30 Νοε, 2015

«Απαιτούνται προϋποθέσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

Σπύρος Δανέλλης

Συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη στην Free Sunday και τον Δημήτρη Χρυσικόπουλο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση σε εθνική συνεννόηση. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Λυπάμαι που δίχως δεύτερη σκέψη λέω: για λόγους επικοινωνιακούς –οι πολίτες ζητούν συνεννόηση– αλλά και διερευνητικούς. Αντιλαμβάνεται πλέον την οριακή θέση στην οποία βρίσκεται, μπροστά στη νομοθέτηση πολύ επώδυνων μέτρων. Οι πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασθενείς και ανέτοιμες να σηκώσουν το βάρος ιδιαιτέρως αντιδημοφιλών μέτρων, όταν μέχρι χθες υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα. Πώς να πειστούμε για τις ειλικρινείς προθέσεις του, όταν π.χ. στο μείζον θέμα της παιδείας έχει ήδη ξηλώσει τη μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου, που με πρωτοφανή πλειοψηφία είχε θεσμοθετηθεί. Μετά την ύβριν «περί αριστείας», την κατάργηση των προτύπων-πειραματικών, την ουσιαστική κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, μόλις χθες δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους για επαναφορά της συνδιοίκησης των φοιτητικών παρατάξεων στο πανεπιστήμιο.

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του Ποταμιού έναντι του καλέσματος του πρωθυπουργού;

Το Ποτάμι δεν έχει την αφελή ψευδαίσθηση ότι ο πρωθυπουργός πέρασε ξαφνικά από τη διχαστική ρητορική στην κουλτούρα της συναίνεσης. Οι υστερόβουλες και χρησιμοθηρικές του προθέσεις είναι πρόδηλες. Όμως το Ποτάμι από την ίδρυσή του αναφέρεται στην αναγκαιότητα συνεννόησης και δημιουργίας προϋποθέσεων συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για έξοδο από την κρίση. Αυτό που ο ορθός λόγος επέβαλε ως αυτονόητο στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων των λοιπών κρατών που μπήκαν στην περιπέτεια των μνημονίων. Και που τα οδήγησε στην έξοδο από αυτά, σεβόμενα τις θυσίες των πολιτών τους. Ο διάλογος επιβάλλεται. Απαιτούνται όμως προϋποθέσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πιο διευρυμένου κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα;

Σε ό,τι μας αφορά, σίγουρα δεν συντρέχουν προϋποθέσεις, ούτε σε προγραμματικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο κυβερνητικών πρακτικών, ούτε βεβαίως σε επίπεδο προσώπων. Εξάλλου η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οφείλει να κυβερνήσει, σύμφωνα με την εντολή που δύο μήνες πριν πήρε.

Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Το σχόλιό σας;

Η βουλιμική διάθεση για εξουσία που από την πρώτη στιγμή έδειξε η «πρώτη φορά Αριστερά», με την οικοδόμηση ενός σκληρά κομματικού-πελατειακού κράτους, ο καθεστωτισμός που συνεχώς προσπαθεί να εδραιώσει, βρίσκονται στον αντίποδα μιας τέτοιας υπόθεσης. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας είχε, μόνος αυτός, το ιστορικό προνόμιο να αξιοποιήσει την πρωτοφανή στήριξη των 222 βουλευτών που ψήφισαν τη συμφωνία που έφερε τον Αύγουστο. Το αρνήθηκε.

Θα συμφωνούσατε στο ενδεχόμενο σύστασης «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης», ακόμα κι αν δεν συμμετείχατε στο κυβερνητικό σχήμα;

Το Ποτάμι το είχε προτείνει εγκαίρως. Είναι βέβαιο ότι μια εθνική ομάδα θα προσέδιδε επάρκεια, γνώση, εμπειρία και κύρος, χαρακτηριστικά που, δυστυχώς, όπως τα πράγματα έδειξαν, η διαπραγματευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διέθετε.

Πιστεύετε ότι μετά τις απώλειες που υπέστη η κυβέρνηση στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή υπάρχει ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών;

Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, ούτε το καταρρακωμένο κύρος της χώρας θα άντεχαν μια τέτοια περιπέτεια.

Πηγή: Free Sunday