησης, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρχει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση "ελεγχόμενων ουσιών", τις εξαρτήσεις, και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Η ομιλία

Το «Ποτάμι» τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όπως οι χρήστες ουσιών. Οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνάνθρωποι μας που πάσχουν και έχουν ανάγκη τη βοήθεια της κοινωνίας και της πολιτείας. Όχι ως «εγκληματίες» αλλά ως άτομα που είναι εξίσου φορείς ατομικών δικαιωμάτων όπως όλοι μας, είτε αυτοί θέλουν να απεξαρτηθούν είτε θέλουν, για τους δικούς τους λόγους, να παραμείνουν στη χρήση. Θα πρέπει λοιπόν τόσο η ποινική τους αντιμετώπιση όσο και η θεραπευτική τους να κινείται σε αυτό το πνεύμα και η πολιτεία να στέκεται αρωγός και όχι τιμωρός. Η δε κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, θα πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να δείξουμε αλληλεγγύη σε όσους αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης. Καμία τιμωρία για τους χρήστες, υποστήριξή τους σε όποια φάση κι αν βρίσκονται. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν η εξάρτηση είναι ασθένεια και οι εξαρτημένοι χρήστες ασθενείς, όμως τα αίτια που οδηγούν κάποιον στη χρήση ουσιών, είναι και κοινωνικά όποτε οφείλουμε ως κοινωνία να στοχεύουμε στην εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων και μέχρι να συμβεί αυτό να δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και τη φροντίδα μας για όσους είναι ήδη εξαρτημένοι. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της χρήσης ουσιών και των χρηστών με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και ευαισθησία. Οι επίσημοι φορείς που δρουν στο τομέα των εξαρτήσεων καλούνται να ξεπεράσουν τα όσα τους χωρίζουν (διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και μοντέλα απεξάρτησης) και να βρουν και αναδείξουν όσα τους ενώνουν και κυρίως να συνεργαστούν, ενώνοντας τις εμπειρίες και γνώσεις τους, προς όφελος των εξαρτημένων χρηστών, των οικογενειών τους αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Η δε πολιτεία, οφείλει να είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια, αναγνωρίζοντας ότι, παρά τη σημερινή οικονομική δυσπραγία, κάθε ευρώ που δίνεται για τη πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη των ουσιοεξαρτημένων «πιάνει τόπο» και επιστρέφει στη κοινωνία πολλαπλάσια και με πολλούς τρόπους. Στη δε ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, καλείται να επιδείξει ένα πνεύμα, ανάλογο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους που θα κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ χρηστών και εμπόρων ουσιών, δίνοντας στους πρώτους τη δυνατότητα μη δίωξής τους. Μερικά από τα μέτρα που είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα είναι:

- Μέριμνα για τη στέγαση των άστεγων χρηστών με τη λειτουργία σχετικού ξενώνα
-Άμεση πρόσβαση σε θεραπεία με υποκατάστατα για όσους το επιθυμούν.
- Κάλυψη με υποκατάσταση, με σύμφωνη γνώμη των θεραπόντων ιατρών, όσων χρηστών χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία για λόγους υγείας, διαφορετικών της εξάρτησης.
- Επέκταση της λειτουργίας προγραμμάτων υποκατάστασης στα καταστήματα κράτησης.
- Λειτουργία περισσότερων προγραμμάτων υποκατάστασης στη Περιφέρεια.
- Δημιουργία και λειτουργία ενιαίου φορέα για την απεξάρτηση που θα συνδυάσει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και των τριών επίσημων φορέων απεξάρτησης, ΟΚΑΝΑ,ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ&ΨΝΘ.
- Στήριξη και επέκταση των προγραμμάτων μείωσης βλάβης και των υπηρεσιών που παρέχουν καθώς και διασύνδεσή τους για αποτελεσματικότερη λειτουργία (μέσω θεσμικού πλαισίου και μνημονίων συνεργασίας).
- Επαναλειτουργία του σταθμού εποπτευόμενης χρήσης ΟΔΥΣΣΕΑΣ καθώς και υιοθέτηση και άλλων "καλών πρακτικών" (παράδειγμα Πορτογαλίας)
- Στήριξη των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία καθώς και της επανένταξης των θεραπευομένων-χρηστών μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, πληροφόρησης, νομικής υποστήριξης,ευαισθητοποίησης τοπικών κοινωνιών και εργοδοτών καθώς και εισόδου (ή επανεισόδου) στην αγορά εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας http://www.diogenis.info/el/enimerotiki-ekthesi-gia-tin-ungass-2016/

* Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι μέλος της ΣΑΑΣ.

διαβάστε επίσης