20 Σεπ, 2015

Ψήφισε για τη δημοκρατία

Από μικρό παιδί ανυπομονούσα να έρθει η στιγμή που και εγώ, ως ενήλικο μέλος της κοινωνίας, θα συμμετέχω στην δημοκρατικότερη των διαδικασιών, τις εθνικές εκλογές.

Η ημέρα αυτή δεν άργησε και μπορώ να πω πως δεν ήταν σε τίποτα όπως την περίμενα. Η προσμονή μιας δεκαετίας πάντα μετατρέπει το προσδοκώμενο γεγονός κατώτερο των προσδοκιών. Το ίδιο βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και βλέποντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων που ήταν στα τηλεοπτικά πάνελ κατάλαβα πως η ουσία του εκλέγειν, που τόσα χρόνια περίμενα, δεν αφορούσε την διαδικασία αυτή κάθε αυτή αλλά την αποτύπωση της μικρής κίνησης που είχα κάνει το ίδιο πρωί, να ρίξω δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Η δημοκρατία, αποφάνθηκα εκείνο το βράδυ, θα συνέχιζε ακόμη και αν εγώ δεν είχα πάει να ψηφίσω.

Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνομαι τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αίγλη του και η αυτονόητη δημοκρατία που από μικρός διδασκόμουν άρχισε να σκουριάζει. Η απαξίωση των πολιτών προς κάθε κατεύθυνση έχει πλέον επηρεάσει την ίδια την δημοκρατία με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η Χ.Α, ένα κόμμα κατά παραδοχή του ίδιου του αρχηγού της φασιστικό -για να μην πω ναζιστικό-, αποτελεί δύναμη κοινοβουλευτικής επιρροής.

Ας εξετάσουμε όμως χάριν συζητήσεως ένα παράδειγμα στην αρχαία Αθήνα. Έστω ότι αποφασιζόταν δια βοής το αν θα πάει η πόλη σε πόλεμο και έστω ότι οι μισοί εκ των πολιτών αποφάσιζαν από περίσσια τεμπελιά να μην συμμετέχουν στη διαδικασία. Η απόφαση, όποια και αν ήταν αυτή, θα ήταν οριστική. Ο επικείμενος πόλεμος, που λόγω παραδείγματος αποφάνθηκα ότι ψηφίστηκε, θα ήταν μία πραγματικότητα που θα αντιμετώπιζαν και οι τεμπέληδες πολίτες άνευ θελήσεως.

Η αποχή λοιπόν είτε αυτή γίνεται από τεμπελιά είτε από αγανάκτηση προς το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Κάνει τον πολίτη που απέχει έρμαιο των αποφάσεων άλλων. Οι πολίτες που ψηφίζουν Χ.Α θα έχουν δυνατότερη φωνή τη Δευτέρα από οποιονδήποτε δημοκράτη τεμπέλη ζει στην Ελλάδα. Η απόφαση αποχής ή η αποστροφή στο δικαίωμα του εκλέγειν λοιπόν πληγώνει τη δημοκρατία με 2 τρόπους πια: Πρώτον διότι δυναμώνει τη φωνή ενός μη δημοκρατικού κόμματος και δεύτερον και κυριότερoν διότι καταλύει εμμέσως την ίδια τη δημοκρατία.

Αν λοιπόν σήμερα έχεις αποφασίσει να μην ψηφίσεις για οποιονδήποτε λόγο, σε καλώ να το ξανασκεφτείς. Η δημοκρατία δεν θα συνεχίσει χωρίς εσένα. Ψήφισε για τη δημοκρατία.

Τάσος Βελέντζας