30 Απρίλιος, 2016

Ανακοίνωση για την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο για τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συνεχόμενη και διαρκή παραβατικότητα παρουσιάζει η τουρκική πλευρά με τις πρόσφατες και συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την Μεγάλη Πέμπτη, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 πέταξαν σε ύψος 2.900 ποδιών πάνω από τις ελληνικές νησίδες Ανθρωποφάγος και Μακρονήσι, στα νότια των Φούρνων, στο Ικάριο πέλαγος, ενώ πολεμικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN 235 παραβίασαν τρεις φορές, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 29 Απριλίου 2016, τον εναέριο χώρο του ελληνικού συμπλέγματος των Οινουσσών παραβιάζοντας κατάφωρα το γνωστό “Πρωτόκολλο Παπούλια – Γιλμάζ”. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα ελληνικά χωρικά ύδατα των Οινουσσών, σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή του νησιού, τουρκική ακταιωρός απαίτησε από ελληνικό αλιευτικό να απομακρυνθεί απειλώντας τον έλληνα ψαρά για σύλληψη με την προβολή του εξωφρενικού ισχυρισμού ότι το σκάφος του βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Χάρη στην επέμβαση της κανονιοφόρου Κραταιός του Eλληνικού Πολεμικού Ναυτικού και την ψυχραιμία της Ελληνικής πλευράς, αποσοβήθηκε η παραπέρα κλιμάκωση.

Ορθά κινείται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση διαβήματος στη τουρκική πλευρά και καταγγέλλει τα περιστατικά αυτά στους συμμάχους μας οι οποίοι είναι, πλέον, σε θέση να παρατηρούν έκ του σύνεγγυς την εξόφθαλμα παράνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Μια δραστηριότητα η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή και ενισχύει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας αλλά αντίθετα επικίνδυνο ταραξία.

Το Ποτάμι γνωρίζει ότι η Τουρκία θα προβάλει τη δική της καινοφανή και ιδιότυπη θεωρία περί γκρίζων ζωνών. Την καλεί να ανατρέξει στα συμβατικά κείμενα που έχει η ίδια υπογράψει όπως επίσης και στο προαναφερόμενο πρωτόκολλο και να προσπαθήσει να είναι συνεπής με τις ευθύνες που έχει αναλάβει κάνοντας, επιτέλους, ένα βήμα προς ένα ανεκτό πολιτικό πολιτισμό, τιμώντας τις υπογραφές της".

Σχετικά