6 Νοεμβρίου, 2018

​Ο υπόγειος κύριος Σόιμπλε και η απάντηση της Μ​έ​ρκελ

Οντίν Λιναρδάτου

Ο υπόγειος κύριος Σόιμπλε και το αιφνιδιαστικό  πραξικόπημα της καγκελαρίου που ανατρέπει τους σχεδιασμούς του προέδρου της Μπούντεσταγκ .

H Ανγκελα Μέρκελ θα φύγει όπως ακριβώς το επιθυμεί ακυρώνοντας τα σχέδια που εξύφαινε  ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαδοχή στο CDU .

Πρώτη φορά από το 1971 η εκλογή προέδρου του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών θα γίνει δημόσια.

Οι Χριστιανοδημοράτες συνήθιζαν να αποφασίζουν για τον πρόεδρο τους  με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμφωνίες .

Ο πρώην υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας πίστεψε πως και αυτή τη φορά έτσι θα γινόταν και θα κατάφερνε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να  εκλέξει πρόεδρο του CDU τον αγαπημένο φίλο του και πρώην στενό του συνεργάτη  Φριντριχ Μέρτς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος όμως είχε άλλα σχέδια και δεν θα επέτρεπε στον κ. Σόιμπλε να αποφασίσει εκείνος για τον διάδοχο της .

Για αυτό και αποφάσισε να ανακοινώσει δημόσια  την παραίτηση της από τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος μετά τις εκλογές στην Έσση . Όλα στο φως λοιπόν όπως γράφει σήμερα η Γουόλ Στρήτ Τζέρναλ .

Η διεκδίκηση της διαδοχής θα γίνει με όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στην κ. Μερκελ και το CDU  γεγονός που αφήνει πολύ λίγα περιθώρια στον Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε για υπόγειους χειρισμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε καταστρώνει εδώ και εβδομάδες το σχέδιο του για να αντικαταστήσει την κ. Μερκελ ένας από τους αντιπάλους της στο κόμμα .

Η Ανγκελα Μέρκελ είναι πρόεδρος του κόμματος εδώ και δύο δεκαετίες και η πορεία της έχει δείξει πως λειτουργεί προσεκτικά  και δε διστάζει να αιφνιδιάζει εχθρούς και φίλους με τις αποφάσεις της όταν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.

Και ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να το γνωρίζει αυτό καλά.

Δεν έπρεπε να ξεχάσει πως το 1999 η σημερινή καγκελάριος της Γερμανίας δεν δίστασε να δημοσιεύσει άρθρο στη

Frankfurter Allgemeine Zeitung  στο οποίο  έριχνε ευθέως εμμέσως  τις ευθύνες για το  σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων”, σ πρωτίστως στον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, αλλά εκ των πραγμάτων έβαζε στο κάδρο των ευθυνών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αργότερα βέβαια οι δυο τους βρήκαν τον τρόπο να συνεργαστούν αγαστά και όταν ο σημερινός πρόεδρος της βουλής αντιμετώπισε  σοβαρά προβλήματα με την υγεία του η κ. Μέρκελ στάθηκε στο πλευρό του και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του  και θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει καλά.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει πως η Άνγκελα Μέρκελ έστρεψε προς τα αριστερά το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και τώρα χρειάζεται ένας συντηρητικός , αρκετά δεξιός πρόεδρος για να το επαναφέρει στη σωστή πορεία.

Αντίθετα η κ. Μέρκελ εκτιμά πως το κόμμα δεν πρέπει να πέσει στα υπερσυντηρητικά χέρια του Μέτς και θα ήθελε να τη διαδεχτεί η προστατευόμενη της Ανεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπάουερ, η γυναίκα που ο τύπος αποκαλεί μινι- Μέρκελ.

Ο πολιτικός επιστήμονας Όσκαρ Νιντερμάγιερ εξηγεί βέβαια πως η στενή σχέση της Κάρενμπάουερ με τη Μέρκελ μπορεί να αποτελέσει το δυνατό της στοιχείο αλλά μπορεί να είναι και η αχίλλειος πτέρνα της .

Όπως και νάχει  η γερμανίδα καγκελάριος έκανε την κίνηση ματ και άνοιξε τη διαδικασία εκλογής του αντικαταστάτη της καταστρέφοντας τα σχέδια του κ. Σόιμπλε.

Ήδη υπάρχουν τρεις υποψήφιοι που θα παλέψουν σκληρά για τη θέση του επικεφαλής του CDU . Την τελική απόφαση θα πάρουν τα 1001 μέλη του κόμματος στο συνέδριο του στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Πάντως το 23% των χριστιανοδημοκρατών δηλώνει απογοητευμένο και με τους τρεις υποψηφίους.

*Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι 

Πηγή: Μεταρρύθμιση