27 Απριλίου, 2019

Αμφιταλαντεύσεις ενός επιτήδειου

Γιώργος Κακλίκης

Σημαντικές οι αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα να έχει προχωρήσει σημαντικά σε τριγωνικές συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ και Αίγυπτο ενώ, όπως φαίνεται, σημαντικά βήματα γίνονται και προς την κατεύθυνση της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Πέρα από την αλλαγή στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας - που ανάγκασαν το πρώτο να αναζητήσει ποικιλίες διεξόδους στη Μεσόγειο και ακόμα πιο πέρα - τα ενεργειακά κοιτάσματα έφεραν πιο κοντά τους παίκτες της περιοχής που επιθυμούν μια δίκαιη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στα μεταξύ τους όρια. Η σύμπραξη και η συνεργασία τους με ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, έχει ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράφωνα όμως, η επαμφοτερίζουσα Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπα σε ανατολή και δύση, απειλεί γείτονες και μη, προβάλλοντας δική της ερμηνεία των κανόνων του διεθνούς δικαίου ώστε να επιτύχει αυθαίρετα την ικανοποίηση των δικών της επιδιώξεων περιορίζοντας τα δικαιώματα τρίτων. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η παραπλανητική επιχειρηματολογία περί εξοπλισμού των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και η προβολή απαίτησης για τον αφοπλισμό τους. Χωρίς βέβαια καθόλου να γίνεται λόγος για την 4η Στρατιά του Αιγαίου που απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Και, αφού πριν μερικές βδομάδες προχώρησε σε επίδειξη ισχύος σε τρεις θάλασσες, ανακοίνωσε νέα αεροναυτική άσκηση ακόμα μεγαλύτερης έκτασης. Με σκοπό να τονίσει την αποφασιστικότητά της να περεμποδίσει τα νόμιμα δικαιώματα των γειτόνων της.

Ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι υπαρκτός. Αν, στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας και την έργω προκλητική συμπεριφορά της, προστεθεί η πάγια τακτική της να προετοιμάζει τη διεθνή κοινή γνώμη για μέλλουσες κινήσεις της, προβάλλοντας στρεβλή την εικόνα της πραγματικότητας, η Τουρκία δεν θέλει πολύ γιά να εντείνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της εκεί που αισθάνεται ότι έχει το περιθώριο.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα , δεν έκρυψε τους φόβους του για την εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα. Παράλληλα, η γερμανική Handelsblatt, διατύπωσε ανησυχίες για τις συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών και για το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλη κρίση στην περιοχή. Ασφαλώς, η γερμανική ανησυχία δεν έχει ως μόνη αφετηρία την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως τα σημαντικά γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Η επιτήδεια αμφιταλάντευση της Άγκυρας είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Η πρόσφατη όμως επιθετικότητα έναντι πάντων όπως και ο ιδιότυπος εναγκαλισμός με τη Μόσχα, όσο κι αν αυτός αποτελεί και χαρτί διαπραγμάτευσης, καθιστούν την Τουρκία ένα άκρως αβέβαιο παράγοντα που είναι αμφίβολο αν θα έσπευδε να συνδράμει τη Δύση σε στιγμές αντίστοιχες με εκείνη της άρνησης χρήσης της βάσης του Ιντζιρλίκ …

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πρέσβης επί τιμή & υποψήφιος ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι.

Πηγή:Έθνος

Σχετικά