28 Ιουνίου, 2019

Αν δεν λύσουν το Κυπριακό ούτε ένα μικρό τενεκούδι δεν μπορούμε να βγάλουμε από τη θάλασσα

Guest Αρθρογράφος

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ακούστηκαν και πράγματα για μας τους Κύπριους είναι γεγονότα. Τώρα τελευταία έχει συμφωνηθεί κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη ότι όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στο Ομοσπονδιακό κράτος. Είτε μάρμαρα είναι είτε νερό, είτε πετρέλαιο είτε αέριο. Και συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο διαμοιρασμός  των εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Ένα άλλο πράγμα που  ίσως   να μην το ξέρετε ,  ο μακαρίτης ο Κληρίδης ένα ή δύο χρόνια πριν πεθάνει  είπε στη γλώσσα τη δική του για να απαντήσω στη λύση γιατί χωρίς λύση δεν γίνεται τίποτε στην Κύπρο είπε αυτό: "Αν δεν λύσουν το Κυπριακό  ούτε ένα μικρό τενεκούδι δεν μπορούμε να βγάλουμε από τη θάλασσα.(τενεκούδι εννοεί μπιτόνι πετρέλαιο ή αέριο).


Ο  στόχος μας πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού . Στο θέμα της ισότητας που γίνεται λόγος από διάφορους κυρίους, σοβαρούς ανθρώπους, δεν κατανοούν τι σημαίνει ομοσπονδιακή λύση. Στην Αμερική που αποτελείται από τόσες πολιτείες έχουν ίσο λόγο στο κεντρικό όργανο. Δεν λένε ότι εσύ δεν θα εκλέξεις αντιπροσώπους γιατί η εκλογή του Προέδρου έχει ίσο βάρος όσο και η πολιτεία της Νέας Υόρκης που είναι μεγαλύτερη ας πούμε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος είναι 500.000 - 600.000,  παίζει ρόλο όσο και η Γαλλία, η Γερμανία οι μεγάλες χώρες. Μας   ξενίζει   αυτό το πράγμα. Ενώ μεταξύ μας στην Κύπρο θα  μπορούσαμε να βρούμε  τρόπους να μην φαίνεται ότι η κάθε απόφαση βγήκε εις βάρος της άλλης κοινότητας Αυτό είναι που με βασανίζει.. Αυτή η καχυποψία ο ρεβανσισμός  ακόμα και ο   μεγαλοϊδεατισμό.

Άκουσα εδώ πέρα για τον μεγαλοϊδεατισμό  του Ερντογάν. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι ο δικός μεγαλοϊδεατισμός  είναι πιο μεγάλος από του Ερντογάν. Εχετε δει χάρτες με ενωμένη την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος με την Λεμεσό. Είναι απίστευτα πράγματα. Αυθαίρετα τραβάνε μια γραμμή και κάνουμε τη Μεσόγειο όλη δική μας. Δεν ξέρω αν αυτά τα πράγματα μπορεί να τα πάρει κανείς στα σοβαρά  ή οι διεθνείς οργανισμοί.  Όταν πάμε στα δικαστήρια της Χάγης που φοβούμαστε να πάμε εκεί θα λυθούν τα προβλήματα. Και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι  πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να λύσουμε το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο αυτού που λέγεται διζωνική  δικοινωτική ομοσπονδία και με αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα στις δύο κοινότητες. Και γύρω από τα πετρέλαια και από τα αέρια και γύρω από τα νερά και οτιδήποτε άλλο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

*Ο κ. Χρήστος Ζάνος είναι σκηνοθέτης.