29 Αυγούστου, 2018

Διαχρονικός αντίπαλος του Ποταμιού είναι το πελατειακό κράτος και ο λαϊκισμός

Γιώργος Μαυρωτάς

Το Ποτάμι εντάσσει την επίλυση του ασφαλιστικού στο πακέτο της ανάπτυξης, καθώς δεν είναι βιώσιμο ένα σύστημα με 1,3 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και χρειάζονται επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή και τις αναγκαίες θέσεις εργασίας, εξήγησε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής με την Κέλλυ Κοντογεώργη.

Εκτίμησε πως το ασφαλιστικό θα είναι καθοριστικό για το χρόνο των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει καλύτερη διευθέτηση για τις περικοπές των συντάξεων, σε 2 ή 4 στάδια ώστε να δημιουργήσει πολιτικό χρόνο το 1ο εξάμηνο του 2019, όταν το μέτρο δεν θα έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η προεκλογική κλεψύδρα έχει γυρίσει με το διάγγελμα του κ. Τσίπρα στην Ιθάκη.

Ευχήθηκε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με ατζέντα μέλλοντος και όχι παρελθόντος, καθώς η νέα εποχή με την έξοδο από τα μνημόνια παρέχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και περισσότερες ευθύνες. Προέκρινε ως κυρίαρχη προεκλογική συζήτηση τις αναγκαίες αλλαγές για ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο σε πεδία όπως η παιδεία και η δημόσια διοίκηση, τονίζοντας πως η χρηστή διακυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο αλλά προκύπτει από τη γνώση, την εμπειρία και τις καλές πρακτικές ηγεσίας.

Κατέστησε σαφές πως το Ποτάμι παραμένει σταθερό στις αρχικές του θέσεις σε όλα τα πεδία και πως η υπερψήφιση ή καταψήφιση διατάξεων δεν μεταφράζεται σε στήριξη ή μη της κυβέρνησης. Δέχθηκε εγγύτητα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε θέματα δικαιωμάτων και εξωτερικής πολιτικής και με τη Ν.Δ. σε θέματα οικονομίας, δημόσιας διοίκησης και παιδείας, καθώς ο χώρος του κέντρου έχει διεπιφάνειες, τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Παρότι δεν είναι κόμμα εξουσίας, διαθέτει προοδευτικές θέσεις, προτάσεις, λύσεις, χρήσιμες σε κάθε εξουσία.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Ποτάμι, και εν όψει του Συνεδρίου στις 03/04 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε καμπάνια υπενθύμισης του στίγματος του Ποταμιού ως προοδευτικού φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος, βασικού αντιπάλου του πελατειακού συστήματος και του λαϊκισμού, με στόχο να καταδειχθεί το χρήσιμο και το κρίσιμο της παρουσίας του στην επόμενη Βουλή. Αποδέχθηκε την ύπαρξη δύο αντίρροπων τάσεων για συνεργασίες στο Ποτάμι, εκτιμώντας όμως πως το σύνολο των βουλευτών στηρίζει την αυτόνομη πορεία.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην επικείμενη ανακοίνωση του νέου συστήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαπίστωσε πως το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει εκ νέου χαρακτήρα αυτόνομης βαθμίδας και όχι απλώς προετοιμασίας. Πρότεινε ένα ενιαίο αξιόπιστο σύστημα απόκτησης Εθνικού Απολυτηρίου που θα στηρίζεται στην ύπαρξη τράπεζας θεμάτων και έκρινε πως η τεχνολογία μπορεί να φανεί αρωγός στην αξιοπιστία της εξέτασης σε πανελλήνιο επίπεδο. Υπενθύμισε πως είχε γίνει ευρύς διάλογος το 2016 από την αρμόδια επιτροπή, ατ πορίσματα της οποίας δεν υιοθετήθηκαν και η κυβέρνηση προωθεί τώρα ένα άλλο σύστημα χωρίς επαρκή διαβούλευση. Εκτίμησε πως δεν είναι κατάλληλη η αυτούσια εισαγωγή ενός συγκεκριμένου συστήματος από άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πρότεινε προσαρμογή στοιχείων από διάφορα συστήματα στην ελληνική πραγματικότητα όπως τα κουπόνια προς μαθητές για πολιτιστικές δραστηριότητες που δίνονται στη Γαλλία, ή ιδέες από ιταλικό nuova scuola. Στάθηκε επιφυλακτικός έναντι της θρυλλούμενης αλλαγής του σχολικού ωραρίου, καθώς δεν υφίστανται οι ανάλογες υποδομές.

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

Πηγή: Κανάλι της Βουλής