1 Δεκεμβρίου, 2015

Από τις «Επιτροπές της Γειτονιάς» στον «Ελεγκτή Νομιμότητας»

Σπύρος Πέγκας

Όπως και στους άλλους τομείς της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διακυβέρνησης έτσι και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η αναντιστοιχία προγραμματικού λόγου και πραγματικής διαχείρισης είναι κραυγαλέα και προκλητική.

Επί τριετίας περίπου και μετά την ανάληψη της τοπικής εξουσίας από τις νέες διοικήσεις που είχαν προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τα δημοτικά συμβούλια των δήμων και κοινοτήτων ταλανίζονταν και πολιορκούνταν από την ασφυκτική και θορυβώδη πίεση που ασκούσαν οι νεοιδρυθείσες Επιτροπές Γειτονιάς. Αυτές οι ομάδες ‘αγανακτισμένων’ δημοτών ζητούσαν επίμονα άμεση δημοκρατία, συμμετοχικούς προυπολογισμούς και κοινωνική μέριμνα για τους δημότες εκείνους που αδυνατούσαν να πληρώσουν ‘τα χαράτσια’ και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε, υιοθετούσε και συνηγορούσε στα ‘δίκαια’ αυτά αιτήματα των δημοτών, που στην πραγματικότητα ζητούσαν να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη και φόρους αλληλεγγύης, να μην πληρώνουν ρεύμα και να έχουν δωρεάν (αστικές) συγκοινωνίες και άλλες παροχές.

Τώρα, που τα κομματικά στελέχη αραιωσαν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως διαλύθηκαν οι ‘αυθόρμητες’ Επιτροπές Γειτονιάς, η αριστερή με ολίγη παλαβή δεξιά κυβέρνηση ξέχασε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για περισσότερη δημοκρατία και οικονομική αυτονομία.
Αντί να απαγκιστρώσει την τοπική διοίκηση από το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας μετονομάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της και οδηγεί τις τοπικές διοικήσεις σε οικονομική ασφυξία. Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχείρησαν να της δεσμεύσουν με ΠΝΠ τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Τις υφάρπαξαν τις τελευταίες δόσεις των χρηματοδοτούμενων από ΕΣΠΑ έργων, αφήνοντας μισοτελειωμένα και εγκατελλειμένα εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα. Τις υποκλέβουν έσοδα από τέλη μεταφέροντας φόρους που εισπράττονταν από δήμους στο κεντρικό ταμείο, ενώ επιλεκτικά απαλλάσσουν δημόσιους οργανισμούς και φορείς, που δρουν σε τοπικό επίπεδό, από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Τέλος, η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν καταβάλει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στους δήμους της χώρας αφήνοντας τους έκθετους στις τοπικές κοινωνίες ειδικά σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως τα σχολεία, ενώ ανακοινώνει και περαιτέρω μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων για το 2016.

Όλα αυτά μάλιστα τα σχεδιάζει και εκτελεί χωρίς ουδεμία διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, απαξιώνοντας κάθε έννοια και αρχή επικουρικότητας εξαγγέλλοντας βερμπαλιστικές ανοησίες περί ‘χρυσού αιώνα της αυτοδιοίκησης’ (Κουρουπλής) που ανοίγεται μπροστά μας και σχέδια τριετούς προγράμματος αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (Μπαλάφας).
Η αδυναμία άμεσου σχεδιασμού και λύσεων για τα απορρίμματα των δήμων, η μετάθεση ευθυνών στις τοπικές κοινότητες προβλημάτων μέγιστης κοινωνικής έντασης (προσφυγικό-μεταναστευτικό), η παύση των χρηματοδοτήσεων κοινωνικών προγραμμάτων δήμων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι περαιτέρω δείγματα ελλειπούς ικανότητας διακυβέρνησης. Οι τοπικές αρχές ασφυκτιούν, οι τοπικές κοινωνίες βουλιάζουν στα προβλήματά τους και η λαϊκή αγανάκτηση που τόσο επιτήδεια υποδαύλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κομματικές επιτροπές του θα ξεσπάσει σύντομα ενάντια στους κυβερνώντες και τις άστοχες πολιτικές τους.

* Ο Σπύρος Πέγκας είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου