6 Νοεμβρίου, 2016

Ζητείται αξιοπιστία

Γιώργος Μαυρωτάς

Η λέξη κλειδί για να κατανοήσουμε την ελληνική κρίση νομίζω είναι η λέξη «αξιοπιστία». Αξιοπιστία των κυβερνήσεων τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εσωτερικό. Όταν όμως άλλα λες μέσα κι άλλα λες έξω προκειμένου να φαίνεσαι ευχάριστος στους μεν και συνεπής στους δε, το μόνο που κάνεις είναι να κερδίζεις βραχυπρόθεσμα λίγο πολιτικό χρόνο ο οποίος όμως αργότερα στοιχίζει πολλαπλάσια σε κατακραυγή.

Είναι φανερό σε όλους του τόνους ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη συμφωνία του Αυγούστου 2015, δεν την υιοθετεί ουσιαστικά εξού και η παλινωδίες. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία θέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί, απομακρύνοντάς την από μια αριστερά της ουτοπίας. Η ανάγκη υπαγορεύει μια κυβερνώσα αριστερά, ρεαλιστική, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον όπου θα μπορεί να ελιχθεί λίγο πιο αριστερά σε κάποια ζητήματα στην πορεία προς τον βασικό προορισμό. Όπου ο βασικός προορισμός είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και η απαλλαγή από τα μνημόνια, έχοντας κτίσει δομές που δεν θα μας επιτρέψουν να ξαναμπούμε σε αυτά. Η αξιοπιστία λοιπόν σε μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη γιατί αλλιώς ο εκάστοτε συνομιλητής σου, βλέποντας την φτωχή αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων που νομοθετούνται (η οποία είναι θέμα πολιτικής βούλησης και διοικητικής επάρκειας), τότε θα ζητάει «δέκα για να γίνουν τα πέντε».

Προς το εσωτερικό αντίστοιχα η αξιοπιστία έχει τρωθεί λόγω των δημαγωγικών υποσχέσεων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία οι οποίες συνεχώς «τρακάρουν» με την πραγματικότητα. Η μόνη συνταγή θεραπείας σε αυτό είναι μια συγνώμη και η επιστροφή στη γλώσσα της αλήθειας. Όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απ’ όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.
Πώς εξάλλου μπορεί να διεκδικούν αξιοπιστία κόμματα που είναι εν πολλοίς υπεύθυνα για την πορεία ως εδώ. Κόμματα τα οποία εξαγγέλουν πράγματα τα οποία όμως δεν έκαναν επί δεκαετίες όταν ήταν στην εξουσία. Κόμματα τα οποία είναι τα ίδια υπερχρεωμένα και ζητούν να σώσουν την χώρα από την χρεοκοπία χωρίς να επιχειρηματολογούν πειστικά για το πώς θα ξεχρεώσουν τα ίδια. Κι αυτή ακριβώς η αναξιοπιστία των προηγούμενων είναι το άλλοθι της σημερινής αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Για να αποκατασταθεί η εξωτερική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση χρειάζεται η μεν κυβέρνηση να το πάρει απόφαση και να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος (εκμεταλλευόμενη τους όποιους βαθμούς ελευθερίας έχει) κι όχι να σαμποτάρει τις όποιες συμφωνίες, η δε αντιπολίτευση να προσφέρει ένα minimum συναίνεσης. Ότι έγινε δηλαδή στις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Για να αποκατασταθεί η εσωτερική αξιοπιστία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις και αυτή είναι η δουλειά του κράτους. Δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς τα συνήθη υποζύγια και κάποιοι συνεχώς να γλιτώνουν. Ποιο κράτος όμως μπορεί να το κάνει αυτό; Ένα κράτος που δεν έχει σχέση με τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος και στηρίζεται στην αξιοκρατία ξεκινώντας από την κορυφή προς τη βάση. Όταν η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης θα γίνεται ανάλογα με την ικανότητα κι όχι την κομματική ταυτότητα θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Μπορεί αυτό να μην είναι ευχάριστο σε όσους (παλιούς και νέους) θεωρούν το κράτος φέουδο του κόμματος και το ρουσφέτι ως βασική πολιτική πρακτική, αλλά είναι απαραίτητο για να γίνουμε επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Η αξιοπιστία λοιπόν προϋποθέτει αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει αξιοκρατία. Αυτή είναι η αλυσίδα της σωστής διοίκησης που δυστυχώς στην Ελλάδα την έχουμε σπάσει και ψάχνουμε μάταια αλλού τους κρίκους της…

Η αθλητική καριέρα είναι μεγάλο σχολείο. Θυμάμαι λοιπόν έναν προπονητή πολλών επιτυχιών που φημιζόταν γιατί ήταν απαιτητικός στη δουλειά αλλά δίκαιος στη κρίση του. Ο προπονητής αυτός λοιπόν κάθε τόσο μας έλεγε: «Δουλειά μου δεν είναι να με αγαπάτε, αλλά να με εμπιστεύεστε …». Κι έτσι μάθαμε από νωρίς ότι το να επιζητείς την αξιοκρατία μπορεί να μην σε κάνει αρεστό σε φίλους και γνωστούς, σε κάνει όμως αποτελεσματικό στο σκοπό που έχεις αναλάβει.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής

Πηγή: Kontra News (έντυπη έκδοση)