23 Απρίλιος, 2014

Πώς θα ψηφίσει το Ποτάμι για Πρόεδρο της Κομισιόν

Χριστίνα Ταχιάου

Κατόπιν της αφόρητης πίεσης που ασκείται από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, νομίζω ότι πρέπει, επιτέλους, το Ποτάμι να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: «Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν οι Ευρωβουλευτές σας για πρόεδρο της Κομισιόν, τι θα ψηφίσουν;»

Ε, λοιπόν, ας μην κρυβόμαστε άλλο, ήρθε η ώρα να το αποκαλύψουμε.

Την ημέρα κατά την οποία θα οριστεί η ψηφοφορία, θα πάμε στις Βρυξέλλες στο εντυπωσιακό κτίριο του Κοινοβουλίου, θα καθίσουμε στα έδρανα και θα περιμένουμε. Θα μας δώσουν 5 χαρτάκια με τα ονόματα των υποψηφίων. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι οι υποψηφιότητες είναι, μέχρι στιγμής, 5: Γιουνκέρ, Σουλτς, Φέρχοφσταντ, Τσίπρας και το ντούο των Πρασίνων Κέλλερ/Μποβέ που σπανίως κάποιος εκ των εκπροσώπων των ΜΜΕ αναφέρει. Θα διαλέξουμε εκείνο της επιλογής μας, θα το βάλουμε στο φάκελο, θα τον κλείσουμε και θα περιμένουμε να φωνάξουν τα ονόματά μας για να πάμε να το ρίξουμε στην κάλπη. Φυσικά θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση.

Τώρα που το σκέφτομαι, βέβαια, υπάρχει περίπτωση να έχουν ένα ψηφοδέλτιο με τα 5 ονόματα, οπότε να χρειαστεί να βάλουμε σταυρό δίπλα στο όνομα που θα επιλέξουμε. Να θυμηθούμε να μη βάλουμε ν ή κανένα emoticon και μας βγει άκυρο. Θα το βάλουμε στο φάκελο, θα τον κλείσουμε και θα περιμένουμε να φωνάξουν τα ονόματά μας για να πάμε να το ρίξουμε στην κάλπη.

Θα γυρίσουμε χαλαρά στις θέσεις μας και θα περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στο μεταξύ, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα μεταδίδεται μέσω του –ας πούμε- «Ευρωβουλή Τηλεόραση», www.europarltv.eu

Αν, μέχρι στιγμής, δε σκεφτήκατε «μα καλά, μας δουλεύεις;» είναι επειδή η τηλεόραση γενικά έχει κάνει καλή δουλειά κι έχει πείσει τον κόσμο ότι οι Ευρωβουλευτές πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και ψηφίζουν για πρόεδρο της Κομισιόν.

Ποια είναι η πραγματικότητα:

Η Συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από το 2009 έφερε μια αλλαγή: την υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή των επικεφαλής των 28 κρατών – μελών) να λάβουν υπ’ όψιν τους τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να προτείνουν στο Κοινοβούλιο τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Δηλαδή:

Το Μάιο γίνονται οι εκλογές στην Ευρώπη των 28. Τον Ιούνιο θα σχηματιστούν οι πολιτικές ομάδες. Από 1-3 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο –και όχι στις Βρυξέλλες. Από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου θα γίνει η σύνοδος στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σε αυτό το διάστημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταθέσει στους Ευρωβουλευτές την πρότασή του για ΕΝΑΝ υποψήφιο πρόεδρο, «ερμηνεύοντας» την ψήφο των πολιτών των 28 κρατών – μελών. Οι Ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν την ΜΙΑ αυτή υποψηφιότητα. Η στήριξη της υποψηφιότητας απαιτεί 376 από τους 751 Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν.

Η ψηφοφορία είναι μυστική. Σε περίπτωση απόρριψης του υποψηφίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενεργώντας με ειδική πλειοψηφία, έχει ένα μήνα για να προτείνει μια νέα υποψηφιότητα την οποία θα κληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι διαδικασίες δεν είναι ένα διαρκές τρεις το λάδι τρεις το ξύδι και πείτε μας τώρα ποιον θα ψηφίσετε. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει διαπραγμάτευση προκειμένου να καταφέρουν 751 εκπρόσωποι 500 εκατομμυρίων πολιτών από 28 χώρες να συνεννοηθούν. Όσο κι αν αυτό δεν αρέσει επειδή δεν είναι καθόλου τηλεοπτικά πιασάρικο…