10 Φεβρουαρίου, 2017

Αμείλικτα ερωτήματα χωρίς απάντηση

Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς

Αναπάντητα άφησε ο κ.Τσίπρας τα ερωτήματα του Σταύρου Θεοδωράκη για την αδιαφάνεια και για τη διαφθορά στα δύο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.
«Είμαστε στον πάτο της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα»,όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που έριξε τη χώρα μας έντεκα θέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε:

Για το πενιχρό αποτέλεσμα που έχει η δίωξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών.
Για την καθυστέρηση των ερευνών στις διάφορες λίστες που κάποτε είχε κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για το πάρτι στον ΑΔΜΗΕ με τα 200.000 αναδρομικές αμοιβές στα αριστερά golden boys.
Για την αδιαφανή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων του προσφυγικού.

Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι όντως ο κ.Σπίρτζης έδωσε και τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου στον ίδιο εργολάβο, που «κατά σύμπτωση» είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV και τώρα βγάζει συριζοεφημερίδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες και τον κάλεσε να δει μερικά από τα πόθεν έσχες των υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ο κ.Καμμένος, που ενώ εμφανίζουν πενιχρές καταθέσεις, "κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πανηγυρίζουν συγκρίνοντας την πορεία τους με τις πιο σκοτεινές και άσχημες μέρες του παρελθόντος. "Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να συγκρουόμαστε με το μέλλον μας" ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: "η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει. Η αδιαφάνεια συνεχίζεται, η διαφθορά συνεχίζεται".

Κατά τη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις του Ποταμιού για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής:

-Τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων.
-Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους.
-Ενιαία Αρχή Προμηθειών με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες χωρίς παραθυράκια.
-Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
-Απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα.
-Έλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος.


Ακολουθεί αναλυτικά η πρωτολογία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω ένα καλό νέο: η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Έχουμε δεκάδες υπηρεσίες, Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, ανεξάρτητες αρχές, γραφεία και επιτροπές, που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάλληλοι και πολιτικοί που αγρυπνούν και πληρώνονται και υπερωρίες.

Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας.Και συγκεκριμένα τα δύο τελευταία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο αδιαφανείς χώρες στην Ευρώπη. Αδιαφάνεια και διαφθορά που βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και την οικονομία. Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Γεμίζει οργή τους πολίτες και τους στρέφει, σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές.

Ως προς τα οικονομικά, το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα, υπολογίζεται σχεδόν στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά. Ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς Ντράγκο Κος λέει ότι η Ελλάδα είναι η ωραία κοιμωμένη της διαφθοράς! Ο ύπνος που λέγαμε! Κάνεις υπηρεσίες και κοιμάσαι ήσυχος!

Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μία μορφή έμμεσης φορολόγησης. Στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες. Στην Ουγκάντα, για να πουλήσεις ένα ακίνητο, χρειάζονται δέκα ξεχωριστές διαδικασίες! Το ίδιο ακριβώς και στην Ελλάδα! Μαζί με την αφρικανική χώρα μοιραζόμαστε τα πρωτεία στην γραφειοκρατία, που αφορούν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Το λέω αυτό γιατί, όταν μιλάμε για διαφθορά, πρέπει να μιλάμε για τα προβλήματα που τη γεννούν.
Η τερατώδης γραφειοκρατία είναι αυτή που φέρνει διαφθορά.
Η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης φέρνει διαφθορά.
Τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα φέρνουν διαφθορά.
Η πολυνομία φέρνει διαφθορά. Και βέβαια η αναξιοκρατία του κομματικού κράτους, η αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τις προαγωγές, φέρνουν διαφθορά.

Δεν θα μπω στον πειρασμό, να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα κάνω μόνο δύο στάσεις: στο μεταναστευτικό και τις εργολαβίες δημοσίων έργων.

Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση, να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απ΄έξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός – κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα.

Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.
Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε 8 εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, Που -ω! του θαύματος- είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε,σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. «Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα»,όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν θέλατε τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Και τον αντικαταστήσατε με Υπουργό κατά της Διαφθοράς ορίζοντας τον κ. Νικολούδη. Μετά τον καταργήσατε και αυτόν, δημιουργώντας θέση αναπληρωτή υπουργού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τοποθετώντας έναν πρώην διοικητή της ΕΥΠ! Ή έχετε πολύ χιούμορ ή δεν αντιλαμβάνεσθε τις έννοιες διαφθορά και διαπλοκή. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι με τον τελευταίο νόμο, με τις τροπολογίες του νόμου 4446, του τελευταίου νόμου του έτους, προστέθηκαν στην ΓΓ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και Γραφείο καταγγελιών,
και Γραφείο Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και Γραφείο Συντονισμού Πολιτικών Καταπολέμησης της Απάτης.

Είναι σαν να επιστρέφετε και να πιστεύετε ξανά σε μια νέα μορφή εξορκισμού. Δηλαδή τοποθετείτε παντού ταμπέλες κατά της διαφθοράς πιστεύοντας έτσι ότι δεν θα περάσει η διαφθορά στη χώρα, στη διοίκηση.

Τι προτείνουμε εμείς; Προτείνουμε συγκεκριμένα:
Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς.
Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων.
Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους.
Ενιαία Αρχή Προμηθειών με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες, χωρίς παραθυράκια.
Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
Απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα.
Έλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος.

Τίποτα σχεδόν από όλα αυτά, δεν θέλει λεφτά, θέλει όμως διάθεση για σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες. Και θέλει σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Πράγματα που στερείται η κομματική σας διακυβέρνηση!

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

 

Ακολουθεί αναλυτικά η δευτερολογία του επικεφαλής:

Κ. Τσίπρα νομίζω ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ζείτε στη δική σας πραγματικότητα που έχει μικρή σχέση με τη πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες.

Πρώτον για την προσπάθεια αμφισβήτησης στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας. Επικοινωνήσαμε και δεν ήταν δύσκολο με τη Διεθνή Διαφάνεια και μας είπαν ότι ο δείκτης διαφθοράς της Ελλάδος προέκυψε βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που έδωσαν εφτά διεθνείς οργανισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους συμβουλεύουν και υποψήφιους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας.

Τώρα, είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες, προσπαθείτε με το λαθρεμπόριο. Θέλετε να συζητήσουμε γι΄αυτά που είχατε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό; Είχατε πει τον Γενάρη του ’15 ότι μέχρι το καλοκαίρι του ’15 θα αποκομίσετε 2,5 δις από την εκκαθάριση υποθέσεων διαφθοράς, ότι σε 6 μήνες θα φέρετε 2,5 δις., ότι θα φέρετε 1,5 δις από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και 800 εκατομμύρια από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών. Και θυμάμαι τον κ. Αλεξιάδη σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση να λέει ότι «τα καταφέρνουμε, έχουμε πιάσει 60 λίτρα λαθραίου πετρελαίου». Αυτά ο κ. Αλεξιάδης. Και εσείς αναφερθήκατε σε κάποια εκατομμύρια, όταν έχετε υποσχεθεί δις. στον ελληνικό λαό για το ‘2015.

Γιατί; Που είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τι είναι; Και παρεμπιπτόντως ξεχάσατε να μας πείτε για το αγαπημένο σας θέμα: το θέμα της SIEMENS. Γιατί δεν προχωράει η υπόθεση; Γιατί δεν εκδικάζεται; Ακόμα να μεταφραστεί το βούλευμα από το Υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί και στα δικά σας χέρια υπάρχει αυτή η καθυστέρηση; Η καθυστέρηση υπήρξε με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προσέξτε κ. συνάδελφοι, αφού μελετάμε την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και αφού και ο Πρωθυπουργός δέχεται ότι υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν, τι λέει η έκθεση για τις χώρες με τις καλύτερες βαθμολογίες;

Λέει ότι οι χώρες με τις καλύτερες βαθμολογίες στην λίστα της Διεθνούς διαφάνειας μοιράζονται τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1. Υψηλά επίπεδα της ελευθερίας του Τύπου

2. Ανοιχτό κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν από πού προέρχονται οι πόροι και που δαπανώνται

3. Ψηλά επίπεδα ακεραιότητας των ανθρώπων που κατέχουν δημόσια αξιώματα

4. Δικαιοσύνη που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων και είναι απολύτως ανεξάρτητη από την κυβέρνηση.

Τέσσερα κριτήρια πολύ συγκεκριμένα για να είσαι με τους καλύτερους. Πώς λέμε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Καμία σχέση. Γιατί αυτά είναι τα τέσσερα πεδία που εσείς θέλετε να ελέγχετε. Έλεγχος του Τύπου, κομματικός προϋπολογισμός, κομματικό κράτος, κομματικοί διορισμοί και άνθρωποι που στα δικά σας χρόνια και μήνες μήνες τολμούν κι αποφασίζουν να πάρουν μερικοί κάποιες δεκάδες εκατομμύρια καθυστερούμενα για τη δική τους θητεία σε μία υπηρεσία. Μιλώ για τα 200.000 ευρώ που αποκαλύφθηκε ότι είχαν αποφασίσει κάποιοι να πάρουν για τον εαυτό τους – ένα ψήγμα όλως όσων δεν αποκαλύπτονται. Και βέβαια, μία προσπάθεια δημιουργίας κομματικής δικαιοσύνης. Μιλώ για μία προσπάθεια, που συνεχίζεται στα ανώτατα κλιμάκια, να παραβιαστεί ακόμα και το Σύνταγμα, για να μεγαλώσει η θητεία κάποιων δικαστών.

Αναφερθήκατε στο πόθεν έσχες και σας είπα κι εγώ ότι θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να ασχοληθούμε σοβαρά με το πόθεν. Κι αφού έχετε ένα ενδιαφέρον, δείτε κύριοι της κυβέρνησης και μερικά από τα πόθεν έσχες μερικών υπουργών σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες τους δηλώνουν ότι το συνολικά έχουν πέντε-έξι χιλιάδες. Πώς πάνε στην Αυστρία; Με ωτοστόπ;

Ο κ.Τσίπρας ξέρει το όνομα αλλά δεν θέλω να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Η δήλωση πόθεν έσχες του υπουργού σας, κ.Καμμένου, και αντιπροέδρου σε θέματα θρησκευτικών και άλλα είναι μία δήλωση που τιμά την διακυβέρνησή σας; Και αν θέλετε μπορούμε να συνεχίσουμε με άλλα πόθεν έσχες άλλων υπουργών.

Το δικό μου πόθεν έσχες κ. συνάδελφε, είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρο και φωτογραφίζει έναν άνθρωπο που άφησε το επάγγελμά του με πολύ μεγάλα εισοδήματα για να μπει στην πολιτική. Και θα σας παρακαλούσα να κάνετε λίγο υπομονή γιατί τα πόθεν έσχες πρέπει να ελέγχονται και σε βάθος χρόνου. Δεν έχει σημασία μόνο το πώς μπαίνεις στην πολιτική. Όπως έλεγε κάποιος παλιός της πολιτικής που νομίζω ότι όλοι εκτιμούμε, σημασία έχει με πόσα λεφτά βγαίνεις από την πολιτική. Αυτό πρέπει να κρίνει ο ελληνικός λαός και για μένα αλλά και για όλους μας.

Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, βεβαίως πρέπει να κόψουμε τα θαλασσοδάνεια. Βεβαίως, πρέπει να τιμωρήσουμε αυτούς που τα πήραν. Σας προτείναμε στην προηγούμενη συζήτηση να βρούμε λύσεις για να σώσουμε τα έντυπα και τους δημοσιογράφους, όχι να σώσουμε τους εκδότες – σε αυτό έχουμε συμφωνήσει. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αλλά πρέπει να σώσουμε τα έντυπα. Να κάνουμε μια προσπάθεια να σώσουμε και τις περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Το έχουν κάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να πειστείτε ότι υπάρχει λόγος να σώσουμε τις ανεξάρτητες εφημερίδες και τις ανεξάρτητες φωνές.

Γιατί φοβάμαι πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να ενημερώνονται – με αντικειμενικό βέβαια τρόπο – από εφημερίδες όπως είναι το χωνί, KontraNews, και από Μέσα που είναι κομματικά και ελεγχόμενα. Μέσα που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιους που φαίνεται να παίρνουν προνομιακά σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Πάτρα. Δώστε μου μια εξήγηση. Σπάσατε το έργο στα 8 και οι 4 πρώτες εργολαβίες πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που συνδέεται φανερά με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πάρει ήδη το 50% του έργου ένας άνθρωπος που προσπάθησε να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ TV με βοσκοτόπια και στη συνέχεια εξέδωσε μια εφημερίδα που υμνεί κάθε μέρα ή τέλος πάντων μια φορά την εβδομάδα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Και το δόγμα μας δεν πρέπει να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου για τη μεγάλη υπόθεση της διαφθοράς και της διαφάνειας, θέλω να σας πω ότι κάνετε ένα λάθος κ. πρόεδρε. Συγκρίνετε και προσπαθείτε να συγκρίνετε τις δικές σας μέρες με τις πιο άσχημες μέρες του παρελθόντος. Αναφέρατε πολιτικούς που έχουν κλέψει το ελληνικό λαό. Κάποιοι είναι στη φυλακή και κάποιοι όχι.

Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο; Αυτός είναι ο πήχης; Οι χειρότεροι του παρελθόντος; Εμείς σας λέμε και σας καλούμε να αναμετρηθούμε με το μέλλον. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και να μη μιλάμε συνέχεια για το παρελθόν που έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό. Να τολμήσουμε να μιλήσουμε για τα λάθη του παρελθόντος αναμετρώμενοι με αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός.

Και νομίζω ότι αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός από εσάς, από εμάς, από όλους στη Βουλή δεν είναι να συγκρινόμαστε με τις σκοτεινές μέρες, με τα ατυχήματα του παρελθόντος. Αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, είναι να συγκρουόμαστε με το μέλλον μας. Και εκεί νομίζω ότι η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει. Η αδιαφάνεια συνεχίζεται, η διαφθορά συνεχίζεται. Σας ανέφερα συγκεκριμένους τομείς που για πρώτη φορά κληθήκατε να διαχειριστείτε, όπως είναι το μεταναστευτικό, όπως είναι τα νέα έργα και εκεί η βαθμολογία σας είναι αρνητική. Περιμένω συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο της δευτερολογίας παρακάτω: