23 Ιανουαρίου, 2019

Απ’ το Φιλελεύθερο Τανγκό στην αγκαλιά του Συντηρητικού Βαλς

Τάσος Παππάς

Στο 3ο Ανοιχτό Συνέδριο του Ποταμιού ο αποχωρήσας βουλευτής κ.Γιώργος Αμυράς είχε εισηγηθεί τα 10+1 βήματα χορογραφίας για το Φιλελεύθερο Τανγκό. Βέβαια, η εισήγηση του δεν αποσκοπούσε γενικά και αόριστα στη συνεργασία των φιλελεύθερων δυνάμεων, αλλά στην προσκόλληση του Κινήματος μας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρόταση του μειοψήφησε και πλέον είχε ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο του, μη αποδεχόμενος ασφαλώς πως τα μέλη του Ποταμιού δεν ήταν διατεθειμένα να τους στρώσει κάποιος το χαλί και να χορέψουν σε όποιο ρυθμό τους επιβληθεί. Την 21η Ιανουαρίου ο βουλευτής κ.Αμυράς αποφασίζει να τελειώσει την Κ.Ο. του Ποταμιού, ενώ λίγο αργότερα δεν αργεί να έρθει το προσκλητήριο ένταξης και από τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Σε αυτόν τον "φιλελεύθερο γάμο" όμως, που αναμένεται προσεχώς, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού θα μπορέσει να χορέψει το Φιλελεύθερο Τανγκό στη βάση και την ιεραρχία της ΝΔ; Ας δούμε 3 σημεία της χορογραφίας που καταστούν αδύνατο το εγχείρημα:

α)Το ζήτημα του Διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, το οποίο μας έχει γνωστοποιήσει ήδη από το 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ πως το κόμμα του δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας.
β)Το ζήτημα του Διαχωρισμού Κόμματος-Κράτους, ένα ζήτημα που δεν πρόκειται να αγγίξει ποτέ η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας, η οποία θα εξακολουθήσει να εξασφαλίζει προνομιακές θέσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.
γ)Το ζήτημα της Ενίσχυσης των Ατομικών Δικαιωμάτων. Η ΝΔ απέδειξε με την στάση της πως βρίσκεται πολύ μακριά από την υπεράσπιση και ενίσχυση των Ατομικών Δικαιωμάτων επικρατώντας στην πολιτική της ατζέντα μια ακραία συντηρητική αντίληψη.

Σήμερα, πολλοί δηλώνουν μεταρρυθμιστές και Φιλελεύθεροι, λίγοι ωστόσο είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μέχρι τέλους τις απόψεις τους, χωρίς καμία έκπτωση, δυσαρεστώντας κάποιους συντηρητικούς κύκλους. Συνεπώς, ο κ.Αμυράς αντί για το Φιλελεύθερο Τανγκό είναι έτοιμος να χορέψει ένα Συντηρητικό Βαλς με ορχήστρα που περιλαμβάνει και ακροδεξιό φλάουτο.

*Ο Τάσος Παππάς είναι επικεφαλής Νεολαίας