11 Ιουνίου, 2018

Αρνητικό σήμα στους επενδυτές τα capital controls

Δημήτρης Τσιόδρας

Σε λίγες εβδομάδες κλείνουν τρία χρόνια από τη επιβολή των capital controls λόγω των τυχοδιωκτικών επιλογών Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παρά τις διαδοχικές κυβερνητικές υποσχέσεις περί σύντομης άρση τους, είναι ακόμη εδώ και είχαν (κι εξακολουθούν να έχουν) αρνητικές συνέπειες στην οικονομία με κυριότερη το αυξημένο κόστος και την περαιτέρω επιδείνωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας στην οποία υποβάλλονται οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν εισαγωγές προϊόντων ή πρώτων υλών.

Η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε καταδικαστική για χιλιάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Επίσης πολλές ελληνικές εταιρείες φροντίζουν να διατηρούν σημαντικό τμήμα των διαθεσίμων τους σε τράπεζες του εξωτερικού με αρνητικές συνέπειες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα στην αγορά. Η εμπιστοσύνη θα αργήσει να αποκατασταθεί. Κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Το μόνο θετικό από την επιβολή των capital controls είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα (POS, ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες,συναλλαγές μέσω internet και mobile banking).

Τον Αύγουστο τελειώνει το τρίτο μνημόνιο και η χρηματοδότηση της χώρας από τους εταίρους. Η δημοσιονομική ανισορροπία έχει αποκατασταθεί και ελπίζω ότι θα δοθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος που θα αίρει σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο της χώρας (country risk).

Η Ελλάδα πρέπει να χρηματοδοτείται στο εξής από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια.
Για να πετύχει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, που είναι ο βασικός όρος για έξοδο από την κρίση, έχει ανάγκη από την εκτόξευση των επενδύσεων.

Το ερώτημα είναι:
Μπορεί να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα, που ισχύουν ακόμη capital controls;

Τα capital controls δίνουν αρνητικό σήμα στους επενδυτές. Δείχνουν επίσης ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλά βήματα για τη σταθεροποίησή της. Γι’ αυτό λοιπόν ο κ. Τσίπρας αντί να πουλάει παραμύθια περι καθαρής εξόδου, ας φροντίσει να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, να υλοποιηθούν οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη ώστε να μην είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με τέτοιου είδους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι Εκπρόσωπος Τύπου

Πηγή: MarketPost.gr