14 Δεκεμβρίου, 2014

Δεν θέλουμε προτάσεις για συσσίτια, θέλουμε προτάσεις για δουλειές

Ποτάμι

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος στο Ηράκλειο της Κρήτης για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Ο Φεβρουάριος θα είναι από τους κρισιμότερους μήνες των τελευταίων ετών», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στην ''ανίκανη κυβέρνηση'' όσο και στην ''επιπόλαιη αξιωματική αντιπολίτευση''.

«Είναι σαφές ότι πάνε να κάνουν έναν αιφνιδιασμό στην κοινωνία και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο Σαμαράς έχει αδυναμία να βρει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και ο Βενιζέλος έχει πρόβλημα να βρει λύσεις ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ. Δε δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για εκλογές όποτε αυτή θέλει, για εκλογές το 2016. Να προσδιορίσει το χρόνο της εκλογής από τώρα - εμείς προτείναμε μια ημερομηνία, προτείναμε τα τέλη του Νοέμβρη του 2015, για να περάσει η τουριστική περίοδος- και μέχρι τότε να λύσουμε σημαντικά ζητήματα της χώρας τα οποία αν δε λυθούν θα δυσκολέψουν το έργο και της επόμενης κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την ανευθυνότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κυβερνήσει, υπερήφανος πάνω στο άτι και δεν θέλει να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να αντιμετωπίσουμε την ασυλία των υπουργών; Γιατί, δε θα γίνουν τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο; Ή έχουν κάποιο κοκαλάκι του αδιάφθορου; Δεν υπάρχει κοκαλάκι τέτοιο. Αν το ταμείο είναι γεμάτο και αν δεν υπάρχουν θεσμοί, θα πάρουν το ταμείο και θα φύγουνε. Αυτό δείχνει η πολιτική ιστορία, όχι της Ελλάδας, όλου του κόσμου από τα Σοβιέτ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να δώσει κάποιος μια λογική εξήγηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται αυτή η Βουλή να χρίσει την επόμενη αναθεωρητική;».

Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος αν είναι στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα, απάντησε πως κανένας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι μόνος του.

«Είναι πολύ πιο μπετόν τα πράγματα για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Όπως δεν μπόρεσε ο Σαμαράς, έτσι δεν θα μπορέσει και ο Τσίπρας. Όπως δε θα μπορούσε και ο Θεοδωράκης. Τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα μπορούσε να την κάνει μόνο ένας. Ο Έλληνας. Δηλαδή κάποιος που θα πήγαινε εκεί και θα έλεγε “έχω μια συμμαχία του 51%, η πλειοψηφία δηλαδή του ελληνικού λαού είναι μαζί μου και ζητώ αυτό”. Αυτό ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις οι Ευρωπαίοι να το ακούσουνε. Αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να ακούσουνε το 30 αριστερά, όπως δεν έχουν κανένα λόγο και το ξέρετε και το είδατε, να ακούσουν το 30 δεξιά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε και στο ερώτημα αν ο λόγος του Ποταμιού και αυτά που υποστηρίζει ο ίδιος είναι ρομαντικά για την εποχή μας.

«Η χώρα αυτή τη στιγμή κατρακυλάει. Θα πρέπει λοιπόν να πάρουν το θάρρος να παραμερίσουν τους προσωπικούς τους εγωισμούς, να παραμερίσουν τις απίστευτες φιλοδοξίες, που έχουν και να συνεννοηθούν για 3-4 μεγάλες αποφάσεις. Ακούω συνέχεια πως ο μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξήσει τα συσσίτια , να δώσει το ρεύμα στις οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, αυτές είναι οι προτεραιότητες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ΜΚΟ, αυτές θα πάνε να ενώσουν το ρεύμα. Ο Ιερώνυμος κάνει συσσίτια, ο Ειρηναίος κάνει συσσίτια , αλλά ένα κόμμα εξουσίας δεν λέει θα πολλαπλασιάσω τα συσσίτια αλλά πρέπει να λέει θα κάνω δουλειές. Θα προχωρήσω την ανάπτυξη, θα μειώσω την ανεργία. Θέλω να ακούσω αν υπάρχει κάποια στιγμή μέχρι την Κυριακή των εκλογών μία πρόταση για την ανεργία . Με 1,5 εκατομμύριο κόσμο στην ανεργία είναι ώρα να μιλήσουμε για δουλειές και όχι μόνο για συσσίτια».

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι έχει προσεγγίσει στελέχη από άλλους χώρους, είπε:

«Δεν έχουμε κάποια αγωνία να προσεγγίσουμε συγκεκριμένους χώρους αλλά το Ποτάμι είναι ένα κίνημα ανοιχτό, δεν έχει κλειστές πόρτες. Οι οργανώσεις μας είναι εθελοντικά σχήματα, έρχεται κόσμος, προστίθεται κόσμος και από το ΠΑΣΟΚ και μεταρρυθμιστές της αριστεράς και φιλελεύθεροι προοδευτικοί άνθρωποι. Διαμορφώνεται η συνείδηση ότι το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο κίνημα του κέντρου».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε επίμονα και για το πως επιλέγει το Ποτάμι τους υποψήφιους βουλευτές του και απάντησε:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων στο Ποτάμι θα είναι καινούριοι, θα είναι νέοι άνθρωποι, νέοι στην πολιτική, νέοι δημιουργοί. Θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά δε θα είναι οι λερωμένοι, θα είναι οι καθαροί του παρελθόντος».

Νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντηθεί με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της Συνέντευξης Τύπου :

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να πω πρώτα ένα ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη για την ενημέρωση που μου έκανε. Με ενημέρωσε για τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Έχει μια μεγάλη εμπειρία σε πολλά πόστα και είναι ένας άνθρωπος που ακόμη και συμβουλές μπορεί να σου δώσει.
Μιλήσαμε πάντως για την Κρήτη, μιλήσαμε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει. Η Κρήτη δεν είναι τόσο μέσα στο κάδρο της κρίσης. Έχει δικές της δυνάμεις, έχει πλούτο και υπάρχει μια αισιοδοξία και από τον Περιφερειάρχη και από εμένα βέβαια, ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Ας είναι καλά το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα της Κρήτης.
Τα μηνύματα για το Ποτάμι στην Κρήτη είναι θετικά. Και το βλέπεις στους δρόμους, το βλέπεις παντού. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε ψηφοδέλτια τέτοια που να αποδείξουν για άλλη μια φορά και στους Κρητικούς, όπως αποδείξαμε στους Κρητικούς και στις ευρωεκλογές, ότι έχουμε τους ανθρώπους που μπορεί να πάνε τον τόπο μπροστά.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Ανοιχτά ψηφοδέλτια με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων που είναι στις αρχές του Ποταμιού, αλλά δεν είναι περιχαρακωμένοι σε κομματικά όρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχετε ήδη προσεγγίσει συγκεκριμένα άτομα. Είδαμε τον κ. Τσίπρα να κάνει ευρεία άνοιγμα χθες από το Ηράκλειο προς όλους τους χώρους. Είδαμε και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, παλιά στελέχη να βρίσκονται στην κομματική μάζωξη. Εσείς έχετε προσεγγίσει όλους τους χώρους για να αντλήσετε πρόσωπα;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε προσεγγίσει τους χώρους. Οι χώροι προσεγγίζουν εμάς. Δεν έχουμε κάποια αγωνία να προσεγγίσουμε συγκεκριμένους χώρους, αλλά το Ποτάμι είναι ένα κίνημα ανοιχτό, δεν έχει κλειστές πόρτες και όταν λέω ανοιχτό το εννοώ, γιατί κάποιοι λένε ελάτε σε εμάς για να μας φέρετε ψήφους, αλλά μη μπείτε στις οργανώσεις, δεν μπορείτε γιατί κάποιοι είναι μέσα, κρατάνε τις πόρτες κλειστές. Σε εμάς αυτά δεν υπάρχουν.
