25 Μαΐου, 2016

«Αποφασίζουν για εμάς εν τη απουσία μας»

Κατερίνα Μάρκου

Στη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, το κόστος των καθυστερήσεων της κυβέρνησης αλλά και τα προβλήματα της Β’ Θεσσαλονίκης λόγω της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας 102fm της ΕΡΤ3 και τους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη.

Για τη συμφωνία, η κ. Μάρκου τόνισε ότι συνεχίζεται η δυσπιστία των ξένων ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση για το χρέος «οδικό χάρτη ότι θα συνεδριάσουμε ξανά τον Ιούνιο. Είναι μία τραγωδία. Αποφασίζουν για εμάς εν τη απουσία μας».

Για το χρέος, επεσήμανε ότι «Έχουμε καθυστερήσει ήδη δύο ολόκληρα χρόνια. Το κόστος των 2 ετών που χάσαμε είναι 5 με 6 % του ΑΕΠ, δηλαδή 10-12 δις, και τώρα περιμένουμε να πάρουμε 2,8 δις σε δόσεις. Σαφώς χρειάζεται μια ελάφρυνση που είχε αποφασιστεί όχι τώρα, το 2012 αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την κοινωνία» οι οποίες, όπως είπε, «πέρασαν στα ψιλά».

«Όταν ο Σύριζα ξεκίνησε από τις αδιανόητες κοτσάνες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης και καταλήγει στα 99 χρόνια παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να υπάρχει καμία σταθερά, καμία πεποίθηση και καμία έντιμη πρόταση» τόνισε.

Επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του ιδιωτικού τομέα. «Σκοπός είναι να γίνουν δουλειές, να πάει η οικονομία παραπέρα, να υπάρξουν εισοδήματα. Όλα αυτά θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και η κυβέρνηση δεν δίνει προτεραιότητα. Πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, είτε με χαμηλότερη φορολογία, μείωση κόστους ενέργειας, μείωση εισφορών, για να πάρουν μπρος οι επιχειρήσεις. Να ανοίξουν οι τράπεζες».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπέρμετρη επιβάρυνση της Β’ Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των προσφυγικών ροών. «Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν προβλήματα, θα υπάρξουν άμεσα γιατί είναι πολύ λίγες οι σοβαρές εγκαταστάσεις. Από τη Σίνδο μέχρι τα Γιαννιτσά, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που οι ιδιοκτήτες θέλουν να τα νοικιάσουν στους πρόσφυγες. Τώρα έχουμε καλοκαίρι. Ποιος θα αντέξει το χειμώνα στο Βαγιοχώρι στους -10 βαθμούς; Πόσο θα αντέξει ένας άνθρωπος που έχασε το σπίτι του να ζει στο αντίσκηνο;».

Δείτε βίντεο:

* Η Κατερίνα Μάρκου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης