5 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δε θα γίνει συνένοχος σε μία κυβέρνηση με τη νοοτροπία προηγούμενων κυβερνήσεων

Ποτάμι

Συνέντευξη στην Καρολίνα Παπακώστα

«Το Ποτάμι θα μπει -αν μπει- σε μια κυβέρνηση για να υπερασπισθεί συγκεκριμένες αξίες. Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα εμείς όμως έχουμε τις λύσεις» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στα «Νέα του Σαββάτου» και στη δημοσιογράφο Καρολίνα Παπακώστα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ακόμη ότι «το Ποτάμι δε θα γίνει συνένοχος αν κάποιοι θέλουν να στήσουν μια κυβέρνηση πάνω στη νοοτροπία των προηγούμενων κυβερνήσεων ‘’να βάλουμε τους δικούς μας - συγγενείς, κομματικά στελέχη, εκπροσώπους συντεχνιών και συμφερόντων’’ και ο καθένας να κάνει ότι θέλει», ενώ μίλησε για την υποκρισία στην προεκλογική ρητορική των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και την επιστροφή τους στην παλαιά πολιτική παρά τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό που τους ένωσε ήταν «οι ίδιοι στόχοι: η άλωση του κράτους, η εξυπηρέτηση συντεχνιών καθώς και μικρών και μεγάλων συμφερόντων» ενώ την ίδια στιγμή επέλεγαν να φωνάζουν συνεχώς για το Ποτάμι για να περνάνε οι δικές τους κινήσεις απαρατήρητες. Μνεία έκανε επίσης και στους συντρόφους -συνεργάτες και υπουργούς- του κ. Τσίπρα τους οποίους αποκάλεσε στυλοβάτες του κατεστημένου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Συνεχίζετε να διαχωρίζετε εαυτούς από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή «ανήκουν στο παλαιό κομματικό σύστημα»;

Μα το φωνάζουν κάθε μέρα οι αρχηγοί τους. Ανακυκλώνουν ψέματα, υπόσχονται πολιτικές που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν, όπως το παράλληλο πρόγραμμα που ανακάλυψε δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ δεν περίμενα από τον κ.Τσίπρα να ακολουθήσει τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο βαθμό τους προκατόχους του. Έλεγα ότι θα άντεχε ένα χρόνο, άντε κάποιους μήνες. Αντ’ αυτού με το «καλημέρα σας» είχαμε βουτιά στην παλαιά πολιτική. Ψέματα, προσωπικές πολιτικές και τακτοποίηση ημετέρων. Μόνο στην προπαγάνδα ήταν άφταστοι. Όσο για τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ μας υπόσχονται ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναλάβουν τα λάθη που κάνουν 40 χρόνια. Ποιος τους πιστεύει;

Πώς, όμως, θα κυβερνήσετε μαζί τους; Τι όρους θα βάλετε;
Ανάλογα την εκλογική μας δύναμη θα απαιτήσουμε μια συμφωνία για κάθε μείζον θέμα. Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κοστολογημένο και συνεχή παρακολούθηση από μέρους μας. Αν πάντως κάποιοι θέλουν να στήσουν μια κυβέρνηση πάνω στη νοοτροπία των προηγούμενων κυβερνήσεων «να βάλουμε τους δικούς μας -συγγενείς, κομματικά στελέχη, εκπροσώπους συντεχνιών και συμφερόντων» και ο καθένας να κάνει ότι θέλει, το Ποτάμι δεν θα γίνει συνένοχος.

Έχετε δηλώσει επίσης ότι θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. Δεν έχουν καμία διαφορά πολιτικά αυτά τα δύο κόμματα;

Δεν έχουμε πει ότι θα συνεργασθούμε οπωσδήποτε με το πρώτο κόμμα. Άλλωστε είναι πιθανόν να συνεργασθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ. Μην τους ακούτε που το διαψεύδουν. Το κάνουν για να συσπειρώσουν τους κομματικούς τους στρατούς. Όχι ότι δεν έχουν διαφορές. Έχουν. Όμως όταν οι κομματικοί μηχανισμοί είναι υποχρεωμένοι να συνεργασθούν, επιλέγουν συνήθως κάτι παλιό, που είναι σίγουρο ότι δεν έχει αντιστάσεις. Αυτό που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τους ένωσαν οι ίδιοι στόχοι. Η άλωση του κράτους, η εξυπηρέτηση συντεχνιών καθώς και μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Ταχθήκατε κατά των πρόωρων εκλογών. Στις διερευνητικές εντολές, όμως, υποστηρίξατε ότι ήταν αδύνατο να προκύψει κυβέρνηση από την προηγούμενη βουλή. Γιατί μετά τις εκλογές θα είναι καλύτερες οι συνθήκες για τη συγκρότηση κυβέρνησης;

Μα όταν αντιδρά το πρώτο κόμμα και αυτοί που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην Βουλή είναι 120 βουλευτές τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει; Μετά τις κάλπες ελπίζω ότι όλοι θα έχουν βάλει μυαλό. Και θα σκεφθούν και λίγο την χώρα και όχι μόνο τα κόμματα τους.

Έχετε επιδιώξει πολλές φορές τη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μάλιστα λένε ότι τον υποστηρίξατε περισσότερο και από όσο έπρεπε. Τώρα εκείνος σας κατατάσσει στα κόμματα του κατεστημένου. Τι σας εξασφαλίζει ότι μετεκλογικά θα μπορείτε να συνεννοηθείτε ακόμη κι αν εσείς το θέλετε;

Ο αγώνας μας δεν ήταν στο πλευρό του Τσίπρα. Ο αγώνας μας ήταν στο πλευρό της χώρας. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας και τα καταφέραμε. Δεν περιμένουμε ευχαριστώ από κανέναν. Αυτό ήταν το καθήκον μας. Τώρα ως προς το κατεστημένο. Εμείς, κι αν το θέλετε μπορώ να μιλήσω και προσωπικά, δεν μετείχαμε σε κανένα από τα πάρτι του παρελθόντος. Οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα και αρκετοί από τους υπουργούς του ήταν στυλοβάτες του κατεστημένου. Μέχρι και ανθρώπους του Άκη έχει μαζέψει γύρω του. Για να μην μιλήσουμε για τις επιδόσεις άμεσων συνεργατών του στην νέα διαπλοκή. Οι οποίοι φωνάζουν συνεχώς για το Ποτάμι για να περνάνε οι δικές τους κινήσεις απαρατήρητες. Ας επιστρέψω όμως στο πολιτικό σκέλος του ερωτήματος σας. Η συνεννόηση είναι υποχρέωση μας, δεν είναι ζήτημα προσωπικών διαθέσεων. Και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιοι και με ποιους οφείλουν να συνεννοηθούν.

Υπάρχει ευρωπαϊκό μέτωπο;

Ανάλογα την ημέρα. Μόλις αγγίξαμε το χείλος του γκρεμού, στη Βουλή δημιουργήθηκε μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία. Μετά ο καθένας επέστρεψε στις δουλειές του και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βιολί του. «Εκλογές» για να διαιωνιστεί η εξουσία του. Οι εταίροι μας έγιναν για τον Τσίπρα ξανά εκβιαστές και ο Μεϊμαράκης με την σειρά του άρχισε να χαρίζει φόρους. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Ξεκίνησε από τους αγρότες και ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις θα συνεχίσει.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως προς το παρόν δείχνουν πως το Ποτάμι δεν κατορθώνει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Πώς το εξηγείτε;

Οι πολίτες που ψηφίζουν το Ποτάμι δεν είναι μαντρωμένοι. Προβληματίζονται, σκέφτονται, αναρωτιούνται. Μετά, τα παλιά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας συνεχώς τα αντίθετα από όσα λένε, μεγιστοποιούν την απογοήτευση των πολιτών και ενισχύουν την άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι». Έτσι «ποτίζουν» τον Λεβέντη και τη Χρυσή Αυγή, ή σπρώχνουν τον κόσμο στην αποχή. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι τις 20 του μήνα θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ζητάμε από τους πολίτες να ψαλιδίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αρκετά τους πληρώσαμε και να βάλουν δυνατά στο παιγνίδι το Ποτάμι. Μετά το «πρώτη φορά αριστερά» να πούμε δηλαδή «πρώτη φορά στα σοβαρά».

Ισχύει ακόμη αυτό που είχατε πει πριν τις ευρωεκλογές «αν πάρω 5% θα πάω σπίτι μου»;

Είμαστε λίγο πριν την κορύφωση της μεγάλης μάχης. Αλίμονο αν σκεφτόμουν τι θα γίνει αν χάσω. Παλεύουμε για την νίκη. Για ένα ποσοστό που θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Αλλά αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν το ψάχνουμε λέγοντας ψέματα. Το θέμα είναι να θυμηθούν οι πολίτες ότι το Ποτάμι ήταν χρήσιμο. Αν το σκεφθούν την επόμενη μέρα των εκλογών και όχι την προηγούμενη, τότε κάτι λάθος θα έχουμε κάνει και ο πρώτος που θα φταίει θα είναι ο αρχηγός. Δεν είμαι από αυτούς που κρύβονται. Αλλά σας είπα αυτή η κουβέντα δεν είναι του παρόντος.

Η πείρα έχει δείξει ότι, συνήθως, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος είναι αυτός που πιέζεται περισσότερο σε μια συνεργασία και αποχωρεί. Μπορείτε να εγγυηθείτε πως αν συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση δεν θα φύγετε στα μέσα της τετραετίας;

Το Ποτάμι θα μπει -αν μπει- σε μια κυβέρνηση για να υπερασπισθεί συγκεκριμένες αξίες. Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα εμείς όμως έχουμε τις λύσεις. Αν λοιπόν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και πολιτευόμαστε προς όφελος των πολλών τότε θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.

Τα άλλα δυο κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν κάποια κεφάλαια του. Θα τους ακολουθήσετε; Γιατί σας άκουσα να λέτε ότι αν δεν το εφαρμόσουμε θα πάμε και σε 4ο Μνημόνιο.

Η χώρα θα είχε ξεμπλέξει με τα μνημόνια αν οι πολιτικοί είχαν φερθεί υπεύθυνα. Είναι σαν μια οικοδομή που δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χειμώνα μπαίνουν νερά και κάθε χρόνο τα θεμέλια αδυνατίζουν όλο και περισσότερο. Η οικοδομή λοιπόν πρέπει να κλείσει. Και μετά να αρχίσουμε να συζητάμε για πιθανές αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση. Εμείς έχουμε εντοπίσει τις αδικίες, τις είπαμε και στην Βουλή. Θα χρειαστεί όμως δουλειά για να πεισθούν και οι εταίροι μας ότι κάποια πράγματα στο μνημόνιο πρέπει να αλλάξουν. Ο κ. Τσίπρας όπως το έχει ομολογήσει το υπέγραψε υπό το κράτος πανικού. Δεν σκέφθηκαν να ζητήσουν παράταση ούτε για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που χάνονται. Είχαν αφήσει τον χρόνο να φύγει και η χώρα έμενε από οξυγόνο. Ξόδεψαν πάνω από δυο μήνες για να πείσουν τους εταίρους να μετονομάσουν την τρόικα σε θεσμούς και το μνημόνιο σε πρόγραμμα. Δεν διαπραγματεύθηκαν τα σημαντικά, αφήστε που και οι προτάσεις τους ήταν λάθος. Έβαλαν ας πούμε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ήταν δέσμιοι των ιδεοληψιών τους. Και στο πρόγραμμα τους λένε για 23% ΦΠΑ. Και τώρα, μετά την κατακραυγή, υπόσχονται να το καταργήσουν. Τον τρόπο δεν μας λένε.

Μπορείτε να μου πείτε γιατί το Ποτάμι ποτέ δεν συναίνεσε σε συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς; Ούτε καν μπήκατε στις συζητήσεις έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Μα το Ποτάμι μόνο με συνεργασίες προχωρά. Δείτε ποιοι έχουν προστεθεί σε αυτή την εκλογική μάχη. Όπως είπε στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων η νέα μας εκπρόσωπος η Αθηνά Δρέττα, το Ποτάμι είναι η πρόσθεση στην πολιτική, όχι η αφαίρεση, ούτε η διαίρεση. Δείτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θοδωρής Σκυλακάκης ο πρόεδρος της Δράσης, Λενιώ Μυριβήλη από την Ευρώπη - Οικολογία, Παναγιώτης Βλάχος από τους «Μπροστά». Υπάρχουν περιφέρειες που τα παιδιά του «Μπροστά» θα ηγηθούν του ψηφοδελτίου μας και ελπίζω να βγουν Βουλευτές. Αυτή είναι ανανέωση, όχι να παίρνεις μια παλιά ταμπέλα να την βάφεις και να λες «να το καινούργιο». Και βέβαια, οι προσωπικότητες που συνεχώς έρχονται. Μάνος Ματσαγγάνης, Γιώργος Χρονάς, ο ποιητής και θρυλικός εκδότης του περιοδικού «Οδός Πανός». Όπως γράφει και στην «Εκδρομή» του ο ίδιος που μελοποίησε ο Χατζιδάκις:
«Δεν μας φοβίζουνε τα κύματα.
Τα πούλμαν ας μείνουνε ακίνητα.
Την όχθη θα την περάσουμε πεζή».

5 Σεπτεμβρίου 2015