Οι οργανώσεις μας είναι εθελοντικά σχήματα. Έρχεται κόσμος, προστίθεται κόσμος και από το ΠΑΣΟΚ και μεταρρυθμιστές της αριστεράς και φιλελεύθεροι προοδευτικοί άνθρωποι και νομίζω ότι διαμορφώνεται η συνείδηση ότι το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο κίνημα του κέντρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή παλιότερα θυμάμαι όταν ξεκινήσατε, είχατε βάλει κάποια προαπαιτούμενα για τους υποψήφιους.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ισχύουν και τώρα τα προαπαιτούμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ισχύει κάποιος που ήταν σε ένα κόμμα που ήταν σε θέσεις, που ήταν όλα αυτά, αποκλείεται a priori;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εμείς δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ, γιατί άμα αποκλείσεις τους ανθρώπους που ήταν σε κόμματα δεν θα έχεις κανέναν, γιατί όλοι σε κάποια κόμματα ήταν. Έχουμε αποκλείσει τους ανθρώπους που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χάλι της χώρας. Δηλαδή οι άνθρωποι, οι οποίοι ευθύνονται για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι με το Ποτάμι.
Από εκεί και πέρα το Ποτάμι αναζητά νέους υποψήφιους και αυτή είναι η λογική του και η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων στο Ποτάμι θα είναι καινούργιοι, θα είναι νέοι άνθρωποι, όχι ηλικιακά υποχρεωτικά, εννοώ νέοι στην πολιτική. νέοι δημιουργοί. Αλλά ότι θα υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους, θα υπάρχουν. Αλλά δεν θα είναι οι λερωμένοι. Θα είναι οι καθαροί του παρελθόντος.
Χ. ΛΕΟΝΤΑΚΗΣ («ΚΥΔΩΝ TV»): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε γι’ αυτούς… όπως είπατε να εκλεγεί πρόεδρος και να γίνουν εκλογές το Νοέμβριο.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι τεράστιες. Και οι ευθύνες του Σαμαρά και του Βενιζέλου είναι πολύ συγκεκριμένες. Είναι σαφές ότι πάνε να κάνουν έναν αιφνιδιασμό στην κοινωνία και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο Σαμαράς έχει μια αδυναμία να βρει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Και ο Βενιζέλος έχει πρόβλημα να βρει λύσεις ακόμη και για το ΠΑΣΟΚ. Είναι εσωτερικά τους ζητήματα, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαμάχη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτά είναι σαφές.
Το θέμα όμως είναι η χώρα να πάει σε συντεταγμένες λύσεις. Αυτό λέει το Ποτάμι. Τι λέμε λοιπόν; Ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για εκλογές όποτε αυτή θέλει, για εκλογές το 2016. Να προσδιορίσει το χρόνο της εκλογής από τώρα. Εμείς προτείναμε μια ημερομηνία. Προτείναμε τα τέλη του Νοέμβρη για να περάσει η τουριστική περίοδος.
Και μέχρι τότε να λύσουμε σημαντικά ζητήματα της χώρας, τα οποία εάν δεν λυθούν, θα δυσκολέψουν το έργο και της επόμενης κυβέρνησης. Δηλαδή έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Υπερήφανος πάνω στο άτι, χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της ευθύνης των υπουργών; Δηλαδή τόσα χρόνια μιλάμε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα έχει χρησιμοποιήσει τα υπουργεία προς όφελος των υπουργών, των κομματικών συστημάτων κλπ. Το ξεχάσαμε αυτό; Γιατί δεν θα γίνουν τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ αύριο; Ή έχουν κάποιο κοκαλάκι αδιάφθορου; Δεν υπάρχει κανένα κοκαλάκι τέτοιο.
Αν το ταμείο είναι γεμάτο και εάν δεν υπάρχουν θεσμοί, θα πάρουν το ταμείο και θα φύγουν. Αυτό δείχνει η πολιτική ιστορία. Όχι της Ελλάδος, όλου του κόσμου. Από τα σοβιέτ μέχρι τις ΗΠΑ. Άρα τι λέμε εμείς; Εμείς λέμε υπακούοντας και στο νόμο της ανθρώπινης φύσης, αλλά και στο λόγο το αριστερό που υπήρξε τόσα χρόνια απέναντι στη διαφθορά, λέμε αυτή η Βουλή να βάλει τις βάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε να μην έχουμε ασυλία στους υπουργούς, ασυλία στους βουλευτές. Και το αρνούνται. Γιατί το αρνούνται; Μπορεί να δώσει κάποιος μια λογική εξήγηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται αυτή η Βουλή να θεωρήσει την επόμενη αναθεωρητική;
Γιατί αυτή η Βουλή δεν θα δεσμεύσει με αποφάσεις της το Σύνταγμα. Θα πει μόνο ότι αυτά τα άρθρα θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή και το αρνούνται. Είναι δηλαδή η αίσθηση ότι είμαι ο Μεσσίας που έρχομαι και δεν υπάρχει λόγος να γίνει καμία ρύθμιση πριν. Το έχει πει και το έχει κάνει ο Καραμανλής. Το έχει κάνει ο Παπανδρέου, το έχει κάνει ο Σαμαράς. Και τώρα θέλει να το κάνει ο Τσίπρας.
Και ο κόσμος λέει όχι, δεν είσαι ο Μεσσίας που έρχεσαι. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν θεσμοί που πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά και να μπούνε από τώρα οι κανόνες. Άρα εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αναθεώρηση του συντάγματος από την επόμενη Βουλή. Να αποφασιστεί σε αυτή τη Βουλή.
Καινούργιος εκλογικός νόμος. Είναι δυνατόν το 1/3 των βουλευτών της χώρας να βγαίνουν από τρεις περιφέρειες; Ποιοι τους βγάζουν; Ή εάν έχουν πάρα πολλά λεφτά, ή αν είναι αρεστοί στα κανάλια, ή εάν είναι πολύ μεγάλα τζάκια, ονόματα δηλαδή. Λέμε το πασιφανές. Το έχει πει η αριστερά εδώ και 20 χρόνια. Να μικρύνουν οι περιφέρειες. Να είναι γνωστές στις κοινωνίες οι δράσεις του ενός ή του άλλου.
Η Β’ Αθήνας να σπάσει σε πέντε κομμάτια. Να γίνει αυτό. Γιατί δεν το κάνουμε; Γιατί δεν το αποφασίζουμε; Γιατί επιλέγουμε τον παλιό δρόμο, λέγοντας ότι ο παλιός δρόμος θα μας οδηγήσει σε νέες λύσεις.
Δεν είναι δυνατόν. Άρα είναι πολύ απλά και σαφή τα πράγματα για μας. Συνεννόηση στα δυο – τρία θεσμικά θέματα που υποτίθεται ότι το πολιτικό σύστημα συμφωνεί και μετά εκλογές, γιατί ο στόχος ο δικός μας και ο στόχος νομίζω του ελληνικού λαού, δεν είναι απλώς να δίνει, να μεταβιβάζει τις Mercedes στους επόμενους. Ο στόχος είναι οι επόμενοι που έρχονται να έχουν το πλαίσιο να παράγουν διαφορετικές λύσεις.
Και η εμπειρία δείχνει ότι όσοι βιάστηκαν να ανέβουν στην εξουσία τα τελευταία 10 χρόνια, πήγαν και τη χώρα μερικά βήματα πίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και ένας αντίλογος όμως σε αυτό. δηλαδή συνεννόηση και μετά εκλογές. Αλλά εδώ με αυτούς που προτείνετε εσείς, σας λένε ότι παρατείνετε την αβεβαιότητα και μας έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Δηλαδή τώρα Πρόεδρος και μετά από 11 μήνες εκλογές. Αυτή δεν θα είναι μια μακρά προεκλογική περίοδος;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, εκτός από την Κορέα, την Κίνα και σε μερικές χώρες που δεν γίνονται εκλογές και σε μερικές χώρες της Ασίας που γίνονται όποτε θέλουν εκλογές και πραξικοπήματα, σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, η ημερομηνία εκλογών είναι προσδιορισμένη απολύτως.
Επειδή είναι απολύτως προσδιορισμένη η ημερομηνία εκλογών στην Αγγλία, ή στη Γαλλία, ή στην Ισπανία, σημαίνει ότι τον τελευταίο ένα χρόνο δεν γίνεται τίποτα στη χώρα; Γίνονται πράγματα στη χώρα. Γιατί εκεί υπάρχει ένα πολιτικό δυναμικό που μπορεί και συνεννοείται. Είναι ευθύνη του πολιτικού δυναμικού να αλλάξει τους κακούς όρους του παιχνιδιού.
Και να σας πω κάτι. Ο Φεβρουάριος θα είναι ίσως ο κρισιμότερος μήνας της κρίσης. Το ξέρουν όλοι. Το ψιθυρίζουν όλοι. Οι άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ στο λένε, οι άνθρωποι από τη Ν.Δ. Δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Και το λένε και όλοι οι αναλυτές. Είναι ο κρισιμότερος μήνας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στους Ευρωπαίους πώς θα πορευτεί. Εάν θα πάρει τα 11 δις, εάν δεν θα τα πάρει, εάν θα τα πάρει από κάπου αλλού... Έχει κανείς την εκτίμηση, ένας καλόπιστος, ακόμη και ένας καλόπιστος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει την εντύπωση ότι έχουμε μια κυβέρνηση καινούργια τέλη Ιανουαρίου. Έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πάει μόνη της να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και σε 7 μέχρι 11 μέρες να αποφασίσει όλα αυτά που δεν αποφάσισαν τόσα χρόνια οι κυβερνώντες στην Ελλάδα.
Είναι αστεία πράγματα αυτά. Είναι πολύ πιο μπετόν τα πράγματα για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Η χώρα χρειάζεται καινούργιες συναινέσεις. Όπως δεν μπόρεσε ο Σαμαράς, έτσι δεν θα μπορέσει και ο Τσίπρας. Και αυτό σας το λέω με απόλυτη βεβαιότητα.
Όπως δεν θα μπορούσε και ο Θεοδωράκης. Δεν εννοώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε να το κάνει. Τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα μπορούσε να την κάνει μόνο ένας. Ένας θα μπορούσε να την κάνει. Ο Έλληνας. Δηλαδή κάποιος που θα πήγαινε εκεί και θα έλεγε έχω μια συμμαχία του 51%, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή του ελληνικού λαού είναι μαζί μου και ζητώ αυτό. Αυτό ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις οι Ευρωπαίοι να το ακούσουν.
Αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να ακούσουν το 30% αριστερά, όπως δεν έχουν κανένα λόγο αυτό που φαίνεται και το είδατε να ακούσουν το 30% δεξιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Επειδή μιλάτε για τους Ευρωπαίους, θα μας κάνετε ένα σχόλιο για την παρέμβαση Γιούνκερ; Και των λοιπών οίκων και Ινστιτούτων ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι Έλληνες αποφασίζουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Και δεν μπορεί να αποφασίζει κανείς άλλος. Και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Αυτό πάει σε αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους ευρωπαίους φίλους. Είμαστε μεγάλα παιδιά και μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο για μας, ακόμη και εάν κάποιοι από εμάς θεωρούμε ότι αυτό που είναι καλύτερο για κάποιους μπορεί να είναι το χειρότερο για τη χώρα. Αλλά είναι εσωτερική μας υπόθεση. Δεν το αποφασίζει και δεν πρέπει να μπει στο ρόλο του πάτρωνα κανείς Ευρωπαίος πολιτικός.
Ο Γιούνκερ βέβαια για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τα πράγματα, είναι ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει τη χώρα και το αποδέχονται όλοι, αριστεροί και δεξιοί. Μην σας ξεγελά η ταυτότητά του. Το είδα σήμερα σε ένα αριστερό blog ότι είναι ο δεξιός Γιούνγκερ κλπ. Είναι ψέματα. Ο Γιούνγκερ είναι κάτι παραπάνω.
Σας θυμίζω ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει τον Γιούνκερ. Δεν είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που είναι απέναντι στη χώρα. Είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να είναι σύμμαχος της χώρας.
Ζ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ (TV CRETA): Ερώτηση εκτός μικροφώνου. Κύριε Θεοδωράκη βάσει δημοσκοπήσεων έχετε ένα πολύ καλό ποσοστό. Επίσης βάσει δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ν.Δ. σε περίπτωση εκλογών καταφέρουν να κάνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είπατε πριν ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση πολυδύναμη της τάξεως του 51%. Να έχει τη δύναμη.
Είσαστε έτοιμος λοιπόν να συνεργαστείτε είτε με τη μία, είτε με την άλλη πλευρά;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρξει, ακόμη και μετά από εκλογές κυβέρνηση του 51%, γι’ αυτό λέω κάτι διαφορετικό. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι του 35%, του 40%, όπως είναι πολλές κυβερνήσεις σε πολλές χώρες. Αλλά πιο είναι το διαφορετικό; Ότι μπορεί να υπάρχει συμμαχία για το μείζον θέμα.
Είδα τον κ. Τσίπρα και πήγε στον κ. Βενιζέλο. Και μέσα σε χαμόγελα είπαν μετά ότι τα εθνικά θέματα μας ενώνουν. Δεν έχουμε διαφορές στα εθνικά θέματα. Αυτό είναι προσβολή για τον κόσμο εκεί έξω. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βενιζέλος είναι προσβολή. Με ποια έννοια; Ότι ο κόσμος που υποφέρει θεωρεί εθνικό θέμα το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο εθνικό θέμα αυτή τη στιγμή. Το εθνικό θέμα δεν είναι η σχέση μας με το Ισραήλ, η σχέση μας με την Τουρκία, η σχέση μας με τα Σκόπια.
Και βεβαίως είναι εθνικά θέματα με την έννοια του Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά το εθνικό θέμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία. Άρα όταν λες ότι υπάρχει ένα εθνικό θέμα που μας ενώνει, αυτό θα έπρεπε να ήταν η οικονομία. Η σύμβαση που έχουμε με τους Ευρωπαίους, τα λεφτά που πρέπει να πάρουμε και η έξοδος από την κρίση. Αυτό είναι το εθνικό θέμα της χώρας. Εκεί λοιπόν εγώ λέω ότι μπορεί μια κυβέρνηση να είναι του 35%, του 40% με κάποιες συμμαχίες, ακόμη κι αν είναι μια κυβέρνηση του 40% πρέπει να προσπαθήσει να συνεργαστεί και με τους άλλους, με όσους είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για το καλό της χώρας και να κάνουν μια πρόταση του 51%. Αυτό λέω.
Τώρα, τι είναι διατεθειμένο να κάνει το Ποτάμι; Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα με πολύ γερά στελέχη στην ελληνική κοινωνία και με πολύ συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας. Δεν έχουμε ανάγκη να δανειστούμε θέσεις από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δικές μας θέσεις και έχουμε δικά μας στελέχη και έχουμε και επικοινωνία με τη δημιουργική κοινωνία για να φέρουμε στελέχη από εκεί να κυβερνήσουν τον τόπο.
Άρα το σχέδιό μας είναι απλό. Πάμε σε εκλογές. Είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η πρώτη η Ν.Δ.; Όλα είναι ανοιχτά σε ένα παιχνίδι δημοκρατίας. Το Ποτάμι έρχεται με συγκεκριμένο οπλοστάσιο και λέει, ότι εγώ θα βοηθήσω τη χώρα να κυβερνηθεί, εγγυώμαι τη σταθερότητα. Οι αλλεπάλληλες εκλογές δεν προσφέρουν τίποτα στη χώρα, αλλά αυτό δεν γίνεται με λευκή επιταγή.
Γίνεται εάν εξασφαλίσουμε και εάν συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα όλοι μαζί. Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δίκαιη Ευρώπη, σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να διακινδυνεύουμε το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και βέβαια σεβόμενοι ότι είμαστε μια χώρα που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια η οικονομία της, που υπάρχει προστασία των κοινωνικών ομάδων.
Υπάρχουν δηλαδή σαφέστατες, σκληρές, κόκκινες γραμμές γι’ αυτή τη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με το πρώτο κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). Αυτή τη στιγμή ξαναστήνετε ένα σκηνικό εκλογών. Οι μυλόπετρες ήταν είναι πολύ μεγάλες. Από τη μια είναι Σαμαράς και χάος, από την άλλη είναι ΣΥΡΙΖΑ και χάος. Λέτε για λευκή επιταγή, λέτε για κόκκινες γραμμές, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της ΔΗΜΑΡοποίησης του Ποταμιού, δηλαδή ο εφιάλτης μιας λογικής που θέλει να βάλει λευκές γραμμές και που 2,5 χρόνια μετά εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη.
Πόσο είναι εύκολο για το Ποτάμι, να βάλει αυτές τις λευκές γραμμές, όταν δεν μπόρεσαν να τις βάλουν άλλοι κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι είχαν και μια παράδοση, είχαν και μια κουλτούρα συνεννόησης τέλος πάντων, ότι ευαγγελίζονταν και θα έρθετε εσείς με περίπου λίγο πάνω, ή λίγο κάτω από τα ποσοστά που πήρε η ΔΗΜΑΡ το 2012;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω εάν έχετε κάποια πληροφόρηση για το τι θα βγάλουν οι εκλογές του μέλλοντος. Η δική μου εκτίμηση είναι λίγο διαφορετική για τα ποσοστά. Αλλά ας μην μείνουμε σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς βλέπω και τις δημοσκοπήσεις σήμερα που δείχνουν πεσμένο το Ποτάμι.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν βλέπω αυτό. Βλέπω ότι η δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS του Σαββάτου που είναι μια κυλιόμενη δημοσκόπηση, δίνει στο Ποτάμι 10%. Και είναι σημαντικό. Βλέπω άλλες εταιρείες που πάντα ήταν επιφυλακτικές με το Ποτάμι να λένε 6%. Καλοδεχούμενο και το 6%. Το τι θα βγει στις κάλπες θα το δούμε.
Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να καταλάβετε ότι εμείς δεν έχουμε τα προβλήματα των παλιών πολιτικών σχηματισμών. Έχουμε άλλες προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες των παλιών σχηματισμών στις κυβερνήσεις του 2012, όπως θα θυμάστε, ήταν ποιες θέσεις θα πάρουν τα δικά μας παιδιά. Αυτό ήταν το άγχος τους, γιατί μοιράσανε τις θέσεις του δημοσίου, τις θέσεις ευθύνης, όχι μόνο τα υπουργεία, εννοώ γενικές γραμματείες, προέδρους οργανισμών, προέδρους νοσοκομείων. Μοιράσανε σε μια αναλογία 4 – 2 - 1 τις θέσεις. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες αγωνίες, γιατί εμείς δεν έχουμε κομματικό στρατό να θρέψουμε.
Δεν υπάρχουν δηλαδή δίπλα μου άνθρωποι οι οποίοι αύριο έχουν προετοιμαστεί να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό για να σου δώσω μια απάντηση για τις δικές μας προτεραιότητες.
Εμείς και θα το απαντήσω μετά όταν θα μου ξαναθέσεις το ερώτημα γιατί ετοιμάζεστε, έχουμε άλλο σχέδιο για τη χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουν τα ποταμάκια, όπως τα συριζάκια. Θέλουμε να κυβερνήσει η εθνική Ελλάδος και θα σας πω πως, αλλά πάω στο ερώτημα που πραγματικά απασχολεί ένα κόσμο. Μήπως το Ποτάμι συμπιεστεί; Μήπως το Ποτάμι εξανεμιστεί μέσα στις δυο μεγάλες δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ;
Τα πράγματα είναι διαφορετικά από τις ευρωεκλογές για δυο λόγους. Πρώτον, ότι ο κόσμος θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Και αποφασίζει ο κόσμος για κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα όταν έρθει η ώρα της κάλπης ο κόσμος θα σκεφτεί. Αυτός είναι πρώτο κόμμα; Μπράβο του. Ποιος θα είναι αυτός που θα συγκρατήσει το πρώτο κόμμα; Έτσι σκέφτεται ο Έλληνας. Έτσι σκέφτηκε και το 2012 και πολλαπλασιάστηκαν τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Εκεί λοιπόν το Ποτάμι νομίζω ότι έχει μια τίμια και καθαρή πρόταση. Δεν έχει λερωμένα χέρια από διακυβέρνηση. Άρα ο πολίτης όταν έρθει η ώρα εκείνη τη στιγμή να ψηφίσει, θα έχει το νου του στην τρίτη δύναμη της χώρας που θα είναι το Ποτάμι. Ανεξαρτήτως ποιος είναι πρώτος, η σκέψη είναι στον τρίτο. Δεν είναι στο δεύτερο. Ο δεύτερος έχει βγει με βάση τον εκλογικό νόμο από το παιχνίδι.
