1 Δεκεμβρίου, 2016

Zωή μπορεί να υπάρξει και μαζί με τον HIV

Αναστάσης Περράκης

Θυμάμαι συχνά με νοσταλγία τις διαφημίσεις των αρχών της δεκαετίας του ’80, όπου εικοσιένα κατασκευαστές πλυντηρίων και σαράντα οδοντίατροι, συνέστηναν απορρυπαντικά και οδοντόκρεμες. Ήταν η εποχή που παίρναμε στα σοβαρά τους «ειδικούς». Αν και τους επιστήμονες, ως ειδικούς σε πολλά, ποτέ δεν τους πήρε ποτέ κανείς στα σοβαρά στην Ελλάδα, ακόμα και όταν φόραγαν λευκές μπλούζες με κουμπάκια (μπροστά) - που μπορώ να σας εγγυηθώ ότι κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν φοράει πλέον εκτός αυστηρά εξειδικευμένων χώρων εργαστηρίου.

Την ίδια περίπου εποχή μπήκε στην ζωή μας και το AIDS. Στην περίπτωση μου, το AIDS μπήκε στην ζωή μου μαζί με το σεξ – για την ακρίβεια μαζί με τις σκέψεις περί σεξ, γιατί το δεύτερο περίμενε (καθόλου υπομονετικά) τα τέλη της δεκαετίας. Πέραν από την παράνοια και την απίστευτη παραπληροφόρηση της εποχής, μου είχε κάνει εντύπωση η πλήρης άγνοια και απίστευτη αδυναμία των επιστημόνων για να αντιμετωπίσουν τον ιό HIV, (τον Χιβ του κ. Πολάκη) που λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’80, συνδέθηκε με το AIDS. Για λίγα χρόνια οι επιστήμονες φάνταζαν σα να μην είναι πλέον ειδικοί – η πρώτη απομυθοποίηση του επαγγέλματος που έμελλε να διαλέξω για τις επόμενες δεκαετίες.

Πλέον φυσικά και υπάρχουν ειδικοί – και σίγουρα εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Αλλά υπάρχουν ειδικοί στην διάγνωση, στην φαρμακολογική αντιμετώπιση, στην ψυχολογική υποστήριξη, στην ενημέρωση, στην έρευνα για νέες θεραπείες. Αναζητήστε τους. Το AIDS μπορεί να αποφευχθεί με βασικές προφυλάξεις – και αυτό είναι το 99%. Αλλά ζωή μπορεί να υπάρξει όμως και μαζί με τον HIV χωρίς νόσο, αλλά και μαζί με το AIDS, χάρη στις νέες θεραπείες. Ειδικά στις Δυτικές κοινωνίες.

Στην Αφρική η εικόνα είναι όμως δραματική: το 70% των ασθενών με AIDS είναι στην Αφρική, ενώ η ήπειρος αυτή έχει μόνον το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε πολλές Αφρικανικές χώρες τουλάχιστον ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι μολυσμένος από τον ιό. Τεράστιες οι ευθύνες της εμμονής της Καθολικής εκκλησίας για την μη χρήση του προφυλακτικού, κατά πολύ μεγαλύτερες από τις φαρμακευτικές που δύσκολα διαθέτουν τα φάρμακα που καθυστερούν την εμφάνιση της νόσου σε προσβάσιμες τιμές, σκάνδαλα για παράτυπες κλινικές δοκιμές.

Αλλά άρχισα να σας μιλάω σαν ειδικός χωρίς να είμαι. Σας αφήνω αν και επιφυλάσσομαι να γράψω άλλη μια φορά για ρετροϊούς, αλλά για το πολύ πιο βαρετό κοινό κρυολόγημα.

* Ο Αναστάσης Περράκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Σχετικά