25 Φεβρουαρίου, 2015

Χούλιγκανς και Διπλή Ανάπλαση

Μελίττα Γκουρτσογιάννη

Μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες σκηνές βίας στη Λεωφόρο: Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο διοικητικά και ποινικά, με κυρώσεις, τιμωρίες κ.λπ. Χρειάζονται και λύσεις σχετικές με τον σχεδιασμό της πόλης και τις χρήσεις γης.

ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΧΛΟΥΣΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο μιας πόλης. Το λένε βασικοί πολεοδομικοί κανόνες, το λέει και η στοιχειώδης λογική. Κάθε φορά που γίνεται ματς οι περίοικοι υποφέρουν, η κυκλοφορία γίνεται κόλαση.

Εδώ και χρόνια εκπονήθηκε το σχέδιο “Διπλή Ανάπλαση”, δηλαδή η μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε νέο γήπεδο στον Βοτανικό και η μετατροπή του χώρου στην Αλεξάνδρας σε πάρκο, και μάλιστα με προοπτική να συνδυαστεί με ανάπλαση των προσφυγικών (που έχουν κριθεί -δικαίως- από το ΣτΕ ως διατηρητέο πολεοδομικό σύνολο), βύθιση της λεωφόρου στο τμήμα αυτό και σύνδεση με τον Λυκαβηττό. Από περιβαλλοντική άποψη το σχέδιο ήταν σύμφωνο με την αρχή του “περιβαλλοντικού ισοζυγίου” δηλαδή εάν καταλαμβάνεται ελεύθερος χώρος σε ένα σημείο (Βοτανικός) πρέπει να ελευθερωθεί αντίστοιχος χώρος αλλού (Αλεξάνδρας). Διευκρίνιση: αντιστοιχία δεν σημαίνει αυστηρά ίση έκταση αλλά λαμβάνεται υπόψη και η τιμή τετραγωνικού και η παράμετρος του κοινωνικού οφέλους. Πόσο μάλλον όταν η έκταση του Βοτανικού όπου θα μεταφερόταν το γήπεδο δεν ήταν κανένας πράσινος χώρος, αλλά μια έκταση υποβαθμισμένη, πρώην βιομηχανική που με παλαιότερη απόφαση είχε χαρακτηριστεί από άποψη χρήσης γης ως εμπορική.

Το σχέδιο αυτό πολεμήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, “αγανακτισμένους κατοίκους”, ιδεοληψίες τύπου “να χαρακτηριστεί η έκταση του Βοτανικού χώρος πρασίνου” - αδιαφορώντας για την έκταση της Αλεξάνδρας, στην καρδιά της πόλης. Τελικά ψηφίστηκε, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έγινε νόμος του κράτους. Ωστόσο, με τις κωλυσιεργίες, τις διαδηλώσεις και τις αλλεπάλληλες προσφυγές σε δικαστήρια και ΣτΕ, ροκανίστηκε ο χρόνος, εν τω μεταξύ η κρίση οξύνθηκε, ο Παναθηναϊκός δεν έχει πια λεφτά, ούτε το κράτος, και έτσι το ωραίο αυτό σχέδιο στην ουσία ματαιώθηκε.

* Η Μελίττα Γκουρτσογιάννη είναι υπεύθυνη του Τομέα Προσφύγων

 

Σχετικά