6 Απριλίου, 2015

Αποτροπιασμός και αγανάκτηση

Τομέας Πολιτισμού

Είναι φανερό πως τα όρια του φανατισμού κρύβονται στην πιο σκοτεινή άβυσσο από την οποία με κόπο η ανθρωπότητα προσπαθεί ν’ απομακρυνθεί σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Η συνεχιζόμενη καταστροφή μοναδικών αρχαιοτήτων στο Ιράκ, στη Συρία και στην Υεμένη από τους Τζιχαντιστές, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό κι αγανάκτηση στον πολιτισμένο Κόσμο. Είναι φανερό πως τα όρια του φανατισμού κρύβονται στην πιο σκοτεινή άβυσσο από την οποία με κόπο η ανθρωπότητα προσπαθεί ν’ απομακρυνθεί σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Μνημεία που αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και επιτεύγματα της ελληνιστικής εποχής, όπως αυτά των Σελευκιδών στην πόλη Χάτρα στο Ιράκ, λεηλατούνται κάτω από μια βάρβαρη μισαλλοδοξία προσβάλλοντας την ανθρωπότητα. Η Μνήμη και η Ιστορία στο στόχαστρο φανατικών που επιδιώκουν ένα νέο ολοκληρωτισμό μέσα από ένα πλήγμα σε καθετί ανθρώπινο.

Ταυτόχρονα, νέες στρατιές εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας παραδίδονται στα κυκλώματα δουλεμπόρων για μια θέση στην Ευρώπη.

Το μεγάλο ζήτημα της Ευρώπης είναι να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο χωρίς να περισταλούν βασικές αξίες του σύγχρονου πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κομμάτι των οποίων δυστυχώς καταστρέφεται και παραβιάζεται ανηλεώς από τους ημιμαθείς φανατικούς.