11 Μαΐου, 2015

Αναγκαία η επίσκεψη για την αναζήτηση τρόπου συνεννόησης

Τομέας Τουρκικών και Βαλκανικών Υποθέσεων

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί το Ποτάμι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική της Τουρκία. Στις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Ποταμιού συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση των επαφών με τη χώρα αυτή, τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων όσο και άλλων φορέων ή μηχανισμών των δύο πλευρών.

Γι’ αυτό και θεωρεί την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στην Άγκυρα, στις 12 και 13 Μαΐου, αναγκαία για την αναζήτηση τρόπων συνεννόησης και προσέγγισης για την πρόληψη παρερμηνειών και ατυχών περιστατικών.

Η επικείμενη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, παράλληλα με τις σημαντικές συναντήσεις των Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων τους, τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και τις πρόσφατες συνεννοήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μπορεί να αποτελέσουν ουσιαστικό λόγο προσέγγισης όχι μόνο στα τρέχοντα αλλά και στα σημαντικά όπως είναι το μείζον- για την Ελλάδα και τους εταίρους μας της ΕΕ- πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως μέσω Αιγαίου και να δώσουν πραγματική ώθηση στις τόσο μεγάλης σημασίας Διερευνητικές συνομιλίες.

Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική της φιλικής συνεννόησης και να εξεταστούν, με ανοιχτό πνεύμα και με γνώμονα τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες, όλες οι πλευρές για μια διαρκή και αδιατάρακτη ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών μας και για τη σταθερότητα στην περιοχή.

11 Μαΐου 2015