28 Φεβρουαρίου, 2018

Δεν μπορώ να δω μεγαλύτερο πατριωτισμό από την έγνοια για το μέλλον της επόμενης γενιάς

Guest Αρθρογράφος

Χαιρετισμός του Γιάννη Μπουτάρη στην εκδήλωση Πατριωτισμός Vs Εθνικισμός

Σε τι διαφέρει ο πατριωτισμός από τον εθνικισμό;

Ο πατριωτισμός είναι σιωπηλός, ο εθνικισμός είναι μόνο φωνές. Με τον πατριωτισμό όμως μπορούμε να κερδίσουμε ευκαιρίες, ενώ με τον εθνικισμό μόνο χάνουμε.

Χάνουμε ευκαιρίες, δημιουργούμε συνέχεια εχθρούς, χωρίς να δίνουμε προσοχή στους πραγματικούς εχθρούς που έχει κάθε χώρα και κάθε λαός.

Στη Θεσσαλονίκη δεν θέλουμε πια να χάνουμε άλλες ευκαιρίες, γι’ αυτό προσπάθησα να ανοίξω την πόλη. Να την ανοίξω σε όλους όσους κρατούν από αυτή και όχι μόνο. Στους Τούρκους που θέλουν να δουν το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. Στους Εβραίους σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στους Ισραηλινούς. Το 2017 είχαμε διπλάσιους τουρίστες από το Ισραήλ από ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Γι’ αυτό ζήτησα από το Υπουργείο Πολιτισμού να περάσει στον Δήμο η διαχείριση πέντε οθωμανικών μνημείων, για να τα κάνουμε πόλους έλξης στους σύγχρονους Τούρκους. Όχι βέβαια στους σκληροπυρηνικούς που δεν νοιάζονται για την φιλία αλλά για όλους τους άλλους – και είναι πολλοί – που προσβλέπουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2010 είχαμε λιγότερες από 1.200.000 διανυκτερεύσεις στην πόλη, το 2017 πάνω από 2.500.000, κάτι δείχνουν αυτά τα νούμερα.

Γι’ αυτό κάλεσα εδώ τον Ζόραν Ζάεφ να περάσει την πρωτοχρονιά. Συνδεόμαστε με προσωπική σχέση και είναι σοβαρός άνθρωπος. Τι φοβόμαστε, μήπως μας πάρουν οι γείτονες τη Θεσσαλονίκη; Τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώσουμε με αυτό το ανοιχτό θέμα, προς όφελος της Ελλάδας, γιατί σήμερα η γειτονική χώρα είναι σε όλο τον κόσμο γνωστή αποκλειστικά με το συνταγματικό της όνομα. Οι Σκοπιανοί δεν είναι ανθρωποφάγοι επειδή τους κυβερνούσε ο Γκρούεφσκι, ένας ακραίος εθνικιστής, αντίστοιχος με τους δικούς μας υπερπατριώτες.

Εμείς κάναμε την αρχή. Kαιρός να πάρει τη σκυτάλη, με τόλμη, η πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και να δώσει συνέχεια σε αυτές τις κινήσεις.

Ο Σταύρος δεν ταλαντεύθηκε στιγμή. Δεν πήγε με τους έξαλλους και εύκολους λεονταρισμούς, εξέφρασε το γνήσιο πατριωτικό αίσθημα. Και ο Σταύρος και το Ποτάμι είναι φορείς ενός γνήσιου πατριωτικού αισθήματος. Γιατί πατριώτης δεν είναι εκείνος που κουνάει σημαίες στις παρελάσεις, πατριώτης είναι αυτός που νοιάζεται για τον τόπο του, που δίνει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο του και κυρίως εκείνος που σκέφτεται την επόμενη γενιά. Μια γενιά που τώρα υποφέρει, που είναι υποαπασχολούμενη, μια γενιά της μαύρης εργασίας. Σε αυτούς πρέπει να δώσουμε μια πατριωτική απάντηση ανάπτυξης. Και δεν μπορώ να δω μεγαλύτερο πατριωτισμό από την έγνοια για το μέλλον της επόμενης γενιάς.

Δηλώνω πατριώτης, δηλώνω εχθρός των εθνικιστών και πιστεύω ότι πρέπει μια και καλή να ξεκαθαρίσουμε τα όρια. Να ενωθούμε οι πατριώτες και να απομακρύνουμε -μάλλον να απομονώσουμε- τους εθνικιστές. Μια και καλή, το ξαναλέω γιατί δεν αντέχουμε να χάνουμε άλλες ευκαιρίες.

*O Γιάννης Μπουτάρης είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης