19 Σεπτεμβρίου, 2018

Χωρίς σχεδιασμό και υπευθυνότητα τα μέσα δεν αρκούν

Μίλτος Κύρκος

Με τον Ούντο Μπούλμαν επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι και διαβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων. Παρουσιάσαμε την πρόταση του αρμόδιου Επιτρόπου Στυλιανίδη για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (RescEU) για ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τον Ιούνιο του 2018), προβλέφθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών-μελών, ώστε να επιδιορθώσουν και να αναβαθμίσουν δυνατότητες τις οποίες έχουν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του στόλου Καναντέρ που διαθέτει. Εν αναμονή, λοιπόν, της τελικής υιοθέτησης της συμφωνίας RescEU από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το οποίο, όμως, καθυστερεί, καθώς δεν θέλει συντονισμό των σχεδίων και ουσιαστική ενοποίηση, αλλά απλά απαιτεί χρήματα και μέσα. Η καταστροφή, όμως, στο Μάτι έδειξε ότι  με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό ζωών.

Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τόνισαν την ανάγκη για ταχεία στήριξη, ώστε τα έργα συγκράτησης των υδάτων να ολοκληρωθούν πριν τις χειμερινές βροχές, για να μην επαναληφθούν οι φονικές πλημμύρες της Μάντρας.

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση στο Facebook:

*Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι