21 Ιουνίου, 2019

Η κατάρρευση των μικρών κομμάτων: διαλέγουν το ένα κόμμα για να μην εκλεγεί το άλλο!

Γιώργος Δημακόπουλος

Μέχρι και πριν 10 χρόνια, τα δύο πρώτα κόμματα μαζί συγκέντρωναν 5-5,5 εκ ψήφους. Ο Συνασπισμός, που για χρόνια πάλευε με ποσοστά μέσα-έξω από την βουλή, είναι το πρώτο μικρό κόμμα που έγινε κυβέρνηση (επειδή μεταλλάχθηκε τερατωδώς πάνω στο κύμα της εποχής και επειδή η εξουσία τον έβαλε κρυφά στα σαλόνια της). Από το 2012 τα δύο πρώτα κόμματα με το ζόρι φτάνουν μαζί τις 3-3,5 εκ ψήφους.Σχεδόν 3 εκ. πολίτες επιμένουν να διαλέγουν το ένα κόμμα για να μην εκλεγεί το άλλο! Παρακολουθούν μαντρωμένοι το στημένο ντέρμπυ των αποτυχημένων. Μέχρι να διαπιστώσουν ότι το να ψηφίζεις αυτούς που σε κρατούν καθηλωμένο στην αποτυχία, για να αποφύγεις την αποτυχία των άλλων, δεν είναι επιλογή. Είναι το πρόβλημα. Τι ξεχωρίζει τα μικρά από τα μεγάλα κόμματα; Η ισχύς. Η χρηματοδότηση. Το παιχνίδι της εξουσίας με τα media. Το μικρό κόμμα μπαίνει στην βουλή όταν οι δημοσκοπήσεις- παραγγελίες το βάζουν στην βουλή. Αυξάνει τις δυνάμεις του όταν τα media γίνονται φιλικά μαζί του. Αυξάνει την επιρροή του όταν ο αντίπαλος το ορίσει ως αντίπαλο του. Αυτό, αντί για κάποιο άλλο. Το πιο βολικό στον στρατηγικό του σχεδιασμό. Ως ανάχωμα σε κάποιο άλλο.Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα κόμματα. Υπάρχουν μόνο κόμματα με μεγάλους χρηματοδότες, και κόμματα (λίγα) χωρίς χρηματοδότες. Τα πρώτα «αγοράζουν» ψήφους, τα δεύτερα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους. Μετά την διακυβέρνηση της ΝΔ, ντετερμινιστικά το παζλ θα σπάσει σε κομμάτια, με περισσότερα μικρά κόμματα, σε σκηνικό Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα κόμματα. Υπάρχουν αυτά που διαλέγονται με τους πολίτες, και αυτά που ακολουθούν τους πελάτες. Από την μια είναι τα κόμματα που επιμένουν στις θέσεις τους και τις αρχές τους και από την άλλη αυτά που κάνουν όσες ψηφοθηρικές κολοτούμπες απαιτεί η κόλλα στην καρέκλα. Και οι πολίτες οφείλουμε να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε. Ο σπόρος που έριξε το Ποτάμι θα ριζώσει και θα βγάλει καρπούς.


* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι Πτ. Ηλεκτρολογος Μηχανικός, ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικά