24 Μαΐου, 2019

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον προσωπικό πόλεμο που δέχτηκα από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου

Θανάσης Χειμωνάς

Συνέντευξη του Θανάση Χειμωνά, υποψήφιου ευρωβουλευτή με το Ποτάμι στο meaculpa.gr

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, ο συγγραφέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι μιλά στην Ελένη Κριτσιδήμα και το meaculpa.gr για το αν θα δεχόταν ευκολότερα μια συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία. Δράττεται της ευκαιρίας και προτρέπει τους αναποφάσιστους πολίτες να ενημερωθούν για το πρόγραμμα του κόμματός του, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως δεν ξεχνά τίποτα απ' όσα προκάλεσε και έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Κύριε Χειμωνά, έχετε δηλώσει υπερήφανος που η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε με τη στήριξη του κόμματος σας. Πείτε μας, παρακαλώ, ποια είναι τα σημεία για την οποία την επικροτείτε.

Πάνω απ' όλα, η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχύρωσε οριστικά την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Για χρόνια οι διάφοροι Γκρούεφσκι μας έλεγαν πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχονται επίσημα οριστικά και αμετάκλητα πως είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την γλώσσα τους η οποία επίσημα χαρακτηρίζεται σλαβική. Το αν ονομάζεται η γλώσσα αυτή "μακεδονικά" ή "αλαμπουρνέζικα" μικρή σημασία έχει.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα αυτή ονομαζόταν σε όλο τον κόσμο "Μακεδονία"- κάτι που μας ανάγκαζε να βάζουμε μωσαϊκά όταν παίζαμε μαζί της στο Ευρωμπάσκετ. Τώρα ονομάζεται παντού Βόρεια Μακεδονία. Eχουμε δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό στον οποίο είχαν παλιότερα συμφωνήσει όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Ελλάδας. Άλλο αν κάποιοι κάνουν σήμερα το κορόιδο.

Κατέρχεστε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ. Ποια θα είναι η ατζέντα σας αν εκλεγείτε;

Όσο περνάει από το χέρι μου θα αγωνιστώ για περισσότερη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που θα συμπεριφέρεται (σχεδόν) ως ένα κράτος. Μία Ευρώπη δίκαιη στην οποία δεν θα ζουν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Μια Ευρώπη όπου ο Γερμανός, ο Έλληνας και ο Ρουμάνος θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Αρκετοί κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία πως έχει κάνει μεγάλη στροφή στο κέντρο και έχει αφήσει τις δεξιές καταβολές της. Συμφωνείτε;

Ακριβώς το ανάποδο έχει κάνει. Με αιχμή του δόρατος τις Πρέσπες έχει πάει τέρμα δεξιά. Βάζει μπροστά τον εθνικισμό, τον κεκαλυμμένο ρατσισμό και έναν αντικομμουνισμό της δεκαετίας του '50. Πολλές φορές φτάνει στον ευρωσκεπτικισμό. Είχα χαρεί με την νίκη του Μητσοτάκη αλλά σήμερα είμαι πολύ προβληματισμένος. Δείχνει πως δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του.

Αν το κόμμα σας συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το δεχόσασταν ή θα αποχωρούσατε;

Μόνο σε περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποχωρούσα. Δεν ξεγελιέμαι από την δήθεν στροφή στη σοσιαλδημοκρατία που έχει κάνει όπως είχε κάνει κάποτε στροφή στην ποιότητα η Σάσα Μπάστα. Δεν έχω μνήμη χρυσόψαρου. Δεν ξεχνώ τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι ανήλθαν στην εξουσία. Τη χυδαιότητα, τη βία, την εξαπάτηση των συμπατριωτών μας, την καπηλεία της αριστερής ιδεολογίας. Δεν ξεχνώ την "έντιμη διαπραγμάτευση", τις κλειστές τράπεζες, την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, το Μάτι. Και φυσικά δεν θα ξεχάσω ποτέ τον προσωπικό πόλεμο που δέχτηκα από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου.

Θα δεχόσασταν ευκολότερα μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία;

Σας είπα, πριν, τις (πολλές) ενστάσεις μου. Ωστόσο, κάτω από μια ξεκάθαρη προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή συμφωνία θα δεχόμουν. Τολμώ να πω μάλιστα πως η συμμετοχή του Ποταμιού σε μια τέτοια κυβέρνηση θα την βοηθούσε να είναι προοδευτική και ανθρώπινη. Αν φυσικά η Νέα Δημοκρατία επέμενε σε κάποιες ακροδεξιές θέσεις που έχει εσχάτως υιοθετήσει, τότε όχι.

Στις δημοσκοπήσεις παίρνετε χαμηλά ποσοστά. Πού τα αποδίδετε;

Καταρχάς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απλώς μα δυναμική. Ο περισσότερος κόσμος δε σηκώνει καν το τηλέφωνο. Από την άλλη το Ποτάμι έχει πέσει θύμα της ακραίας και χυδαίας πόλωσης που κυριαρχεί στην Ελλάδα τον τελευταία καιρό. Πώς να ακουστεί ο ουσιαστικός και σοβαρός λόγος του, σε μια χώρα στης οποίας στο κοινοβούλιο ασχολούνται με αυτά που γράφει ο Πολάκης στο Facebook; Πιστεύω πάντως πως εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και τους ίδιες ανησυχίες με το Ποτάμι. Αν καταφέρουμε να τους πείσουμε να μας ψηφίσουν θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών.

Αυτή την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο για να ψηφίσει εσάς και κατ' επέκταση το ΠΟΤΑΜΙ;

Το έχω πει και άλλες φορές. Προτείνω σε όλους του Έλληνες που δεν είναι σίγουροι για αυτό που θα ψηφίσει να ρίξει μια ματιά στο www.topotami.gr. Να δει τις θέσεις του κόμματος για Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και ποιοι είναι αυτοί οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό του. ίσως να βρει εκεί τις απαντήσεις που ψάχνει. Σε ό,τι αφορά εμένα, οι θέσεις, οι απόψεις, οι ιδέες μου είναι γνωστές. Όποιος συμφωνεί σταυρώνει!

Καλή επιτυχία να έχετε.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Πηγή: meaculpa.gr

Σχετικά