30 Απριλίου, 2015

100 χαμένες μέρες

του Θανάση Σκόκου Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να φανταστεί το βράδυ της εκλογικής νίκης του ότι 100 ημέρες μετά ο ίδιος και η κυβέρνησή του κυρίως -κι αυτό είναι που ενδιαφέρει τη χώρα-, θα βρίσκονταν σε μια τόσο οριακή και κρίσιμη κατάσταση. Ποιός ευθύνεται όμως γι’ αυτό;

Γράφει ο Θανάσης Σκόκος

Θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον «Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να φανταστεί το βράδυ της εκλογικής νίκης του ότι 100 ημέρες μετά ο ίδιος και η κυβέρνησή του κυρίως -κι αυτό είναι που ενδιαφέρει τη χώρα-, θα βρίσκονταν σε μια τόσο οριακή και κρίσιμη κατάσταση. Ποιός ευθύνεται όμως γι’ αυτό;

Οι «κακοί ξένοι που τον ξεγέλασαν». Οι κακοί της προηγούμενης συγκυβέρνησης οι οποίοι, γνωρίζοντας ότι θα χάσουν τις εκλογές, του έστησε την παγίδα των «ασφυκτικών προθεσμιών». Κυρίως αυτοί, αλλά και λίγο τα «ανθρώπινα λάθη» και η απειρία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις.

Θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αν δεν μας τα έλεγαν επί δεκαετίες και αυτοί που κυβέρνησαν προ ΣΥΡΙΖΑ και ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Μέσα σε τρεις μήνες η συγκυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει καταφέρει να μοιάζει με μια άτσαλη εκδοχή του παλιού συστήματος σε μια συγκυρία όμως όπου δεν περισσεύουν οι αντοχές των πολιτώνκαι δεν υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός δεν ρωτήθηκε και έτσι δεν είχε την ευκαιρία να μας απαντήσει τι απέγινε το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», πως ξεχάστηκε τόσο εύκολα η «ανθρωπιστική κρίση» ή πως βρέθηκαν 500 εκατομμύρια στα άδεια ταμεία για μια σκανδαλώδη στρατιωτική προμήθεια. Όπως επίσης δεν μας εξήγησε το πως μπορεί η χώρα να διαπραγματεύεται με βάση μια συμφωνία που η κυβέρνηση επικαλείται συχνά στο εξωτερικό ,αλλά δεν θεώρησε αναγκαίο να την παρουσιάσει στο κοινοβούλιο για έγκριση.
Δεν μας μίλησε για τον χρόνο που χάθηκε στη διαπραγμάτευση με καμώματα, κρυφτούλι στα γκαράζ και στα μπαρ των ξενοδοχείων, ούτε για το το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που χάθηκε για να κρυφτεί κάτω από ψευδώνυμα η πάντα παρούσα Τρόικα.

Δεν μας εξήγησε πως, ενώ ξεκίνησε να «καταλάβει το Βερολίνο και να απελευθερώσει την Ευρώπη» κατέληξε απομονωμένος να κάνει απ’ ευθείας συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο. Δεν μας εξήγησε πως μπορεί να παραπονείται για ασφυξία και έλλειψη χρηματοδότησης αφού διατρανώναμε ανοήτως πως δεν θέλαμε χρήματα. «Λάθος μας!» αναφώνησε προ ημερών ο νέος συντονιστής Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν μας εξήγησε επίσης πως μπορεί να συμβαδίζει το «πρώτη φορά Αριστερά» με τους αθρόους διορισμούς των «δικών μας παιδιών» και τη μανία για τη διάλυση της εκπαίδευσης ή έστω ό,τι μας έχει απομείνει από αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τη ρήξη με τις ΗΠΑ λόγω Σάββα Ξηρού, αλλά η αμηχανία του τον πρόδωσε. Η Ελλάδα έχει ξεμείνει και από λεφτά και από σοβαρούς συμμάχους, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν ανέφερε, ούτε μια φορά, τη λέξη «άνεργος» λες και έγιναν αόρατοι λόγω ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και κυρίως δεν μας είπε ένα σχέδιο ,ένα όραμα για την Ελλάδα μέσα στη Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Πώς αλήθεια μπορείς να διαπραγματεύεσαι αποτελεσματικά χωρίς σχέδιο; Ποιά παραγωγή, ποιό φορολογικό σύστημα , ποιά κοινωνική ασφάλιση, ποιά δικαιοσύνη, ποιά δημόσια διοίκηση, ποιές επενδύσεις; Κουβέντα.

Ακούσαμε για μια ακόμη φορά τα περί «κόκκινων γραμμών»και μη περικοπής συντάξεων. Όλοι όμως κατανοούμε ότι πρόκειται για εγγυήσεις χωρίς αντίκρισμα. Ποιές συντάξεις ,χωρίς συμφωνία; Από την άλλη ούτε μια κουβέντα για τις ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων εργαζομένων που φθάνουν και ξεπερνούν κάποιες φορές το ύψος μιας σύνταξης. Πόσο μακριά μπορεί να πάει όλο αυτό;

Τώρα ο χρόνος τελείωσε και τρέχουμε. Η ομάδα άλλαξε, αλλά σχέδιο εξακολουθεί να μην υπάρχει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για λύση ,αλλά αν η πραγματικότητα τολμήσει και του χαλάσει την αισιοδοξία απείλησε με δημοψήφισμα. Ποιόν; Εμάς; Τους δανειστές; Την εσωκομματική αντιπολίτευση;

Παιχνίδια με τη φωτιά δεν αντέχει η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνησή του διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία. Έχει επιλέξει να χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά τη διαπραγμάτευση και έχει εντολή για έντιμη και συμφέρουσα τη χώρα λύση. Υποχρέωση και καθήκον του είναι να φέρει αυτή την εντολή σε πέρας μέσα στον λίγο χρόνο που απομένει.

* Ο Θανάσης Σκόκος είναι Πολιτικός Υπεύθυνος των Τομέων Πολιτικής

30 Απριλίου 2015