Άρα αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά από τις ευρωεκλογές. Ο κόσμος τώρα θα ψηφίσει για κυβερνήσεις συνεργασίας. Γιατί βέβαια είναι αστεία η επίκληση έστω της αυτοδυναμίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι κάτι που απεύχεται το βράδυ ο κ. Τσίπρας που πάει για ύπνο.
Απεύχεται. Πιστεύει κανείς Έλληνας ότι ο ένας αρχηγός 12 συνιστωσών σκέφτεται ότι θα έχει μια αυτοδυναμία 151 και θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα; Με ποιον; Με το Σταθάκη ή με το Λαφαζάνη; Και μπορώ να σας πω τέτοια δίδυμα τουλάχιστον 30. Να το συζητήσουμε αυτό όποτε θέλετε.
Επανέρχομαι όμως στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Άρα το ερώτημα που θα απογειώσει το Ποτάμι - κατά την δική μου εκτίμηση – είναι ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και ότι πρέπει να υπάρχει ένας στιβαρός, κεντρώος, καθαρός παίκτης που θα σύρει τον πρώτο, στη λογική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …. Δεν το έδειξε αυτό. Ακόμα και η συμμαχική κυβέρνηση του 2012, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να σύρει τη Νέα Δημοκρατία στη λογική ούτε η ΔΗΜΑΡ που είχε τις φιλοδοξίες…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι πραγματικά οι κόκκινες γραμμές μπήκαν στα λόγια του..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φίλε μου πρόσεξε, υπάρχει κάτι διαφορετικό. Και συγχύζομαι ξέρετε, όταν με συγκρίνουν με τα λάθη των παλιών πολιτικών. Είναι άλλες οι προτεραιότητες οι δικές μου και ήταν άλλες οι προτεραιότητες του Βενιζέλου και του Κουβέλη το 2012. Ο Βενιζέλος ήθελε το μεγάλο αυτοκίνητο, ήθελε την Αντιπροεδρία, να είναι ο νούμερο 2. Εγώ δεν έχω τέτοια άγχη στη ζωή μου, εγώ τα έχω κατακτήσει όλα μόνος μου. Δεν έχω τέτοια προβλήματα.
Το πρόβλημά μου είναι η χώρα, πώς θα κυβερνηθεί καλύτερα. Άρα οι δικές μου προτεραιότητες όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα είναι πολύ διαφορετικές. Δε θα είναι να κυβερνήσουν οι φίλοι μου. Δεν είναι να δώσω ένα κοκαλάκι στους υπαρχηγούς μου για να είναι ικανοποιημένοι, γιατί το Ποτάμι δεν έχει υπαρχηγούς. Έχω άλλες προτεραιότητες. Οι προτεραιότητές μου είναι πολύ πιο γήινες, πολύ πιο πραγματικές, πολύ πιο ελληνικές. Αντιλαμβάνεσαι;
Άρα τα λάθη των συγκυβερνήσεων του 2012 δε μπορούν ν’ ακολουθήσουν το Ποτάμι. Το Ποτάμι είναι μια καθαρή δύναμη που έρχεται από τα κάτω και δε θα επαναλάβει τα ίδια και τα ίδια λάθη του πολιτικού συστήματος. Μπορώ να σου αριθμήσω δεκάδες πράγματα που θα έκανα διαφορετικά από την πρώτη μέρα, με κυρίαρχο ένα: Ότι αυτή η χώρα δεν κυβερνιέται με τα πρωτοπαλίκαρα των αρχηγών, αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με τους καλύτερους Έλληνες. Αριστερούς; Αριστερούς. Θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Αλλά όχι Αριστερούς με την έννοια τι ένσημα έχουν κολλήσει σ’ ένα κόμμα. Ουσιαστικά Αριστερούς. Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Άρα η πρόταση η δική μας θα είναι τη στιγμή που πρέπει, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, να μπουν στο παιχνίδι οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά. Όχι που ξέρουν το κόμμα τους, που ξέρουν τη δουλειά. Και υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά σ’ αυτό.
κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ («STAR FR»): Μήπως όλα αυτά κ. Θεοδωράκη είναι λίγο ρομαντικά; Δε σας ακούγονται εσάς λίγο ρομαντικά, «οι καθαροί Έλληνες», η συνεργασία; Δε σας ακούγεται λίγο ρομαντικό αυτό και γενικόλογο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω υπάρξει ρομαντικός αλλά ο λόγος του Ποταμιού δεν έχει σχέση με το ρομαντισμό, είναι ένας απόλυτα λογικός λόγος. Κοιτάξτε, η χώρα είναι σ’ ένα απόλυτο αδιέξοδο και αυτό θα το πουν και οι άνθρωποι από το ΣΥΡΙΖΑ και οι άνθρωποι από τη Νέα Δημοκρατία. Και θα το πείτε κι εσείς. Όλοι οι σοβαροί Έλληνες λένε «είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση». Και επιλέγουν λύσεις ως τις λιγότερο οδυνηρές, το έχετε δει. Και οι δημοσκοπήσεις στις πίσω ερωτήσεις, έχουν μια αμφιβολία για τον Τσίπρα, έχουν μια αμφιβολία για το Θεοδωράκη.
Δε λέω για έναν μόνο, έχουν αμφιβολίες. Άρα ο κόσμος δεν επιλέγει κάτι με σιγουριά, επιλέγει με μεγάλη αμφιβολία. Πρέπει λοιπόν το πολιτικό σύστημα ν’ αποφασίσει ότι ο δρόμος που μας έφερε εδώ είναι λάθος. Ο δρόμος πρέπει να είναι ο διαφορετικός. Να στο πω διαφορετικά: Μια σίγουρη συνταγή επιτυχίας είναι «κοίτα πίσω σου, τι έκαναν τα κόμματα διεκδικώντας την εξουσία τόσα χρόνια; Κάνε το αντίθετο».
Αυτό λέει το Ποτάμι λοιπόν. Επί παραδείγματι, για το συγκεκριμένο που μου λες αν είναι ρομαντικό: Πιστεύει κανείς σήμερα ότι το μπόι ενός πολιτικού αρχηγού είναι ικανό ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ευρώπης και τα προβλήματα της χώρας; Το λέω γιατί είναι συνδυασμένα. Η χώρα είναι συνδεδεμένη σ’ ένα μεγάλο άρμα που έχει πρόβλημα το άρμα.
Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ένας πολιτικός ηγέτης που μπορεί να σύρει μόνος του το άρμα της Ευρώπης σε διαφορετική πορεία; Όχι.
κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ: Το άρμα της Γερμανίας δηλαδή, δε νομίζω ότι υπάρχει ενωμένη Ευρώπη, δεν νομίζω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να συνεννοηθούμε, εγώ το δέχομαι, το άρμα της Γερμανίας. Αρα, τι λέει το Ποτάμι; Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να υπάρχει μια πατριωτική πρόταση στη χώρα, όχι μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μια πρόταση του Βενιζέλου ή του Σαμαρά, μια πατριωτική πρόταση που θα την υπογράφουν οι Έλληνες για το χρέος επί παραδείγματι, για τα 11 δις που θέλουμε το 2015, για μια αναπτυξιακή ανάσα που πρέπει να πάρει η χώρα, μια πατριωτική πρόταση του 51%, να διεκδικήσει το 51% της χώρας και εάν το πετύχει να οδηγηθούμε σε μια έξοδο.
Αυτά που λέω εγώ, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία δεν ήταν καθόλου ρομαντικά. Και να σας πω κάτι το οποίο κρύβουμε από τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε μνημόνιο. Μπήκε και η Πορτογαλία. Μπήκε και η Ιρλανδία. Μπήκαν πιο αργά από μας και βγήκαν πιο νωρίς από μας. Και απολαμβάνουν τώρα και ρυθμούς ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.
Γιατί αυτά μας ενδιαφέρουν, αν το καλοσκεφτείς όλο αυτό το κάνουμε για να έχουμε λιγότερους ανέργους, να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και να ζούμε καλύτερα. Αυτός είναι ο στόχος μιας χώρας, να έχει ευτυχισμένους πολίτες. Οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί λοιπόν, οι ρομαντικοί, γιατί κατάφεραν και συνεργάστηκαν και βγήκαν από την κρίση και οι δικοί μας οι μάγκες που δε θέλουν να συνεργαστούν μας βυθίζουν κάθε μέρα σε μεγαλύτερη κρίση;
Αν εννοείς λοιπόν αυτό ναι, εγώ είμαι ρομαντικός, είμαι με τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς που ενώθηκαν, που έκαναν κοινωνικές συμφωνίες, που έκαναν μεγάλες συμμαχίες, όχι πάντα σε όλα τα πράγματα, αλλά σε κάποιες διεκδικήσεις, σε κάποια ζητήματα, μια συνεννόηση στοιχειώδη. Και κατάφεραν σε πολύ γρηγορότερο χρόνο από τους Έλληνες να βγουν από την κρίση. Κι εδώ έχουμε μια κρίση που μοιάζει ατέλειωτη, οι πληγές της κοινωνίας υπάρχουν, είναι ανοιχτές.
Και αντί να δούμε πώς θ’ αντιμετωπίσουμε τις πληγές της κοινωνίας, ακούω συνέχεια και επιτρέψτε μου τώρα να το πω, ακούω συνέχεια το μεγάλο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. «Συσσίτια, θα βοηθήσουμε τα συσσίτια, θα ενώσουμε το ρεύμα στις οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα». Αυτές είναι οι προτεραιότητες αγαπητοί μου φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ΜΚΟ. Αυτή θα πάει να ενώσει το ρεύμα, αυτή θα κάνει συσσίτια.
Κάνει ο Ιερώνυμος συσσίτια, κάνει ο Ειρηναίος συσσίτια. Ένα κόμμα εξουσίας δε λέει «θα πολλαπλάσια τα συσσίτια», λέει «θα κάνω δουλειές». Αυτό λέει ένα κόμμα εξουσίας. «Θα κάνω δουλειές». Θα προχωρήσει η ανάπτυξη. Θα μειώσω την ανεργία. Δε μ’ ενδιαφέρει το πρόγραμμα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ για τα συσσίτια.
Θέλω ν’ ακούσω, αν υπάρχει κάποια στιγμή, μέχρι την Κυριακή των εκλογών, μια πρόταση για δουλειές. Μία. Το ρωτάνε και οι ξένοι εναγωνίως. Έμαθα ότι ρώτησαν τους απεσταλμένους του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο. Ωραία, είσαστε υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας. «Πέστε μου μια δουλειά που μπορεί να γίνει από κάποιον επενδυτή στην Ελλάδα». Και απάντησαν οι απεσταλμένοι ενός κυβερνητικού κόμματος, «δεν είναι της ώρας αυτά».
Πότε δεν είναι της ώρας; Μ’ ενάμιση εκατομμύριο ανεργίας δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε για δουλειές και είναι της ώρας να μιλήσουμε για συσσίτια;
Για να είμαι σαφής, η χώρα αυτή τη στιγμή κατρακυλάει. Θα πρέπει να πάρουν το θάρρος να παραμερίσουν τους προσωπικούς τους εγωισμούς, να παραμερίσουν τις απίστευτες φιλοδοξίες που έχουν και να συνεννοηθούν για 3-4 μεγάλες αποφάσεις τις οποίες πριν ανέλυσα νομίζω διεξοδικά.
κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ: Είπατε για σκληρή διαπραγμάτευση προηγουμένως. Κατά πόσον ανησυχείτε λόγω του ότι υπάρχει στο τελευταίο διάστημα μια νευρικότητα στο Χρηματιστήριο.. Αυτά επιτείνουν την ανησυχία..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις αγορές. Το αντιμετωπίζω και σαν ευρωπαίος πολίτης. Η οικονομία ανήκει στις αγορές, δεν ανήκουν οι κοινωνίες στις αγορές. Και πρέπει να βρούμε τον τρόπο στην Ευρώπη να περιορίσουμε το ρόλο των αγορών.
Αυτό είναι όμως μια μεγάλη κουβέντα, δεν είναι μια κουβέντα που μπορεί να κάνει ο Σταύρος ούτε το Ποτάμι ούτε η Ελλάδα μόνη της. Πρέπει να το κάνουμε στην Ευρώπη, να περιορίσουμε. Και υπάρχουν τρόποι. Και για την κίνηση κεφαλαίων έχουν ακουστεί και διαφορετικές προτάσεις. Πρέπει να περιορίσουμε λίγο τις αγορές που μπορούν να πανικοβάλλουν, να οδηγήσουν μια οικονομία από τη μια μέρα, από το άσπρο στο μαύρο.
Αλλά δεν ήρθαμε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας. Ήρθαμε να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας θέλει διαπραγμάτευση, θέλει σκληρή διαπραγμάτευση. Θέλει να νιώθει ο Ευρωπαίος ότι απέναντί του δεν έχει ούτε κανέναν ζητιάνο ούτε κανένα μπαχαλάκια.
Έχει έναν Ευρωπαίο αποφασισμένο να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Θα πρέπει να λάβουμε όμως κάτι υπ' όψιν μας: Η διαπραγμάτευση έχει πάντα δύο μέρη: Η χώρα με την ευθύνη του παλιού πολιτικού συστήματος, αναγκάστηκε να δανειστεί τεράστια ποσά. Εκατοντάδες πια δισεκατομμύρια. Αυτό δεν ήταν ευθύνη των ξένων. Αυτό ήταν ευθύνη του παλιού πολιτικού συστήματος.
Η τεράστια ευθύνη τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Βρέθηκαν κάποια στιγμή με τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτό είναι τεράστια ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Και η δεύτερη ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι ότι ενώ η χώρα ήταν σε χρεοκοπία δεν είχε καμία λύση και σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπαν: «Δώσε μας κα Μέρκελ μια λύση, δώσε μας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια λύση».
Δεν είχαν την παραμικρή λύση για τη χώρα. Και αυτή είναι η τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι σ’ αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Έλληνες. Το θέμα το επόμενο είναι το εξής: όμως, που εκεί δεν απαντούν σωστά τα πολιτικά κόμματα: Βρεθήκαμε σ’ αυτή την κρίση, πήραμε τα λεφτά. Πρέπει να κάνουμε κάτι, όχι για τους στόχους, αλλά και για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στην ανάπτυξη ανεξαρτήτως του χρέους. Γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το τι θα κάνουμε για το χρέος.
Σωστό. Λέω λοιπόν εγώ σ’ έναν από μας, που είναι χρεωμένος σε Τράπεζα, πάει λοιπόν στην Τράπεζα και του μειώνει το επιτόκιο. Γυρνάει σπίτι του ευτυχισμένος. Πότε μέρες θα φάει απ’ αυτή την ευτυχία; Εάν δεν έχει καινούργιες δουλειές εάν δε μπει καινούργιο χρήμα στο σπίτι, το πρόβλημα παραμένει. Άρα η κουβέντα για τη διαπραγμάτευση είναι μεν σημαντική αλλά δε λύνει το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας θα λυθεί όταν αρχίσουμε να μιλάμε για δουλειές, όταν αρχίσουμε να μιλάμε για εξαγωγές, όταν αρχίσουμε να μιλάμε για παραγωγή. Κι εκεί το παλιό σύστημα χωλαίνει. Συζητά μόνο για το τι μπορεί να ζητήσει από τους άλλους.
κ. ΖΟΡΑΚΗΣ («PRISMA NEWS): Μιλήσατε για τρία κομμάτια σημαντικά. Ένα η οικονομία που χρειάζεται ευρεία συναίνεση, δεύτερον ότι ο Φεβρουάριος είναι ο σημαντικότερος μήνας σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και τρίτον, οι σημαντικές λύσεις που πρέπει να δοθούν στην οικονομία.
Αν πάρουμε ένα υποθετικό πλην πραγματικό παράδειγμα όμως, και το Φεβρουάριο έχουμε εκλογές, το Ποτάμι είναι τρίτο κόμμα κι εσείς κληθείτε να συνεργαστείτε με τον πρώτο, όποιος και αν είναι αυτός για να πάρετε αποφάσεις μέσα σε 7 μέρες και να καθοδηγήσετε τις εξελίξεις, ποια θα είναι η πολιτική που θ’ ακολουθήσετε σ’ αυτό το σημαντικό κομμάτι και στη διαπραγμάτευση των 7 έως 10 ημερών;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Και δε θα πω ότι έχω όλες τις λύσεις. Και οι 7 μέρες δεν αρκούν. Προφανώς η χώρα θα πρέπει να ζητήσει λίγες μέρες, θα πρέπει να ζητήσει λίγες εβδομάδες. Δηλαδή για να διαμορφωθεί μια πρόταση δεν είναι εύκολο να γίνει σε κάποιες μέρες. Όμως το θέμα είναι από πού ξεκινάς για να συγκροτήσεις αυτή την άποψη. Και το Ποτάμι ξεκινά από τη λογική της συνεννόησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά σε σχέση με το άλλο πολιτικό σύστημα.
Έχουμε συγκροτήσει και εμείς και ελπίζω και τα κόμματα εξουσίας, αν και δεν είμαι και απολύτως σίγουρος, έχουμε συγκροτήσει μια ομάδα από ανθρώπους που έχουν δουλέψει στην Ευρώπη, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει σε μεγάλες διαπραγματεύσεις, για να καταλήξουμε σε μια διαπραγματευτική πλατφόρμα.
Και πριν τις εκλογές το Ποτάμι θα είναι έτοιμο, να είστε σίγουρος, να πει αυτή την πλατφόρμα δημοσίως. Και το λέω γιατί, Γιατί δεν το κάνω τώρα: Πρώτον γιατί μελετάμε καινούργια πράγματα και πρέπει να είμαστε σίγουροι για την τελική πρόταση. Αλλά δεύτερον και να την είχαμε σήμερα δε θα το κάναμε. Για τον απλό λόγο ότι εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουμε λύση με βάση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τις συγκεκριμένες απαντήσεις.
Δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχουν δηλαδή λύσεις μπετόν. Θα πρέπει ανάλογα τη χρονική συγκυρία, ανάλογα τη δύναμη στην Ελλάδα, ανάλογα τη δύναμη των αγορών στην Ευρώπη, να κάνεις τη σωστή λύση που θα εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερα τα δικά σου συμφέροντα.
Επίτρεψέ μου τώρα, θα πρέπει τα στοιχειώδη πράγματα, να τα έχουμε αποφασίσει. Και νομίζω ότι σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία ο μόνος που έχει αποφασίσει τα στοιχειώδη πράγματα, είναι ο Θεοδωράκης και το Ποτάμι. Δηλαδή: Το χάος στο κυβερνητικό στρατόπεδο το ξέρετε. Χάος. Δεν έχουν αποφασίσει τι αλλαγές θα κάνουν, δεν έχουν αποφασίσει τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις για τα ποσά, τα δύο αν θα πρέπει να τα πάρουμε τώρα ότι δε θα πρέπει να τα πάρουμε, όλα αυτά που ζήσαμε. Να φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα, «όχι, να μη φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα.
Το χάος στο κυβερνητική στρατόπεδο είναι σαφές. Και είναι ένα χάος που προκαλείται κυρίως λόγω της ανάγκης των πολιτικών αρχηγών να υπηρετήσουν τις κομματικές τους πελατείες. Δηλαδή ένιωσα κάποια στιγμή ανήσυχοι ότι κερδίζει χώρο ΣΥΡΙΖΑ και είπαν «εμείς θα πετάξουμε στη θάλασσα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δε θα πετάξετε εσείς, με αποτέλεσμα οι αγορές να πάνε 9%.
Άρα θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει ένα χάος στο κυβερνητική στρατόπεδο. Βλέπετε τι συμβαίνει στο άλλο στρατόπεδο; Έχετε καταλήγει ποια είναι γραμμή διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ; Πληροφορήθηκα ότι τώρα ο κ. Λαφαζάνης επιμένει ότι εμείς με μονομερούς ενέργειες θα λύσουμε το πρόβλημα του χρέους. Σαφέστατα ο πατριώτης, ο κ. Σταθάκης έχει: «Μίλησε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες». Όλα θα γίνουν μετά από συζήτηση. Τι ισχύει;
Μονομερείς ενέργειες ή ποτέ μονομερείς ενέργειες; Και ενώ περίμενα από τον Τσίπρα να πει ή το ένα ή το άλλο, είπε «ζήτω η δημοκρατία». Μα δε ρωτάμε αυτό. Είπε η ανεξάρτητη Κρήτη.
Είπε η ανεξάρτητη Κρήτη. Μα, δεν ρωτάμε αυτό.
Είναι απλό το πρόβλημα και συγκεκριμένο. Μονομερείς ενέργειες, ή όχι μονομερείς ενέργειες; Έχει μια απάντηση ένα κυβερνητικό κόμμα σε αυτό το ερώτημα; Είναι θεμελιακό. Είναι το ερώτημα που μπορεί να σπρώξει την Ελλάδα στο χάος. Υπάρχει μια απάντηση; Θα μιλήσουμε για τα βραχιολάκια στα ξενοδοχεία, που εκεί βέβαια επίσης η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής.
Θα πεις σε αυτούς που έρχονται να μη φοράνε βραχιολάκι. Πρωτοφανής. Θα πεις δηλαδή στους ξένους τουριστικούς πράκτορες ότι αυτή η χώρα δεν εξυπηρετεί αυτό το είδος του τουρισμού. Πηγαίνετε στην Τουρκία. Πηγαίνετε στην Ιταλία. Πηγαίνετε στην Ισπανία. Πηγαίνετε στην Αίγυπτο. Όχι εδώ. Εδώ είναι η αδούλωτη Ελλάδα, δεν θέλει τέτοια πράγματα.
Αλλά δεν είναι και το μείζον της χώρας. Αν και είναι πολύ μείζον για την περιοχή που είμαστε, για την Κρήτη. Ας αφήσουμε λοιπόν τις μικρές ασάφειες του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα άλλα ζητήματα. Το ένα, το θεμελιακό ζήτημα, προχωράμε σε μονομερείς ενέργειες; Πέστε μου λεβέντες. Ναι ή όχι; Για να ξέρω κι εγώ τι θα ψηφίσω, ρωτάει ο Έλληνας πολίτης. Και δεν μπορεί να βρει μια απάντηση.
Και σας λέω ότι αυτή η απάντηση μπορεί να στιγματίσει την πορεία της χώρας. Μπορεί να τη βγάλει από το κάδρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον αρχηγό του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, επειδή ακούω ότι υπάρχουν λύσεις. Μετά το «λεφτά υπάρχουν», τελευταία άκουσα ότι θα δανειστούμε από τη Ρωσία. Τελικά τι γίνεται;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λένε ακόμα κάποιοι ότι μπορούμε να δανειστούμε από τη Ρωσία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές το είπανε, ότι θα δανειστούμε από τη Ρωσία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος το είπε; Αλήθεια δεν το πρόσεξα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευρωβουλευτής. Δεν έχει σημασία. Έχει ακουστεί. Από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πραγματικά ….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρχε μια εποχή που οι πολιτικοί λέγανε ότι θα φέρουν φθηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Πέθανε ο Τσάβες, δεν προλάβαμε.
Τώρα λένε ότι θα φέρουν λεφτά από τη Ρωσία. Από ποια Ρωσία; Του Πούτιν; Αυτή τη Ρωσία αυτή τη στιγμή σκέφτεται κάποιος να της ζητήσει δανεικά; Μάλλον θα πρέπει να επισκεφτεί ένα ψυχίατρο αυτός που το λέει αυτό.
Και να σου πω και κάτι. Ακόμη και σε προηγούμενες εποχές, η λύση του Πούτιν προβλήθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου, όπως ξέρετε. Στην Κύπρο οι Ρώσοι έχουν τράπεζες δικές τους. Ρωσικές τράπεζες και είναι γνωστό. Έχουν συμφέροντα στην Κύπρο. Έχουν τις οικογένειές τους. Πολλές οικογένειες μεγάλες της Ρωσίας και της Μόσχας έχουν τις οικογένειές τους στην Κύπρο.
Δημιουργήθηκε το οικονομικό πρόβλημα στην Κύπρο. Θυμάστε τι ποσό χρειαζόταν η κυπριακή οικονομία; 5 – 6 δις. Όχι εκατοντάδες δις. 6 δις. Και πήγε ο Υπουργός ο απεσταλμένος τότε στο Κρεμλίνο, δεν μπήκε στο μεγάλο κόκκινο γραφείο, ήταν στους διαδρόμους, είδε κάποια στιγμή έναν Υφυπουργό που του είπε ότι η Ρωσία μπορεί να σας δώσει 300 εκατομμύρια. Και είπαν μετά θα μας δανείσουν οι Κινέζοι. Και βγάλανε ανακοίνωση οι Κινέζοι ότι η Κίνα δεν δανείζει χώρες.
Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Φθηνό χρήμα για τη χώρα δεν υπάρχει πουθενά. Το φθηνό χρήμα για τη χώρα το δώσανε οι Ευρωπαίοι. Οι λαοί της Ευρώπης το δώσανε, όχι οι τραπεζίτες με αποφάσεις των Κοινοβουλίων. Και είναι ένα χρήμα φθηνό. Είναι ένα χρήμα 2,5%. Και είναι ντροπή να λέμε στο λαό της Ευρώπης που μας δανείζει με 2,5% ότι είναι τοκογλύφος.
Μακάρι να μπορούμε να δανειζόμαστε πάντα με 2,5%, γιατί με τα κόλπα του Βενιζέλου και του Σαμαρά πήγαμε να δανειστούμε με 9%. Η Ευρώπη μας δανείζει με 2,5%. Το ΔΝΤ με 4%. Τα λεφτά αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν από τη χώρα. Δεν υπάρχει φθηνότερο χρήμα όμως το οποίο κάποια στιγμή θα δοθεί και θα μας βγάλει από το άγχος της χρηματοδότησης της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είπε και ο συνάδελφος. για σας ποιες είναι οι λύσεις;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η λύση είναι η Ευρώπη. Για μας η λύση είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη κάνει πολλά λάθη. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να βάλει σε μια αναπτυξιακή τροχιά το νότο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία. Πρέπει να δοθούν παραπάνω από αυτά τα λεφτά που συζητούν ότι θα δοθούν. Για δουλειές για τους νέους με την έννοια ότι εάν όντως δεν εκκινήσει η οικονομία του νότου, τα προβλήματα της Ευρώπης θα είναι προσθετικά. Αυτή πρέπει να είναι η αγωνία μας και εκεί πρέπει να έχουμε συμμάχους και εμείς έχουμε πει, είμαστε σύμμαχοι με το Ματέο Ρέτζι στην Ιταλία. Να το διεκδικήσουμε.
Και βλέπω ότι βγαίνει ο άνθρωπος που θεωρείται ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηλιός, το είδατε το κείμενό του; Ότι είναι άνθρωπος των καπιταλιστών ο Ματέο Ρέτζι, επειδή είχε μια διαμάχη με κάτι σχολικούς φύλακες στην Φλωρεντία. Άνθρωπος των καπιταλιστών και ο Ρέτζι; Δηλαδή με ποιον θα πάμε να διεκδικήσουμε τα πράγματα του νότου;
Ο Τσε Γκεβάρα δεν ζει, απ’ ό,τι έχω μάθει. Με ποιον θα πάμε να διεκδικήσουμε από τους Ευρωπαίους τα δίκαιά μας; Εμείς έχουμε στρατόπεδο. Έχουμε το στρατόπεδο του νότου, έχουμε το Ματέο Ρέτζι. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε συμμαχία με τους Ιταλούς Σοσιαλιστές και πιστεύω ότι υπάρχει μια δύναμη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή σκεπτόμενη, η οποία λέει ότι ο δρόμος που διαλέγει η Ευρώπη να λέει ναι στη γερμανική παντοκρατορία είναι λάθος. Πρέπει να το αλλάξουμε. Αλλά αυτό δεν το αλλάζεις πετώντας πέτρες. Το αλλάζεις δημιουργώντας συμμαχίες στην Ευρώπη.

διαβάστε επίσης