23 Μαΐου, 2017

Διαφάνεια, ισονομία και σεβασμός των δικαιωμάτων για τη χρηστή διακυβέρνηση στο ποδόσφαιρο

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και σεβασμού των δικαιωμάτων επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των FIFA, UEFA, FIFPro (Σύλλογος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και EPFL (Ένωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων) από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη διαδικασία προετοιμασίας σχετικού ψηφίσματος για τη χρηστή διακυβέρνηση στο ποδόσφαιρο ("Good Football Governance").

Ο κ. Μαυρωτάς υπέβαλε ερωτήσεις στους εκπροσώπους των φορέων σχετικά με τις συνθήκες εκπαίδευσης των εφήβων στα προπονητικά κέντρα των μεγάλων συλλόγων, τη θέση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθώς και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους που προκαλεί ο ρατσισμός αλλά και ο εθνικισμός.

Στα θέματα των οικονομικών έθεσε το θέμα της καθιέρωσης ανώτατου συνολικού πλαφόν για τα συμβόλαια των ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισότητες, να υπάρξει ορθολογικοποίηση στη χρήση των πόρων και δικαιότερος ανταγωνισμός (το γνωστό salary cap που ισχύει και στο NBA).

Για το salary cap οι απόψεις των φορέων ήταν διαφορετικές (π.χ. οι παίκτες της FIFPro ήθελαν ασφαλιστικές δικλείδες και το έβλεπαν ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων), αλλά συνέκλιναν στο σημείο ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει μια άμβλυνση των διαφορών και να υπάρξει μεταφορά πόρων και προς τις ομάδες που δουλεύουν με τις ακαδημίες ώστε να έχουν κίνητρο για την παραγωγή παικτών.

Η ακρόαση συνεχίστηκε επεκτείνοντας το αντικείμενο γενικά στον αθλητισμό όπου ακούστηκαν και οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της UNESCO, του Ο.Ο.Σ.Α. και βέβαια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κοινός παρανομαστής ήταν η ανάγκη αξιολόγησης της ποιότητας διακυβέρνησης των διεθνών ομοσπονδιών με συγκεκριμένα κριτήρια από ανεξάρτητους φορείς.

IMG_4322