7 Οκτ, 2015

Άμεση συνεργασία E.E. - Τουρκίας για ταυτοποίηση, επανεγκατάσταση και Συμφωνία Επανεισδοχής

Ποτάμι

Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Τουρκία παρενέβη ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος.

"Στις τελευταίες τουρκικές εκλογές το κόμμα των Κούρδων του κ. Ντεμιρτάς  κέρδισε την είσοδο του στη Βουλή ψηφισμένο και από πολλούς άλλους τούρκους πολίτες. Αυτό ανέτρεψε προσωρινά τα σχέδια του κ. Ερντογάν για τις Προεδρικές υπερεξουσίες. Η απάντηση του ήταν άμεση:  ενοχοποίηση συλλήβδην του κουρδικού στοιχειού και σύγκρουση με το πάντα πρόθυμο ΠΚΚ που ποτέ δεν ενέκρινε τον κ. Ντεμιρτάς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει λύσεις για φλέγοντα ζητήματα όπως οι χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν από τη Συρία στα ελληνικά νησιά περνώντας από τα τούρκικα παράλια, η επανεγκατάσταση κάποιου αριθμού Σύρων προσφύγων, η καταπολέμηση των διακινητών και φυσικά η  Συρία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως στις επερχόμενες εκλογές θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στις αντιδημοκρατικές υπερ-εξουσίες και στη βία από όπου και αν προέρχεται.

Και ας βρούμε γρήγορα αμοιβαίως επικερδή μονοπάτια συνεργασίας με την Τουρκία όπως η ταυτοποίηση των προσφύγων στο έδαφος της και η Συμφωνία Επανεισδοχής.

Είναι γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία. Όμως μην ξεχνάμε ότι αυτοί είναι άνθρωποι και όχι όπλο για τη διπλωματία της."