7 Ιανουαρίου, 2018

Αναζητώντας τους νέους προδότες

Γιώργος Δημακόπουλος

Έτσι γίνεται εδώ και χρόνια μεταξύ μας. Οι ευθύνες είναι πάντα των άλλων.

1. Εκεί στα βόρεια, οι γείτονες μας που ζουν σε γεωγραφικό τμήμα της Μακεδονίας του Φιλίππου επιμένουν και πιστεύουν για δεκαετίες ότι είναι Μακεδόνες. Στην πλειοψηφία τους γεννήθηκαν ως κάτοικοι της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Η περίπτωση να το αλλάξουν σε Μοισία επειδή έτσι αποφάνθηκε στο fb της η Εύα Καϊλή, ή σε Δακία επειδή άνοιξε ένα χάρτη ο Δ. Μάρδας, δεν παίζει. Μάλλον δεν θα βρούμε και άλλους σαν εμάς, που άλλαξαν​ διεθνώς το όνομα τους (από Έλληνες σε Γραικούς). Στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, ιστορία και dna, η κυρίαρχη συνάρτηση είναι: αυτό που θέλω συν αυτό που συνήθισα, ίσον αυτό έγινα - αυτό είμαι.

Ξέρετε ποιος σπουδαίο​ς Έλληνας πολιτικός φέρεται να πρότεινε πολλά χρόνια πριν, την ομοσπονδία 5 βαλκανικών πολιτειών: Ελλάδος, Ηπείρου, Μακεδονίας, Σερβίας και Δακίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη; (Άλλα χρόνια, άλλες συνθήκες. Πριν βρίσετε τον «προδότη» δείτε την απάντηση στο τέλος του άρθρου.)

2. Δυστυχώς για την Ελλάδα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Από την στιγμή που οι γείτονες αποφάσισαν να ονομάζονται έτσι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όποιο σύνθετο όνομα και να συμφωνήσεις μαζί τους τυπικά θα είναι ήττα. Το μόνο εναλλακτικό (ανόητο και επικίνδυνο) σχέδιο ήταν αυτό που προπαγάνδιζε ο νυν «διωκόμενος αγωνιστής» Λαζόπουλος σε επεισόδιο των λαϊκιστών Δέκα μικρών Μήτσων του, την πρόταση του «ορθόδοξου αδελφού» - σφαγέα, Μιλόσεβιτς, για διαμελισμό των Σκοπίων από Σερβία και Ελλαδάρα. (Το 1992 ο Σέρβος πρότεινε στον Σαμαρά διχοτόμηση της ΠΓΔΜ, και το 1995 την αναγνώρισε ως Μακεδονία! LOL)

3. Γουστάρουμε δεν γουστάρουμε, το όνομα θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό Μακεδονία, επομένως αντί να λέμε φτηνές μπούρδες για να κοροϊδεύουμε τα ψηφαλάκια μας, ας προτείνουμε κάτι ρεαλιστικό μπας και ο μαξιμαλιστής και ακατάλληλος Υπεξ Κοτζιάς καταθέσει μια σοβαρή αντιπρόταση που να μπορούν να την αποδεχτούν οι γείτονες και δεν μας βγει εμπόδιο ξανά στο μέλλον. Οπότε, διάλεξε με ποιον τρόπο θα χάσεις. Ο μόνος τρόπος να είσαι νικητής είναι η διπλωματία Τoni Savevski, να διαμορφώσεις τις συνθήκες εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπι­στοσύνης μιας φιλικής ειλικρινής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών, μετά. Ο αλυτρωτισμός και ο υπερεθνικισμός σβήνει μόνο μεταξύ φίλων. Πριν από μισό αιώνα οι Έλληνες πίστευαν σε αλύτρωτες πατρίδες, βόρεια Ήπειρο, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη. Ήταν ο χρόνος, η πρόοδος, η ένταξη στην ΕΕ, που κόπασαν τα πάθη. Ή θα γυρίσουμε στα Βαλκάνια ή θα συνεχίσουμε στην Ευρώπη. Το χωνευτήρι των λαών των φύλων και των εθνοτήτων δεν είναι πια τα οργισμένα Βαλκάνια του προηγούμενου αιώνα, είναι η ήσυχη κοσμοπολίτικη ΕΕ. Αυτόν τον δρόμο αναζητούν και στην ΠΓΔΜ. Πρόβλημα θα έχουμε μόνο αν αφήσουμε το γειτονικό κράτος να κολλήσει στα Βαλκάνια των εθνικισμών και των μεγάλων πατρίδων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος του Ποταμιού