3 Ιανουαρίου, 2019

Από που αντλεί την αισιοδοξία του ο κ. Σημίτης;

Μίλτος Κύρκος

Την Τετάρτη, με τη Νόνη Καραγιάννη στον 9.84 συζητήσαμε για το εάν αυτή η πολύ απαισιόδοξη, δυσάρεστη πρόβλεψη -όπως την αποκάλεσε η κ. Καραγιάννη-, του κ. Σημίτη, ότι «η χώρα μας ενδέχεται να προσφύγει σε ένα νέο μνημόνιο», μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Της πρότεινα να διαβάσουμε ανάποδα τη δήλωση του τέως πρωθυπουργού, που μας λέει ότι, όταν η χώρα θα βρεθεί στην ανάγκη ενός νέου μνημονίου, θα υπάρξουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες μέσω του μηχανισμού σταθερότητας θα θελήσουν να μας δανείσουν. Τη θεωρώ μια αισιόδοξη τοποθέτηση.

Γιατί επειδή ο μηχανισμός σταθερότητας είναι ένα διακυβερνητικό όργανο, επειδή και πάλι θα πρέπει να σχηματιστεί μια τρόικα που θα εξετάζει την οικονομία και θα παρακολουθεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, είμαι πολύ απαισιόδοξος για το εάν θα υπάρξουν κυβερνήσεις πρόθυμες και πάλι να μας δανείσουν.

Κυβερνήσεις που θα πρέπει να εξηγήσουν στα κοινοβούλιά τους το γιατί η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια μνημονίων δεν έχει καταφέρει να θέσει τις βάσεις μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Που θα πρέπει να μιλήσουν για τις μικρές και μεγάλες επενδύσεις που φρακάρουν στο πελατειακό ή κομματικό κράτος, για τη δικαιοσύνη που καθορίζει την δημοσιονομική πολιτική, για την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και επιχειρήσεων, για το 1.5 εκατομμύριο ανθρώπων κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, τα 182 ευρώ το μήνα. Και όλα αυτά μετά από 8 χρόνια υποτιθέμενης υλοποίησης των σχεδίων που οι δανειστές όρισαν, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να προσθέσουν ούτε μια γραμμή. Ποιος θα ήθελε να ασχοληθεί στο κοινοβούλιό του και να υπερασπιστεί τον δανεισμό με ένα 4ο μνημόνιο μιας χώρας που, ενώ όλα τριγύρω αλλάζουνε με καταιγιστικούς ρυθμούς, αυτή όλο η ίδια μένει;

Όταν πανηγυρίζαμε με τους δανειστές μας τον Αύγουστο την έξοδο από τα μνημόνια, αναρωτιόμασταν γιατί ήταν τόσο χαρούμενοι, ενώ η χώρα δεν φαινόταν να βγαίνει στις αγορές. Η απάντηση ήταν γιατί ξέμπλεκαν μια για πάντα από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την Ελλάδα. Το ότι η χώρα μπήκε σε μια τροχιά στασιμοανάπτυξης χωρίς ανταγωνιστική οικονομία δεν είναι δικό τους πρόβλημα, ούτε το ότι το 55% των δαπανών για συντάξεις μετά τις θηριώδεις μνημονιακές περικοπές δίνονται ακόμη από τον κρατικό προυπολογισμό.

Να ευχόμαστε λοιπόν ο κ. Σημίτης να γνωρίζει κάτι παραπάνω.