13 Μαΐου, 2015

Χάσαμε 100 ημέρες, κάνοντας περιπάτους στην Ευρώπη

Σπύρος Λυκούδης

«Δυσκολεύομαι να κάνω κρίσεις και προβλέψεις για τη διαπραγμάτευση γιατί δεν ξέρω τα στοιχεία της. Ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα δεν είναι ενημερωμένος σε σχέση με το τι συζητιέται ανάμεσα στην πατρίδα μας και στους δανειστές». Αυτό μεταξύ άλλων παρατήρησε ο Σπύρος Λυκούδης, φιλοξενούμενος το βράδυ της Τρίτης του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».

Ο ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής με το Ποτάμι στην Α’ Αθήνας, συμπλήρωσε πως «χάθηκε πολύς χρόνος. Χάσαμε 100 ημέρες, κάνοντας περιπάτους στην Ευρώπη». «Νομίζω πως τώρα πια δεν μιλάμε με όρους έντιμου συμβιβασμού. Είμαστε πια, μπροστά σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό ή σε μια ολική καταστροφή», πρόσθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου περί «τρόικας εσωτερικού», σημειώνοντας ότι «ορισμένοι για άλλη μια φορά, μπροστά στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, εμφανίζουν ως αιτία τον ‘’εσωτερικό εχθρό’’. Δηλαδή όσες πολιτικές δυνάμεις δεν συμφωνούν και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, να θεωρούνται πράκτορες των δανειστών. Είναι εξοργιστικό, είναι ύβρις, είναι απαράδεκτο».

Απαντώντας στα σενάρια περί δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού μετώπου ή και ενιαίου κόμματος, τα οποία το Ποτάμι επανειλημμένως έχει διαψεύσει ο κ. Λυκούδης υπήρξε κατηγορηματικός: «Μπορεί να υπάρξει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία ενός ευρύτερο φιλοευρωπαϊκού μετώπου αλλά στο επίπεδο των πολιτικών. Κι εκεί, δεν εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι άλλο αυτό και άλλο ένα ενιαίο ευρωπαϊκού χαρακτήρα κόμμα. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει! Εκλογικό μέτωπο δεν υφίσταται, ούτε πρόκειται».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της περιφοράς των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας σε νοσοκομεία και την υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους ο κ. Λυκούδης είπε: «σέβομαι το θρησκευτικό συναίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Και σέβομαι βαθύτατα τους πιστούς που τρέχουν να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας. Όμως δεν σέβονται τα θρησκευτικά συναισθήματα του λαού, όσοι θεωρούν πως μπορούν να κάνουν άλλου τύπου προσεγγίσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Δεν συμφωνώ με την περιφορά των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας».

* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι ΣΤ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Αθήνας

Ε