20 Φεβρουαρίου, 2019

Απόφαση ΜΕ.ΣΥ.Α

Ποτάμι

Η οικονομία

Η Ελλάδα βγήκε τυπικά από τα Μνημόνια, αλλά όχι από την μιζέρια της. Έχει υποθηκεύσει την δημόσια περιουσία της και θα συνεχίσει να είναι υπό επιτροπεία μέχρι να ξεπληρώσει το 70% των χρεών της.
Άλλες χώρες που πέρασαν παρόμοια περιπέτεια έχουν ήδη βγει στον δρόμο της ανάπτυξης, η δικιά μας όμως πραγματικότητα είναι αμείλικτη:

 • Απώλεια 25% του ΑΕΠ,
 • Μισό τρις απώλεια περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών,
 • Δυσβάστακτες υποχρεώσεις για το μέλλον,
 • Χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση,

Σήμερα ζούμε την ψευδαίσθηση μιας ομαλοποίησης, στην πραγματικότητα όμως βυθιζόμαστε σε μια στασιμότητα.

Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, ο λαϊκισμός και η διχόνοια, δεν υποχωρούν. Μια νέα παροχολογία ξεκινάει από την κυβέρνηση και υποστηρίζεται από τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης. Μοιράζουμε αυτά που δεν έχουμε, και υπονομεύουμε για άλλη μια φορά το μέλλον των παιδιών μας. Κάνουμε τα πρώτα μνημονιακά βήματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καρπωθεί και η αντιπολίτευση να αποδομήσει. Δικό μας χρέος είναι να ορίσουμε και να αναδείξουμε την πραγματικότητα. Αυτό που λέγαμε από την πρώτη ημέρα των μνημονίων είναι πως η Κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι τα Μνημόνια την Κρίση.

Η κρίση είναι παρούσα, ας δούμε μερικά από όσα εκ των πραγμάτων υποχρεούται να κάνει η χώρα τους επόμενους λίγους μήνες.

 • Να νομοθετήσει για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για κόκκινα δάνεια, για εταιρία ειδικού σκοπού που θα τα απορροφήσει και όλα αυτά προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών της.
 • Να δανειστεί από τις αγορές με βιώσιμο επιτόκιο.
 • Να εξασφαλίσει τα έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες που θα δημιουργήσουν οι αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις που αναμένεται να ανατρέψουν ψηφισμένα μέτρα.
 • Να αναστείλει την αύξηση του συνεχώς διογκούμενου χρέους ιδιωτών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Να ανακόψει με κάθε πρόσφορο μέσο την πορεία προς κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας
 • Να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και στην οικονομία ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
 • Να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας επιστημονικού & τεχνικού προσωπικού και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, ώστε να ανακοπεί η «αιμορραγία» των νέων μας προς το εξωτερικό.

Όλα αυτά, και όχι μόνον αυτά, με την κοινωνία καταπονημένη σχεδόν απελπισμένη με σημαντικό τμήμα της εξαθλιωμένο, και σε κλίμα πόλωσης, διχασμού, απαξίωσης των θεσμών, απορρύθμισης του κράτους και των λειτουργιών του.

Το Πολιτικό Σύστημα

Την ίδια ώρα το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αναπαράγει το κακό του παρελθόν με αποτέλεσμα την απαξίωση της πολιτικής διαδικασίας στα μάτια των πολιτών.

Πλειοδοσία λαϊκισμού, εμπόριο ελπίδας και ψεύτικες υποσχέσεις, στο πλαίσιο πάντα της εμπορευματοποίησης των σχέσεων της εξουσίας με τον πολίτη.

Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαξίωσε τους θεσμούς και γύρισε το ρολόι της ιστορίας πίσω, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Το νοσηρό φαινόμενο της αποστασίας, που θυμίζει παλιές κακές εποχές, φύτρωσε ξανά στο εύφορο έδαφος της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς στο Ποτάμι έχουμε συμφωνήσει πως οι Βουλευτές δεν είναι αντιπρόσωποι του κόμματος, αλλά εκλέγονται από τον Λαό ως δικοί του αντιπρόσωποι, στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας. Δρουν και πολιτεύονται όμως σύμφωνα με αρχές και αξίες, τις οποίες δεν μπορούν να ποδοπατούν μεταγραφόμενοι σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Δεν είναι που η αποστασία τραυμάτισε το Ποτάμι. Είναι που μαζί με όσα άλλα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Κοινοβούλιο, τραυματίζουν τη Χώρα, καταλύουν τις ισορροπίες της Δημοκρατίας μας, οξειδώνουν τις αρχές της, απαξιώνουν τους θεσμούς της.

