9 Δεκεμβρίου, 2016

Αν αυτή η χώρα δεν αλλάξει δεν σώζεται με τίποτα

Τρύφωνας Τριανταφυλλίδης

Το 2009 τέτοια εποχή περίπου, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την διανομή 1 δισ. περίπου σαν "κοινωνικό μέρισμα", ενώ ήδη ήξερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα έκλεινε σε διψήφιο ποσοστό. Λίγους μόλις μήνες αργότερα ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Η πορεία προς την Τρόικα και τα μνημόνια μόλις άρχιζε.

Εκείνο το 1 δισ. "κοινωνικό μέρισμα" κάποιοι το εισέπραξαν μια φορά, και αυτοί που το πήραν αλλά και όλοι μας το πληρώσαμε πίσω ξανά και ξανά πολλές περισσότερες φορές.

Το χθεσινό διάγγελμα Τσίπρα θύμισε ξανά εκείνη την εικόνα. Μετά από τόσα χρόνια χαμένα, τόση προσπάθεια, τόσες θυσίες, τόσο αγώνα (όχι δικό τους, δικό μας αγώνα) ό,τι πλεόνασμα συγκεντρώθηκε έγινε ένα φου στο αέρα, ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Το πλεόνασμα δεν επενδύεται σε κάτι που θα αυγατίσει και θα αποφέρει αργότερα, σε κάτι που θα φέρει ανάπτυξη και δουλειές, σε κάτι που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση, αλλά σκορπίζεται. Θα έχει την ίδια τύχη με εκείνο το "κοινωνικό μέρισμα" του 2009, αλήθεια ποιος άραγε το θυμάται τώρα;

Αν αυτή η χώρα δεν αλλάξει δεν σώζεται με τίποτα, θα επιστρέφει ξανά και ξανά στα ίδια λάθη.

* Ο Τρύφων Τριανταφυλλίδης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