3 Δεκεμβρίου, 2015

Ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας η αποτέφρωση των νεκρών από την Πολιτεία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με το θέμα της ουσιαστικής υιοθέτησης και προώθησης της αποτέφρωσης των νεκρών από την Ελληνική Πολιτεία, σε αντιδιαστολή με τα όσα επιβάλλουν ποικίλα θρησκευτικά ή και άλλα συντεχνιακά συμφέροντα.

Παρότι η σχετική δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο, εντούτοις σε ολόκληρη την επικράτεια δεν υπάρχει ούτε ένα αποτεφρωτήριο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, οι Έλληνες πολίτες που αποφασίζουν την καύση των νεκρών τους, σε μια δύσκολη για αυτούς στιγμή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θέμα: «Ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας η ουσιαστική υιοθέτηση και προώθηση της αποτέφρωσης των νεκρών από την Πολιτεία».

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οπότε και ξεκίνησε η σχετική δημόσια συζήτηση, άρχισε να ωριμάζει σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες πολίτες, επώνυμους και μη, η ιδέα της αποτέφρωσης, ως τρόπου μετά θάνατον διάθεσης του σώματός τους. Σήμερα, παρότι υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο (ν.3448/2006, όπως συμπληρώθηκε από το ν. 4277/2014, αλλά και από σχετική Υπουργική Απόφαση της παρούσας κυβέρνησης), το οποίο επιτρέπει στους Δήμους να κατασκευάζουν αποτεφρωτήρια, εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε μια τέτοιου τύπου υποδομή σε ολόκληρη την Επικράτεια, κυρίως κατόπιν ιδεοληπτικών θρησκευτικών πιέσεων, αλλά και αμιγώς οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πολίτες που αποφασίζουν την καύση των νεκρών τους δυσχεραίνονται δυσανάλογα, σε μια αξιακά θεμελιώδη επιλογή τους, δεδομένου ότι τέτοιου τύπου κοινωνικές υπηρεσίες παρέχονται, μόνο εκτός συνόρων.

Πέρα από την δεδομένη αξιακή διάσταση του προβλήματος, σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του, με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2015 και τίτλο «Greece: No Place To Die», το έγκυρο BBC στοιχειοθέτησε το μείζον πρόβλημα χιλιάδων, οικονομικά αδύναμων Ελλήνων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος ταφής, αλλά και διατήρησης των οστών των αγαπημένων τους προσώπων σε οστεοφυλάκια, λόγω του υψηλού τιμήματος που συνεπάγονται αυτού του τύπου οι κοινωνικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα αυτής της δραματικής κατάστασης είναι τα οστά να καταλήγουν ανωνύμως σε «χωνευτήρια», εντός των νεκροταφείων, όπου χάνεται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας τόσο για τους νεκρούς, όσο και για τους εν ζωή αγαπημένους τους.

Δεδομένου ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός της Πολιτείας με την Εκκλησία, καθώς και πλήθος οργανωμένων συμφερόντων εξακολουθούν, εν έτει 2015 να μην επιτρέπουν το δικαίωμα επιλογής στην διαχείριση του σώματος των πολιτών, ακόμη και μετά θάνατον.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία πρέπει να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά να ενθαρρύνει με κίνητρα τους Δήμους ανά την Επικράτεια, προκειμένου να προωθήσουν ενεργότερα και αποτελεσματικότερα την αποτέφρωση των νεκρών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αντιλαμβάνεται πόσο μακριά βρίσκεται η εν λόγω κατάσταση από τους αξιακούς κώδικες της Αριστεράς;

2. Αν ναι, πώς σκέφτεται να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση των δυσκολιών, για την ουσιαστική εφαρμογή της αποτέφρωσης των νεκρών και στην Ελλάδα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου