10 Μαΐου, 2019

Ζητάμε από τους πολίτες να θυμώσουν

Ποτάμι

Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι υπέρ μιας προεκλογικής συσκότισης”, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του με αφορμή την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. “Τρεις μέρες τώρα στη Βουλή θέλετε να μιλάμε για τις κουμπαριές της οικογένειας Μητσοτάκη, για τις δουλειές του πατέρα Τσίπρα και για τις βαρβαρότητες του κ. Πολάκη”, συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επιτέθηκε στους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη πως προσπαθούν να αποφύγουν την συζήτηση για τα ουσιώδη για να μην ασχοληθεί η κοινωνία με τα σημαντικά των ευρωπαϊκών εκλογών. Συμπλήρωσε πως αυτή είναι η παλιομοδίτικη συνταγή των αριστερών και δεξιών κομματαρχών ώστε “να συσπειρωθεί το στράτευμα, να φανατιστεί, να βγει στους δρόμους, να αλαλάζει το όνομα του ηγέτη και ας μένει η μισή κοινωνία μπερδεμένη αηδιασμένη και αμέτοχη”. “Το Ποτάμι δεν συμμετείχε και δεν θα συμβάλει σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο,” ξεκαθάρισε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε τους αρχηγούς των κομμάτων εξουσίας να απαντήσουν “με ποιον πρέπει να πάνε οι Έλληνες σε αυτή τη νέα εποχή της Ευρώπης;”. Κατηγόρησε τη ΝΔ για την συμπόρευση της με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον άνθρωπο που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας και που είναι αντίθετος στη φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απόλυτα ταυτισμένος με τον Τραμπ. Από την άλλη, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναρωτήθηκε: “Ποια είναι η πρόταση σας για την Ευρώπη; Με ποιους είστε; Με τους Αριστεριστές που αγκαλιαζόσασταν το ’15;”

Η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη πρόταση μπροστά της, επισήμανε. Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση του Εμμανουέλ Μακρόν, στην οποία μετέχει πλέον και ο Γκι Φέρχοφστατ με τους φιλελεύθερους, είναι η πρόταση για ελευθερία, προστασία, πρόοδο, “η μόνη λύση για την Ευρώπη ώστε να μην παραδοθεί, ούτε στους συντηρητικούς, ούτε στους λαϊκιστές”. Σε αυτό τον αγώνα συμμετέχει και το Ποτάμι, κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων εξουσίας να απαντήσουν πότε θα γίνει το debate και κάλεσε τους δημοσιογράφους να πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία και να οργανώσουν συζητήσεις, όπως αυτοί τις θέλουν. “Εμείς είμαστε εδώ, με όποιους όρους, με όποιους τρόπους να συζητήσουμε για τις σημαντικότερες ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Τανάγρα με αφορμή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτύξει μια πρότυπη και δυναμική αμυντική βιομηχανία που της επιτρέπει να είναι αυτάρκης, τη στιγμή που η ΕΑΒ είναι “ένα κουρασμένο σύστημα χωρίς πολιτική καθοδήγηση με απογοητευμένα τα ικανά στελέχη και αποκαρδιωμένους εργαζόμενους”. Συμπλήρωσε επίσης πως οι τουρκικές απειλές δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις, αλλά απαιτούν πράξεις και ότι η αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας και η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στο Αιγαίο “θα πρέπει να συνδυάζεται με τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία”.

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες να “θυμώσουν”, όπως έλεγε και ο Γκάντι, και να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον θυμό ώστε να γίνει και δύναμη για να ανακαλύψουν νέα πράγματα. “Ενισχύστε αυτούς που δεν υποδύονται ρόλους στην πολιτική, που δεν μπαίνουν στο ξεκατίνιασμα για το μοίρασμα των καρεκλών, που δεν έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους. Αυτούς που είναι ο εαυτός τους, με λάθη, με αδυναμίες, αλλά με μια στάση ζωής με αξίες και στόχους".

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

- Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.
- Σύγκρουση Μέρκελ – Μακρόν για τον διάδοχο του Γιούνκερ
- Τι σημαίνει για τον Ερντογάν ο έλεγχος της Κωνσταντινούπολης
- Μαδούρο ο Χαϊλάντερ
- Πρώτο θέμα στους Τάιμς η μόλυνση της ατμόσφαιρας. «Πώς μπορούμε να αναπνέουμε καλύτερα στις πόλεις μας», είναι ο τίτλος.
- Πρώτο θέμα στη Λιμπερασιόν o πόλεμος των fake news για την Παιδεία.

Όπως αντιλαμβάνεσθε είναι οι πρώτες σελίδες μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η Ευρώπη είναι ένα βήμα πριν τις μεγάλες αποφάσεις. Μόλις 370 ώρες μείνανε μέχρι τις ευρωεκλογές. Η συζήτηση λοιπόν έχει ξεκινήσει.

Υπάρχει όμως και μια γωνιά του κόσμου που όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Μια γωνιά με πολιτικούς που δηλώνουν Ευρωπαίοι αλλά έλκονται από το βαλκανικό και ανατολίτικο DNA.

Τι ζήσαμε την Τετάρτη; Και τι προφανώς θα ζήσουμε και σήμερα;
Συγκρούσεις εκτός ορίων για τα μικρά της πολιτικής και για πράγματα άσχετα με τις ανάγκες και τις αγωνίες των Ελλήνων.
Συγκρούσεις που έχουν ως μόνο στόχο τη συσπείρωση των κομματικών στρατών και τη συγκάλυψη των σκοτεινών όψεων της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας. Αυτή είναι η παλιομοδίτικη συνταγή των αριστερών και δεξιών κομματαρχών. Να συσπειρωθεί το στράτευμα, να φανατιστεί, να βγει στους δρόμους, να αλαλάζει το όνομα του ηγέτη και ας μένει η μισή κοινωνία μπερδεμένη αηδιασμένη και αμέτοχη.

Τι προσπαθείτε όμως να αποφύγετε; Προσπαθείτε να μην ασχοληθεί η κοινωνία με τα σημαντικά των ευρωπαϊκών εκλογών. Και αρχικά με ποιον πρέπει να πάνε οι Έλληνες σε αυτή τη νέα εποχή της Ευρώπης;
Με τον Βέμπερ; Με τους αριστεριστές – συντρόφους του κ. Τσίπρα; Ή με τον Μακρόν;

Ο κύριος Βέμπερ, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας. Ο κύριος Βέμπερ δήλωσε - μόλις προχθές ξανά-αντίθετος στη φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτισμένος με τον Τραμπ. Ο κ. Βέμπερ δεν θέλει ένα «σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική» προκειμένου να δοθούν στους νέους Αφρικανούς άλλες επιλογές από το να μεταναστεύουν στην Ευρώπη. Μια παρωχημένη Δεξιά που φέρεται σαν δεινόσαυρος.

Και μετά είναι η πρόταση του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη… Αλήθεια ποια είναι η πρότασή σας για την Ευρώπη κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιους είστε; Πάμπλο ή Πέδρο; Οι Ποδέμος τι απέγιναν; Είστε ακόμη με τη Σάρα στη Γερμανία που έλεγε να φύγουν οι Έλληνες από την Ευρωζώνη; Και στη Γαλλία; Είστε με τον Μελανσόν; Με τους Αριστεριστές που αγκαλιαζόσασταν το ’15;

Η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη πρόταση μπροστά της. Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν. Αναγέννηση! Για Ελευθερία- Προστασία –Πρόοδο. Η μόνη λύση για την Ευρώπη για να μην παραδοθεί ούτε στους συντηρητικούς ούτε στους λαϊκιστές. Στην προσπάθεια της Αναγέννησης μετέχει πλέον και ο Γκι Φέρχοφστατ με τους φιλελεύθερους.

Σε αυτό τον αγώνα συμμετέχει και το Ποτάμι! Για μια Ευρώπη με ενιαίο αμυντικό δόγμα, με ενιαίους κανόνες ασύλου, με υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ενισχύει τις επενδύσεις των μικρομεσαίων, με φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών, με ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των πολιτών από τα fake news. Με ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Για να το πω συνοπτικά.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει ανάγκη από μια δυναμική συζήτηση, έχει ανάγκη από αντιπαραθέσεις, έχει ανάγκη από σύγκρουση απόψεων και ιδεών αλλά εσείς- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - είσαστε υπέρ της συσκότισης

Τρεις μέρες τώρα στη Βουλή θέλετε να μιλάμε:
- για τις κουμπαριές της οικογένειας Μητσοτάκη
- για τις δουλειές του πατέρα Τσίπρα
- και για τις βαρβαρότητες του κ. Πολάκη.

Και ας πούμε ότι πέφταμε στην παγίδα και συμμετείχαμε σε αυτή την κατρακύλα. Τι θα κέρδιζε ο πολίτης; Το Ποτάμι δεν συμμετείχε λοιπόν και δεν θα συμβάλει σε αυτόν τον «θλιβερό κατήφορο!».

Ο τίτλος είναι της Εστίας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν την διαβάσατε. «Χειρότερα δεν γίνεται…», έγραφε.

Δεν θα μας προσβάλει και εμάς λοιπόν, «ο ιός του πολακισμού». Ο τίτλος είναι από την Καθημερινή. Που εμφατικά σημειώνει: κανείς δεν θέλει να θυμάται τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή.

Κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη δεν σας ζητάμε  να κατεβάσετε τους τόνους στο όνομα κάποιου καθωσπρεπισμού. Σας το ζητάμε γιατί άλλα είναι τα επείγοντα που πρέπει να συζητήσουμε:
- Ευρώπη η μια μεγάλη ατζέντα
- Ελληνοτουρκικά η επίσης μεγάλη ατζέντα

Θέλω να θέσω και ένα ερώτημα. Μήπως απαντηθεί και από τους αρχηγούς στη συνέχεια.
Θα κάνουμε κανένα debate; εμείς είμαστε εδώ, με όποιους όρους, με όποιους τρόπους και καλούμε τους δημοσιογράφους να πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία και να οργανώσουν συζητήσεις, όπως αυτοί τις θέλουν. Όλοι μαζί; δύο δύο; τρεις τρεις; Να συζητήσουμε! Να συζητήσουμε για τις σημαντικότερες ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας.
 
Χθες το πρωί σε μια κρίσιμη περίοδο, με την Τουρκία να κλιμακώνει την προκλητικότητά της, πήγα στην Τανάγρα. Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία! Πήγα με τον πρόεδρο της Κοινωνίας Αξιών και σύμμαχό μου στο Ποτάμι, Ναύαρχο Στέλιο Φενέκο.
 
Ξέρετε ότι η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν έχει αναπτύξει μια πρότυπη και δυναμική αμυντική βιομηχανία που της επιτρέπει πλέον να είναι σχεδόν αυτάρκης και να κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον;
 
Πήγα, λοιπόν, στην ΕΑΒ. Τι είδα; Ένα κουρασμένο σύστημα χωρίς πολιτική καθοδήγηση, με απογοητευμένα τα ικανά στελέχη, με αποκαρδιωμένους εργαζόμενους που σχολάνε στις 15.00 και δε θέλουν να κάνουν υπερωρίες γιατί δεν θα τις πληρωθούν. Ενώ τα F-16, τα C -130, τα πυροσβεστικά – ακόμη ακόμη -
κάνουν ουρές για να επισκευασθούν, για να αναβαθμιστούν. Είδα και το πρώτο ανασκευασμένο P – 3 που το περιμένουν πώς και πώς στο πολεμικό ναυτικό.
 
Δεν θα πω περισσότερα για τις αδυναμίες μας. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσθε τους λόγους. Θα πω όμως ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως σύγχρονη αμυντική βιομηχανία!
 
Πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα κεντρικό σχέδιο που με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης – και όχι του υπουργείο Οικονομικών, ούτε του Αμύνης – θα δώσει ζωή σε μια δυναμική και προσοδοφόρα αμυντική βιομηχανία. Με σύγχρονο management. Με δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με νέες γραμμές παραγωγής. Με πελάτες από πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής μας που τώρα περιμένουν να πάρουν αριθμό προτεραιότητας για τον εκσυγχρονισμό των δικών τους πολεμικών αεροσκαφών, για να καταλήξουν συχνά απογοητευμένοι στην Τουρκία.

Οι τουρκικές απειλές, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις. Απαιτούν πράξεις. Όμως η αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας και η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στο Αιγαίο θα πρέπει να συνδυάζεται με τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία. Και αυτό υπερασπίστηκε το Ποτάμι στην Ευρωβουλή με τον Γραμματικάκη και τον Κύρκο
 
Είναι για μας υποκριτική η απαίτηση λαϊκιστών και συντηρητικών της Ευρώπης – μεταξύ τους και ο κ. Βέμπερ- να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ενώ παράλληλα πουλάνε όπλα και κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στους σιδηροδρόμους της Τουρκίας.
 
Αυτά λοιπόν είναι τα σημαντικά εθνικά ζητήματα. Προφανώς είναι και η οικονομία για την οποία θα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα με αφορμή τις παροχές σας. Έτσι τις λέτε; «Παροχές;» Ή «προεκλογικά δώρα».
 
Ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης τώρα. Δεν νομίζω ότι έχετε καμία απορία.
Καταψηφίζουμε ξανά την κυβέρνηση. Είμαστε απέναντι στις τυχοδιωκτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους υπουργούς του παρελθόντος που έχουν μόνη έγνοια την ανακατάληψη της εξουσίας.  
 
Τι ζητάμε λοιπόν από τους πολίτες; Τους ζητάμε να θυμώσουν! Όπως έλεγε και ο Γκάντι: Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τον θυμό. Είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας δίνει κίνητρο.

Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι ο λάθος τρόπος έκφρασής του. Να μην πέφτουμε θύματα της τοξικότητας του θυμού. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον θυμό σας για καλό σκοπό. Ο θυμός για τους ανθρώπους μπορεί να γίνει και δύναμη για να ανακαλύπτουν νέα πράγματα.
 
Θυμώστε λοιπόν και ψηφίστε. Αυτούς που δεν σας κορόιδεψαν ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμά μου. Βρείτε νέες λύσεις και μην επιστρέφετε στα ίδια λάθη.
 
Ενισχύστε  
αυτούς που ΔΕΝ υποδύονται ρόλους στην πολιτική,
αυτούς που δεν μπαίνουν στο ξεκατίνιασμα για το μοίρασμα των καρεκλών,
αυτούς που δεν έχουν σκελετούς στην ντουλάπα τους.

Αυτούς που είναι ο εαυτός τους.

Προφανώς με λάθη. Προφανώς με αδυναμίες. Αλλά με μια στάση ζωής που μαρτυρά ότι έχουν τη σωστή ιεράρχηση σε αξίες και στόχους.
 
Κυρίες και Κύριοι,
το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικό́. Είναι ένα αμιγώς πολιτικό́ πρόβλημα. Το πολιτικό́ σύστημα είναι εκείνο που την οδήγησε στην χρεοκοπία. Το πολιτικό σύστημα είναι που την έσπρωξε ακόμη βαθύτερα στην κρίση το 2015. Το πολιτικό σύστημα που αναμασά συνεχώς παλιομοδίτικες συνταγές και λύσεις ξεπερασμένες.
 
Γιατί και το νέο και το παλιό καθεστώς δεν είναι σε θέση να τραβήξουν τη χώρα μπροστά, να τη βάλουν στο κέντρο της Ευρώπης, να συγκλίνουμε επιτέλους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με συλλογική προσπάθεια, με συγκεκριμένο σχέδιο, με ιεράρχηση των προβλημάτων, με λύσεις - πολλές εκ των οποίων είναι αυτονόητες
αλλά απαιτούν συγκρούσεις με συντεχνίες – συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες
 
Αυτή όμως είναι η μόνη διέξοδος που έχει η χώρα αλλιώς θα επιστρέψουμε στα χειρότερα.
 
Γι’ αυτό, λοιπόν, το Ποτάμι και η ανανεωμένη Κοινοβουλευτική του Ομάδα μάχεται για την Αναγέννηση της πολιτικής, την Αναγέννηση της Ελλάδας, την Αναγέννηση της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τα tweets:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζάχος