22 Ιανουαρίου, 2016

Ανάγκη για συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του καταυλισμού φιλοξενίας στην Ειδομένη

Ποτάμι

Οι Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού στηρίζουν το δικαίωμα των προσφύγων στη φροντίδα, τη μέριμνα, την αξιοπρέπεια και κυρίως την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Γι' αυτό και χαιρετίζουν το άνοιγμα του καταυλισμού στην Ειδομένη και ο οποίος, με ευθύνη των ελληνικών αρχών, είχε παραμείνει κλειστός για περίπου δύο μήνες. Η επαναλειτουργία του χώρου κατέστη δυνατή μετά τις συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις Οργανώσεων που εργάζονται για τους πρόσφυγες και καλούσαν τους αρμόδιους φορείς να ανοίξουν επειγόντως τον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι (περίπου 2.000 ημερησίως εκ των οποίων το ένα τρίτο παιδιά) αναγκάζονταν να κοιμούνται στο ύπαιθρο. 

Η κατάσταση στην Ειδομένη μέχρι και σήμερα, που ξεκίνησε η επαναλειτουργία του καταυλισμού, ήταν τραγική.  Πιο συγκεκριμένα, από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΜΔ δεν είχαν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού, μετά την υποχρεωτική εκκένωση του από την αστυνομία. Έτσι, μετά από ταξίδι 16 ωρών, λόγω των νέων ελέγχων στη διαδρομή, αναγκάζονταν να παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα βενζινάδικο, χωρίς πρόσβαση σε στέγη, θέρμανση, φαγητό, ιατρική φροντίδα και άλλες βασικές υπηρεσίες, σε θερμοκρασίες μάλιστα που τις τελευταίες εβδομάδες άγγιζαν τους -10 βαθμούς.
  
Το Ποτάμι και οι Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μεταναστευτικής Πολιτικής καλούμε τις ελληνικές αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου ο καταυλισμός προσωρινής φιλοξενίας να παραμείνει ανοικτός και προσβάσιμος για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, για όσο διάστημα χρειάζεται. Η δε λειτουργία του, να μην κρίνεται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες αλλά από τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Όσο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται η λειτουργία του καταυλισμού αποτελεί τη μόνη απάντηση στην αβεβαιότητα που αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν για το μέλλον αλλά και το ελάχιστο δυνατό δείγμα ανθρωπισμού και σοβαρότητας της ελληνικής πολιτείας.
 
Τομείς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού