6 Σεπτεμβρίου, 2018

Άμεση αναπροσαρμογή της πολιτικής υποδοχής προσφύγων

Σπύρος Δανέλλης

Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας σήμερα σε σχετική επιστολή του Δημάρχου Λέσβου, επαληθεύει τα όσα καταθέσαμε για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια με πρόσφατη ερώτησή μας στη Βουλή, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι φανερό πως απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή της πολιτικής υποδοχής προσφύγων, τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και από την πλευρά της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα:

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2018

Προς τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη για άμεσες ενέργειες προστασίας των ανηλίκων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων διεθνών μέσων, οι συνθήκες διαμονής και οι κίνδυνοι, που αντιμετωπίζουν τα ανήλικα άτομα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ξεπερνούν κάθε λογική και για μία ακόμη φορά φαίνεται να διασύρουν την χώρα μας διεθνώς.

Συγκεκριμένα, με βάση τις καταγγελίες που καταγράφηκαν από τους ξένους ανταποκριτές στο κέντρο φιλοξενίας στην Μόρια, η απόγνωση από τις συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν πλέον δεκάχρονα παιδιά μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την καθημερινή φρίκη που βιώνουν.

Οι διαμάχες μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων, που καταλήγουν ακόμη και σε απώλειες ζωές, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής, οδηγούν όσους βλέπουν δια ζώσης την κατάσταση, να κάνουν λόγο για συνθήκες ίσως χειρότερες και από αυτές που βίωναν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στην εμπόλεμη πατρίδα τους.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου για το έτος που διανύουμε μέχρι και τις 31/07/2018, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αιτήθηκαν άσυλο κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018, ανήλθε στις 36.227. Εξ αυτών 8.823 άτομα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 0-13 έτη και 2.800 άτομα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 14-17 έτη, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου όσων αιτήθηκαν άσυλο ήταν ανήλικοι. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι από τα ανήλικα αυτά άτομα τα 1229 ήταν ασυνόδευτα.

Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης, την άνιση χωροταξική κατανομή στα αιτήματα ασύλου, με το νησί της Λέσβου να προηγείται με διαφορά των υπολοίπων σημείων. Από το σύνολο των 36.227 αιτήσεων κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018 οι 10.733 καταγράφηκαν στην Λέσβο, ενώ το 2017 στο σύνολο των 58.659, οι 11.952 αιτήσεις καταγράφηκαν και πάλι στην Λέσβο. Η υπέρβαση του αριθμού των 10.000 αιτήσεων οδήγησε τον δήμαρχο του νησιού να στείλει προσωπική επιστολή στο Υπουργείο, κάνοντας έκκληση για βοήθεια και υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες αποσυμφόρησης του νησιού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί τις καταγγελίες που σημειώνονται στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Δεδομένου ότι η πολιτεία δεν μπορεί να προσπερνά περιστατικά, που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία ανήλικων ατόμων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων; Αν ναι, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν και με τι χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν;
  2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκειμένου να επιτευχθεί ειδικά η αποσυμφόρηση του νησιού της Λέσβου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου;
  3. Σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες για την καλύτερη προστασία των ανήλικων ατόμων και των οικογενειών τους στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων;
  4. Έχει ληφθεί μέριμνα για την δημιουργία ξεχωριστών υποδομών ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου