5 Δεκεμβρίου, 2015

«Χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας»

Ποτάμι

«Η ελπίδα έρχεται, λέγατε. Και ήρθε η απελπισία. Ένα ασταμάτητο τρενάκι του τρόμου που όμως τώρα δεν είναι παιχνίδι και δεν τελειώνει με χαμόγελα». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τις κυβερνητικές μέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

«Εσείς που έχετε διχάσει την Ελλάδα, λέτε τώρα συναίνεση», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του «προσθέτει σκότος πάνω στο παλιό σκότος. Σπατάλη πάνω στη σπατάλη».

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους το Ποτάμι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες από τις οποίες επωφελούνται προνομιούχοι και συντεχνίες, και τα χρήματα να πηγαίνουν στους χαμένους των Μνημονίων, στον κόσμο της παραγωγής».

Ως παράδειγμα σπατάλης, έφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις επιχορηγήσεις των κομμάτων που από το 1997 έως το 2014 έλαβαν 900 εκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς ζητάμε να μειωθούν στο μισό τα λεφτά που πάνε σήμερα στα κόμματα. Να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν για το πολιτικό σύστημα. "Το προτείνουμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του Κινήματός μας", τόνισε και πρόσθεσε ότι «απ τον φετινό προϋπολογισμό δίνονται σε δεκαοκτώ δημόσιες επιχειρήσεις επιχορηγήσεις 1,75 δισ. ευρώ, λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Επικαλούμενος στη συνέχεια στοιχεία της κυβέρνησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το 2015, ενώ είχαμε μικρή αύξηση της κατανάλωσης και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ωστόσο τα έσοδα παρουσίασαν μείωση.

Και αναρωτήθηκε: «Ποια φοροδιαφυγή χτυπάτε λοιπόν. Οι φόροι αυξάνονται και στα ταμεία μπαίνουν λιγότερα έσοδα.».

Μιλώντας δε για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε ότι η κυβέρνηση τη στιγμή που φορολογεί «ό,τι κινείται και δεν κινείται» πέταξε «από το παράθυρο 17 δισεκατομμύρια».

«Είναι λοιπόν σαφές ότι εμείς σε αυτό τον δρόμο δεν είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε αντίπαλοι», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι «το Ποτάμι, χωρίς κανένα ενδοιασμό, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό».

Απαντώντας στον κ. Καμμένο που ζήτησε από το Ποτάμι να απολογηθεί για τη στάση που κρατάει στη δίκη του ιστορικού Ρίχτερ, ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επειδή κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερό να επιχαίρετε μ΄αυτά που λέει ο κ. Καμμένος θα έλεγα ότι οι βουλευτές της Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σταθάκης να κάνουν ένα φροντιστήριο στον κ. Καμμένο για την υπόθεση Ρίχτερ. Εκτός αν τα έχουμε ξεπουλήσει όλα σ΄αυτή τη χώρα, με βάση την ανάγκη να κρατηθεί μια εύθραστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού:

Η νύχτα του προϋπολογισμού είναι νομίζω μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για το σκοτάδι των δαπανών του δημοσίου, για τις σπατάλες του κομματικού κράτους, για τις σπατάλες των παλιών που συνεχίζονται και για τις νέες σπατάλες που προστίθενται.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω μια ιστορία που υπάρχει σε πολλά εγχειρίδια οικονομίας. Ένα χειμωνιάτικο πρωί ο τσάρος πήγε για κυνήγι και ζήτησε ένα βαζάκι λίπος για να γυαλίσει τις μπότες του. Του το πήγαν κι έγραψαν αυτήν την δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό -10 ρούβλια. Στο τέλος της χρονιάς είδαν οι προηγούμενοι ότι υπήρχαν στον προϋπολογισμό 10 ρούβλια για λίπος και πρόσθεσαν άλλα δύο ρούβλια -αναπροσαρμογή. Την επόμενη χρονιά τα 12 ρούβλια έγιναν 20, την μεθεπόμενη τα έκαναν εκατό, μετά διακόσια και για χρόνια εγγράφονταν στον προϋπολογισμό της Ρωσίας ρούβλια ικανά να γυαλίσουν τις μπότες όλου του Ρωσικού λαού. Κανείς δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει αυτό το ποσό. Οι γραφειοκράτες θεωρούσαν δεδομένο ότι αυτή η δαπάνη είναι χρήσιμη, ότι δεν πρέπει να αλλάξει και ότι θα πρέπει χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται.

Και έτσι γίνεται εδώ και δεκαετίες και σ΄αυτή τη χώρα, στον ατέλειωτο χειμώνα της ελληνικής κομματικής διοίκησης. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: από τα 312 Νομικά Πρόσωπα του υπουργείου υγείας τα 76 επιχορηγήθηκαν το 2012 με 130 εκατομμύρια. Κανείς δεν ξέρει που ξοδεύτηκαν ή μάλλον πως φαγώθηκαν αυτά τα λεφτά. Σήμερα δεν ξέρουμε ούτε καν το ποσό που παίρνουν όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα.

Το ίδιο και στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα δίνονται για την αγροτική ανάπτυξη και αν πιάνουν τόπο. Δε ξέρω αν τα έχετε μετρήσει αλλά το έχουμε κάνει εμείς. Το υπουργείο έχει 281 τμήματα και γενικές διευθύνσεις, 93 περιφερειακές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες και 451 νομικά πρόσωπα -χώρια οι σχετικές με την αγροτική ανάπτυξη αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κανείς δε συντονίζει τη δράση όλων αυτών των δομών πολλές από τις οποίες κάνουν τα ίδια πράγματα, αλληλοκαλύπτονται δηλαδή- χωρίς να δίνουν κάποια προστιθέμενη αξία στα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η χώρα χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες από τις οποίες επωφελούνται συνήθως οι προνομιούχοι, οι συντεχνίες και αυτοί που είναι κοντά στα κόμματα. Τα χρήματα να πηγαίνουν στους χαμένους των Μνημονίων και στον κόσμο της παραγωγής. Αλλά σε μια κοινωνία που ασφυκτιά αυτή η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και βάζει φόρους και τέλη, φόρους ατελέσφορους. Και δεν μιλώ για τις δαπάνες οι οποίες είναι απαραίτητες ή φέρνουν αποτέλεσμα, μιλώ για τα κονδύλια που πηγαίνουν σε δημόσιες σπατάλες καθαρά. Και μπορώ να σας αναφέρω μερικά από τα σπάταλα μέτρα.

Είναι διαχρονικό. Τα κόμματα από το 1997 μέχρι το 2014 πήραν ως κρατική επιχορήγηση 900 εκατομμύρια ευρώ. Και την πρώτη χρονιά του μνημονίου το 2009 πήραν από το δημόσιο ταμείο 75 εκατομμύρια ευρώ . Εμείς επιμένουμε και ζητάμε και σ’ αυτό τον προϋπολογισμό τη μείωση του χρήματος που φτάνει στα πολιτικά κόμματα, τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν για το πολιτικό σύστημα. Το προτείνουμε από την πρώτη μέρα και συνεχίζουμε να το προτείνουμε

Πάμε όμως στις νέες σπατάλες σας. Υπάρχει δημόσια επιχείρηση που έχει καταγράψει επτά συναπτές ζημιογόνες χρήσεις, είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί για δεκαοκτώ δημόσιες επιχειρήσεις επιχορηγήσεις 1,7 δις. Τα περισσότερα λεφτά θα πάνε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αντί να εξυγιανθούν και να αποκρατικοποιηθούν, να σωθούν, απομυζούν πολύτιμους πόρους απ΄αυτούς που τους έχουν ανάγκη.

Γιατί; Γιατί η κυβέρνησ​η​ θέλει να ωφελήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες συντεχνίες. Θέλει να κάνει συγκεκριμένα ρουσφέτια. Όπως; Θα σας πω. Κάνετε υποτίθεται αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων, περνώντας τους από εικοσάλεπτη συνέντευξη. Είναι παλιότερο το έργο, το έχουμε ξαναδεί -να φύγουν, για να έρθουν κάποιοι δικοί σας.

Οι διοικητές των νοσοκομείων κ.​σ​υνάδελφοι έχουν διετή θητεία. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, οι διοικητές​ που ​ αποπέμπονται προσφεύγουν συνήθως στα δικαστήρια και αποζημιώνονται. Ζητούν δηλαδή την καταβολή των αποδοχών τους μέχρι το τέλος της συμβασής τους. Και σας είπα τις περισσότερες φορές δικαιώνονται. Και κανείς δε ξέρει αυτή τη στιγμή και φαντάζομαι ούτε ο ίδιος ο υπουργός –γιατί τον ρωτήσαμε και δεν μας έδωσε απάντηση- πόσους διοικητές νοσοκομείων, εν ενεργεία και παυθέντες, πληρώνει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός.

Είναι το σκοτάδι της κομματικής διοίκησης που σας έλεγα. Απασχολημένος με νέες σπατάλες είναι και ο υπουργός υποδομών, ο κ. Σπίρτζης. Πέρασε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες- εκεί που φυτρώνει και το κουτόχορτο- για τον διπλασιασμό των διευθυντικών θέσεων σε τρεις οργανισμούς δημοσίων συγκοινωνιών. Πριν 40 μέρες μας έλεγε η πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και οι ΑΝΕΛ, ότι οι οργανισμοί δεν είναι ανάγκη να έχουν διπλές διοικήσεις. Και το ψήφισαν να μην έχουν διπλές διοικήσεις οι οργανισμοί, να μην υπάρχει δηλαδή και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Και ήρθε ο κ. Σπίρτζης σαράντα μέρες μετά και είπε: εγώ θέλω διπλές διοικήσεις γιατί έχω δώσει διπλές υποσχέσεις και είπε και ότι δεν είναι και πολλά τα λεφτά. Και από την πρωτοχρονιά θα έχουμε αύξηση στα εισιτήρια. Στα λεωφορεία, στο Μετρό, παντού για να καλυφθούν και οι πρόσθετες δαπάνες από τις διπλές κομματικές διοικήσεις σ’ αυτούς τους οργανισμούς.
Ο φόβος μας είναι ότι το υπουργείο του κ. Σπίρτζη έχει 12 οργανισμούς. Αν έχει σκοπό να διπλασιάσει τις διοικήσεις και στους δώδεκα οργανισμούς το κόστος θα είναι ετησίως γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,

​τ​ο 2015 είχαμε μικρή αύξηση της κατανάλωσης σύμφωνα με τα στοιχεία σας. Είχαμε και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ – από τον Αύγουστο και μετά. Αντί λοιπόν να έχουμε κάποια αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ έχουμε μείωση, λένε τα στοιχεία που εσείς παρουσιάζετε. Πώς λοιπόν χτυπάτε τη φοροδιαφυγή; Αυξάνεται τους φόρους και μειώνονται τα έσοδα. Υπάρχει μια απλή λέξη- ανικανότητα. Γιατί όταν αυξάνεις τους φόρους και τα έσοδα μειώνονται σημαίνει ότι δε χτυπάς τη φοροδιαφυγή Προσέξτε τώρα στην πρόβλεψη σας για το ’16 λέτε ότι θα έχουμε ύφεση αλλά θα έχουμε αύξηση των εσόδων. Δεν είχαμε αύξηση των εσόδων, με αύξηση της κατανάλωσης και αύξηση των φόρων, θα έχουμε αύξηση των εσόδων το 2016 με λιτότητα. Από πού;

Ο προϋπολογισμός λοιπόν κύριοι​ σ​υνάδελφοι, αυτός που μας παρουσιάζεται είναι άλλος ένας γκρίζος αδιαφανής και άδικος προϋπολογισμός. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι άνθρωποι και προφανώς δεν υπάρχει και η γνώση για κάτι διαφορετικό. Και κυρίως βέβαια δεν υπάρχει η διάθεση για να αλλάξετε κάτι. Ούτε αυτό το λερναίο κράτος που λεηλατεί χωρίς κανένα αντίκρισμα τους φορολογούμενους.

Στην Παιδεία – για να πάρω έναν από τους πολύπαθους χώρους – κάνετε περικοπές 78 εκατομμυρίων. Προσέξτε: από αυτά τα 78 εκατ. τα 66 τα κόβουν από τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν μειώνετε την γραφειοκρατία στα υπουργεία, μειώνετε τα λεφτά των πανεπιστημίων.

Παρεμπιπτόντως βέβαια –και θα επιτρέψετε να ανοίξω μια παρένθεση- διώχνετε από τα πανεπιστήμια και αυτούς που θα μπορούσαν να μας πουν πως δουλεύουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Διώξατε τον Σηφάκη από την Κρήτη, διώξατε τον Μπερτσιμά από την Αθήνα που από 26 χρονών διδάσκει στο ΜΙΤ και έφυγε γιατί δεν ήθελε, όπως είπε να είναι διακοσμητικός. Άνθρωποι οι οποίοι πλήρωναν από την τσέπη τους τα έξοδα για να έρθουν στην Ελλάδα για να μας δώσουν πιθανόν κάποιες λύσεις για τα πολύπαθα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην Ελλάδα έχουμε έναν απλοϊκό προϋπολογισμό εσόδων –εξόδων και μάλιστα όπως σας είπα συνήθως κατά τα τσαρικά πρότυπα, δηλαδή αυξητικό σε πολλές δαπάνες - χωρίς καμία αξιολόγηση των δαπανών. Θα μου πείτε τι άλλο θα μπορούσαμε να έχουμε; Θα μπορούσαμε να πάμε σε προϋπολογισμό προγραμμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Είναι οι προϋπολογισμοί που απαιτούν πρόγραμμα, δράσεις, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ότι ακριβώς έχετε αδυναμία να κάνετε.

Στην Δανία όπου βέβαια έχουν προϋπολογισμό προγραμμάτων από το 1983 –μετά τη δική τους δηλαδή κρίση περάσανε σ΄αυτούς τους προϋπολογισμούς- αποδίδουν στους δημοσίους υπαλλήλους μέρος των πόρων που εξοικονομούν από την αύξηση της αποτελεσματικότητας τους.
Το σύγχρονο κράτος, κυρίες και κύριοι, θέτει στόχους, αξιολογεί κόστη, αποκεντρώνει αρμοδιότητες και απαιτεί συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων. Εσείς, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσθέτετε νέους γραφειοκράτες πάνω στους παλιούς γραφειοκράτες και απλώς φορολογεί​τε με τη μεζούρα τους πολίτες όπου τους πετυχαίνε​τε​. Και βέβαια την πληρώνουν και αυτοί που έχουν τη μικρότερη φωνή: οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Έχει υπολογιστεί ότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα κοστίζει 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 15 δις ευρώ –λεφτά που φεύγουν από την ελληνική οικονομία για να θρέψουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της γραφειοκρατίας​.

Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα 15 δις δεν τα σπαταλούσαν οι άνθρωποι της παραγωγής και των επιχειρήσεων για να ικανοποιήσουν την γραφειοκρατία, θα είχαμε προφανώς 15 δις στις επενδύσεις, στις προσλήψεις, στην έρευνα.

Η δεύτερη φορά αριστερά –και δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να το λέμε έτσι αν έχουμε μείνει ακόμη στην πρώτη αλλά τέλος πάντων αυτή η κυβέρνηση που έχουμε παρουσιάζει σήμερα έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονικών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό «κομμάτια και θρύψαλα», που είναι δύσκολο έως και αδύνατο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε για την υγεία, την παιδεία, την άμυνα θα πιάσουν τόπο. Και βέβαια με δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της «νομιμότητας» των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητάς τους. Έναν προϋπολογισμό που όπως λένε όλοι και όχι μόνο οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί έχει τρύπες παντού, αλλά έχει σημάδια ότι αυτό που προέχει είναι να παραμείνει το κομματικό κράτος αλώβητο, το πελατειακό κράτος αλώβητο, αυτό που και το νέο καθεστώς υπηρετεί με ευλάβεια.

Και τη στιγμή, ​κ​υρίες και ​κ​ύριοι, που η κυβέρνηση φορολογεί ό​,​τι κινείται και δεν κινείται πετάει από το παράθυρο 17 δισεκατομμύρια. Το δημόσιο είχε στις τράπεζες 18 δισ. και τώρα έχει σκάρτο 1 δισ. Για να μην πούμε για τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα capital controls. Εδώ απ΄αυτό το βήμα έλεγα πριν από μερικούς μήνες απευθυνόμενος στον κ. Πρωθυπουργό «προσοχή μην κλείσουν οι τράπεζες» και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν περίπου «και τι σας νοιάζει αν κλείσουν οι τράπεζες». Την θυμάστε εκείνη την κουβέντα την άνοιξη. Και τα πειράματα κατέληξαν σε εγκλήματα.

Έχει δίκιο αυτός που έγραψε ότι το τραπεζικό μας σύστημα ήταν ένα αμάξι που του έλειπε μια ρόδα. Δεν εκινείτο, μόνο τσουλούσε. Και τα ξένα funds προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν την αξία της μιας ρόδας, αρκεί να πάρουν το ίδιο το αυτοκίνητο. Και τους το δώσατε!

Σε λίγες μέρες, Κύριες και Κύριοι, κλείνει μια εφιαλτική χρονιά για τους Έλληνες, μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες. Γιατί οι περισσότεροι σας είχαν πιστέψει. «Η ελπίδα έρχεται» λέγατε και ήρθε η απελπισία. Ένα ασταμάτητο τρενάκι του τρόμου που όμως τώρα δεν είναι παιγνίδι και δε θα καταλήξει σε χαμόγελα.

Τις τελευταίες μέρες, κ. Πρωθυπουργέ, ψάχνετε σανίδα σωτηρίας και μιλάτε για συναίνεση. Εσείς που είχατε διχάσει την Ελλάδα απερίσκεπτα λέτε τώρα να συμφωνήσουμε σ΄ένα πρόγραμμα. Έχετε κόψει όλες τις γέφυρες με την δημιουργική Ελλάδα, στήνετε ένα καθεστώς, διορίζετε φίλους, συγγενείς και κυρίως κομματικούς υπαλλήλους, κομματικούς πιστούς και τώρα λέτε «βοηθήστε».

Το Ποτάμι ήταν και είναι εδώ για να βοηθήσει τη χώρα και το καλοκαίρι –και το ξέρετε πολύ καλά -δεν μετρήσαμε το πολιτικό κόστος και φανήκαμε χρήσιμοι για την πατρίδα Αλλά τώρα το χρήσιμο για την πατρίδα είναι άλλο. Το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντι σας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι. Απλώς προσθέτει σκότος πάνω στο σκότος, σπατάλη πάνω στην σπατάλη. Είναι λοιπόν σαφές ότι εμείς σ’ αυτό τον δρόμο δεν μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι. Είμαστε αντίπαλοι. Το Ποτάμι χωρίς κανένα ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό σας. Σας ευχαριστώ.