Το Ποτάμι θα συνεχίσει να καταγγέλλει και να αντιστέκεται στη διάλυση των θεσμών της Χώρας, να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για να προστατέψει τις αρχές της Δημοκρατίας μας και την εμπιστοσύνη των πολιτών για το Κοινοβούλιο και τους Αντιπροσώπους του.

Η Ευρώπη

Με αφορμή τις ευρωεκλογές του Μαΐου εμφανίστηκαν δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ εκ των έσω. Είναι οι δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού που θέλουν στροφή προς το έθνος κράτος και ίσως αποδειχθούν επαρκείς να επιβραδύνουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία ή και να της αλλάξουν κατεύθυνση.

Οι εκλογές του Μαΐου θα καθορίσουν την εξέλιξη της Ευρώπης, ίσως και την ύπαρξή της και είναι καιρός να συζητήσουμε για αυτές. Όσοι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας πρέπει να αντιληφθούμε πως η συμμετοχή μας στο πλέον σπουδαίο εγχείρημα της σύγχρονης ιστορίας κινδυνεύει όχι μόνο από αυτούς που την αντιστρατεύονται αλλά και από αυτούς που την ναρκοθετούν, πρέπει να την προστατέψουμε.

Εμείς στο Ποτάμι είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την ευρωπαϊκή ιδέα και τις αξίες της, έχουμε κουραστεί να ακούμε το θολό και θεωρητικό επιχείρημα «θέλουμε μια άλλη Ευρώπη», χωρίς κανείς να προσδιορίζει ρεαλιστικά τι είδους Ευρώπη είναι αυτή.

Υποστηρίζουμε την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς μία λειτουργική Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαίο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με κοινές κοινωνικές πολιτικές για την ανεργία και την καταπολέμηση της φτώχιας, με κοινές μεταρρυθμίσεις σε ενέργεια και περιβάλλον, με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Διαρκής στόχος μας είναι να αναγνωριστούν τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρουμε πως έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, μια συζήτηση την οποία παρακολουθούμε για να μην αιφνιδιαστούμε.

Ξέρουμε πως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει δικαιώματα έχει όμως και υποχρεώσεις. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει είναι ανάλογες με αυτές που όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αναλάβει και πρέπει να τις τηρούμε. Δεύτεροι ρόλοι σε αυτό το εγχείρημα δεν μας ταιριάζουν. Πρέπει να πρωταγωνιστούμε και υποστηρίζουμε πως η απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι η περισσότερη Ευρώπη.

Το Ποτάμι

Το Κίνημα κλείνει τα πέντε του χρόνια. Πέντε χρόνια έντιμης φωνής, πέντε χρόνια πάλης με τον λαϊκισμό. Πέντε χρόνια λέμε όλες τις δυσάρεστες αλήθειες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πέντε χρόνια δεχόμαστε λυσσασμένες επιθέσεις, δεν μας πτοούν.

Δεν περάσαμε το μήνυμά μας όσο πλατιά θα έπρεπε. Δεν ήμασταν τόσο πειστικοί όσο θα θέλαμε. Πέντε χρόνια όχι μόνο επιτυχιών, αλλά και λαθών που όμως δεν ήταν σε βάρος της χώρας.

Όσοι χάθηκαν σε αυτή την διαδρομή – και δεν αναφερόμαστε στους καιροσκόπους που βρήκαν στέγη σε κομματικά κάστρα- απογοητεύθηκαν και με τα δικά μας λάθη.

Είμαστε όμως σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα. Το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι είναι αναγκαίο για την πατρίδα. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις αλήθειες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις πρακτικές μας, να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Τι πιστεύουμε

Το Ποτάμι υποστηρίζει την αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις αρχές και τις αξίες του Πολιτικού και του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.

Του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, που υποστηρίζει και διασφαλίζει την πλήρη ελευθερία του ατόμου και το δικαίωμά του στην ιδιοκτησία και στην εργασία που προτάσσει κοινωνία ανοιχτή, προοδευτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα.

Του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, που εξισορροπεί την ατομική ελευθερία με την κοινωνική αλληλεγγύη και διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, που υποστηρίζει πως ο θεσμικός ρόλος του κράτους πρέπει να επεκτείνεται στη διευθέτηση κοινωνικών ζητημάτων όπως η ανεργία, η υγειονομική περίθαλψη η μόρφωση, η εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για την εργαζόμενη μητέρα και η ασφάλεια των πολιτών και να προωθεί πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, γιατί το καλό της κοινότητας μπορεί να είναι σε αρμονία με την ελευθερία του ατόμου.

Στο Ποτάμι θεωρούμε ότι στην σημερινή εποχή οι καυγάδες για το «αριστερά» και το «δεξιά» συνεχίζουν να μην ενδιαφέρουν κανέναν. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο καθένας μας θέλει πραγματικές λύσεις για πραγματικά προβλήματα.

Χρειαζόμαστε υπευθυνότητα, τόλμη, συνεργασίες, συνεννόηση, συναίνεση. Χρειαζόμαστε λόγια μετρημένα χωρίς υστερίες, ψέματα ή αυταπάτες. Η Ελλάδα πρέπει να πάει με σιγουριά μπροστά. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Μόνο μπροστά.

Πώς θα πολιτευτούμε;

Το Ποτάμι στηρίζεται σε ανθρώπους με τεχνογνωσία, μελετά και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις χωρίς ιδεοληψίες, δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, δεν πολιτεύεται με στόχο το κομματικό του συμφέρον αλλά για το συμφέρον της χώρας. Κάνει δημιουργική αντιπολίτευση, όχι στείρα και διχαστική, προτείνει, προωθεί δυναμικά και υπερψηφίζει για αυτά που κρίνει σωστά και αντιπροτείνει και καταψηφίζει για αυτά που κρίνει λάθος.

Αυτός είναι ο τρόπος που διαλέξαμε να πολιτευόμαστε γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας συνειδητοποιημένο πως η διαρκής αβεβαιότητα, η διχαστική ρητορεία, η έλλειψη συνεννόησης, η παραπολιτική και οι κατευθυνόμενες ψευδείς ειδήσεις, ο λαϊκισμός, το κομματικό-πελατειακό κράτος, μόνο κακό κάνουν στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημοκρατία.

Το Ποτάμι θα διορθώσει τα λάθη του αλλά θα συνεχίσει να μην αναπαράγει τα στρεβλά του κομματικού μας συστήματος, θα συνεχίσει να είναι ένα κίνημα που δεν έχει ως στόχο την αυτοσυντήρησή του. Θα είναι η φωνή της αλήθειας με ρεαλισμό για όλα τα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Το Ποτάμι είναι το κόμμα του ορθού λόγου και πιστεύει ότι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα οφείλει να είναι η ημέρα των λύσεων και όχι η ημέρα των ανούσιων συνθημάτων.

Ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας: η ιδεοληψία, ο κρατισμός, ο λαϊκισμός, ο συντηρητισμός και φυσικά το κομματικό κράτος. Και ξέρουμε ποια κόμματα συντηρούν τους εχθρούς μας.

Η ιδεοληψία και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κρατισμός του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την δυνατότητα ανάπτυξης. Το κομματικό του κράτος υπονομεύει τους θεσμούς.

Απέναντί του, ο μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός της Νέας Δημοκρατίας δεν τολμάει να έρθει σε σύγκρουση με το κατεστημένο του πελατειακού κράτους. Και παράλληλα, ο συντηρητισμός της εμποδίζει την εξέλιξη της χώρας μας και τροφοδοτεί ακροδεξιά αντανακλαστικά στην κοινωνία.

Ως εκ τούτου:

 • Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 • Δίνουμε την μάχη για να εκφραστούν μέσα από το Ποτάμι όλοι οι πολίτες που θεωρούν σημαντική την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη και καθοριστικές τις εκλογές του Μαΐου.
 • Μένουμε ανοιχτοί στη μετεκλογική συνεργασία με μια κυβέρνηση που δεν θα πρωταγωνιστούν οι κομματικοί μηχανισμοί. Οι προτεραιότητες μας είναι εφτά ξεκάθαρα και επεξεργασμένα κεφάλαια πολιτικής και στην βάση αυτή θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στήριξης μιας κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που θα συγχρονίζει το βήμα της με τον σύγχρονο κόσμο και θα αναζητά στα μικρά και τα μεγάλα την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας αλλά και κάθε ενός πολίτη ξεχωριστά.