21 Ιουνίου, 2019

Ο απειλούμενος εποικισμός

Γιώργος Κακλίκης

Με ιδιαίτερα ρευστή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργούμενα της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο προκαλούν τη διεθνή κοινότητα εμφανιζόμενα έτοιμα να προχωρήσουν στον εποικισμό της Αμμοχώστου. Ενός πολύβουου κέντρου που, από την εισβολή της Τουρκίας στο πολύπαθο νησί, έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για πρωτοβουλία του ψευδοκράτους, ασχέτως αν αυτό προσδοκά να αποκομίσει πολλά από την μετατροπή τής, νεκρής σήμερα πόλης, σε κέντρο παραθερισμού και τυχερών παιγνίων. Στην πραγματικότητα, ενοχλημένη από τις έντονες δυτικές μομφές για τις μεθοδεύσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα αντιδρά  καταπατώντας και το ψήφισμα 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ευρισκόμενη σε πλήρη αδυναμία να συγκρατηθεί από την επιθυμία της να θέσει σε εφαρμογή  ένα σχέδιο επέκτασης, ουσιαστικά, του ψευδοκράτους. Και αυτό σε συντονισμό με τη θαλάσσια εισβολή της στην ΑΟΖ της Κύπρου.  Έτσι, ενώ το γεωτρητικό Γιαβούζ ξεπροβοδίζεται από τον Τούρκο υπουργό ενέργειας με τις ευχές του για “ένα καλότυχο και γούρικο για την Τουρκία και το έθνος ταξίδι” στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα ωθεί την κατοχική διοίκηση να προχωρήσει και σε αυτή την κίνηση – πρόκληση για τη δημιουργία τετελεσμένων.


Ο κ. Ερντογάν επιλέγει, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, να σκληρύνει και άλλο τη στάση του στοχεύοντας τόσο στο θυμικό των συμπολιτών του, που ελπίζει να παρασύρει με την έξαλλη συνθηματολογία του κατά της Ελλάδας, όσο και στην προβολή της  επιθετικής αποφασιστικότητάς του απέναντι στη Δύση την οποία  μέμφεται πως μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι διαχειριστές του ψευδοκράτους δηλώνουν πως “θα διαβουλευθούν με την Τουρκία για την τύχη των Βαρωσίων”! Την Τουρκία η οποία, περιφρονώντας το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει ότι τα Βαρώσια μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους τους μπορούν να κατοικηθούν ξανά, μεθοδεύει τον νέο αυτόν εποικισμό, την εκμετάλλευση των Βαρωσίων και τη δημιουργία σε αυτά ναυτικής βάσης.

Οι ατέρμονες προκλήσεις της Άγκυρας έναντι πάντων οδηγούν φίλους και συμμάχους της σε πολιτική κόπωση. Η Τουρκία κατορθώνει τα αντίθετα από αυτά που επιδιώκει και παγιώνει τη φήμη της ως αρπακτικού καιροσκόπου για τον οποίο το μεν διεθνές δίκαιο είναι απλές ασκήσεις θεωρίας η δε επίδειξη ισχύος, η απειλή βίας και η άσκησή της αποτελούν τον μόνο κανόνα που ισχύει όταν οι επιθυμίες της δεν ικανοποιούνται. Καλό θα είναι οι δυτικές πρωτεύουσες να σταθμίσουν σοβαρά την  τουρκική αταξία που πολλές ζημιές μπορεί να προκαλέσει στα ποικίλα συμφέροντά τους, διασαλεύοντας  παράλληλα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Πηγή: Τα Νέα