30 Σεπτεμβρίου, 2016

Αμφισβητείται μια συνθήκη ειρήνης

Γιώργος Κακλίκης

Η διεθνής κοινότητα έχει συνηθίσει να βλέπει την Τουρκία να αντιδρά με ξεσπάσματα κάθε φορά που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γίνονται πιεστικά. Η εσωτερική ταραχή που προκάλεσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η επιθετική διάθεση του κ. Ερντογάν έναντι δυτικών ηγετών για διάφορους λόγους και η εμπλοκή της χώρας του στη Συρία σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην πολυπληθή κουρδική κοινότητα της Τουρκίας έδρασαν προς την κατεύθυνση της «έκρηξης» όχι μόνο στα σημεία πίεσης αλλά και σε άλλα.

Ετσι ήρθε ξανά στο προσκήνιο η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, αυτό το καθοριστικό για την Τουρκία διεθνές κείμενο που ρύθμισε όχι μόνο θέματα μειονοτήτων αλλά και συνόρων. Αδικημένη θέλει να παρουσιάσει τη χώρα του ο πρόεδρος της Τουρκίας διατυπώνοντας μομφές ενάντια σ’ εκείνους που την «ανάγκασαν» να δεχτεί τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης αδικώντας τη με την απόδοση των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα!

Μέχρις ενός σημείου δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ο κ. Ερντογάν, πέρα από την ανάγκη να στρέψει την προσοχή του εσωτερικού του ακροατηρίου σε δαίμονες της διεθνούς σκηνής αλλά και της γειτονιάς του, αισθάνεται ότι μια τέτοια στροφή «αποζημιώνει» ηθικά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, των οποίων οι ευαισθησίες έχουν τρωθεί βαθιά από τις πρωτοφανείς διαπομπεύσεις των μελών τους που υποστήριξαν ή θεωρήθηκε ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα.

Όμως τα επακόλουθα δηλώσεων τέτοιας μορφής έχουν αντίκτυπο και έξω από τα σύνορα. Και άμεσος αποδέκτης των «βολών» αυτών είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως, όπως και στις καλές της μέρες έτσι και σήμερα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, παραμένει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου με μια σειρά πρωτοβουλιών με πρακτικό αντίκρισμα. Οι συνεννοήσεις της με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία είναι χαρακτηριστικές μιας χώρας που επιμένει να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή της.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έχουν τη σημασία τους και καλό είναι να εκτιμώνται σοβαρά τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους και συμμάχους της. Οχι επειδή η Τουρκία προβάλλει μια απειλητική σκιά που είναι μεγαλύτερη από το μέγεθός της, αλλά επειδή η στάση αυτής της χώρας δρα αποσταθεροποιητικά και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται, μέσα και πέρα από την Ευρώπη, για την παγίωση της ειρήνης.

Πηγή: Έθνος

* Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.