9 Μαρτίου, 2018

Working Class Hero

Γιώργος Δημακόπουλος

Η ανακοίνωση της εκδήλωσης στο Παγκράτι ήταν to the point. «Το 60% των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει την ανεργία. Τα voucher, η ανασφάλιστη εργασία, η γκρίζα ζώνη της επισφάλειας είναι καθεστώς για χιλιάδες νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, που χάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την εργασία και την αξιοπρέπεια» και μετά στο άρθρο του στην εφημερίδα ο υποψήφιος βουλευτής επιχειρηματολογούσε: «Το ερώτημα αν μπορεί να γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, δεν χωρά συζήτηση». Ήταν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της ΠΦΑ το 2015. Θα μπορούσε να ήταν και σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τότε δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αλλά τώρα είναι μέλος της κυβέρνησης. Τότε διψούσαν για ουρανό, τώρα διψάνε για καρέκλες. Και τότε για καρέκλες διψούσαν.

Στο Yπουργείο Eργασίας τα πράγματα έμπλεξαν. «Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος της επιτροπείας» πανηγυρίζει η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου. Παρήγορο! Γιατί στο τέλος της επιτροπείας (LOL) η ίδια κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.685. Επιπλέον φόρος 650 ευρώ, αν βγάζεις πάνω από 9 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 510,95 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών και 586,08 ευρώ για όσους είναι άνω των 25ετών. Τα καθαρά είναι 432 και 495 ευρώ αντίστοιχα. Με τη μείωση του αφορολόγητου θα χάσεις από 100 έως 270 ευρώ αντίστοιχα, αλλά κερδίζεις υποσχέσεις ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός! Όταν αυξηθεί μπορεί και να ισοφαρίσεις τη χασούρα. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

Ναι αλλά θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο! Τώρα είναι 780 ευρώ μεικτά (655 καθαρά). Πάρε δωράκι ένα 500ευρω φόρο! Η κυβέρνηση θα μοιράζει αυξήσεις (με το αριστερό χέρι το καλό - η αριστερά μοιράζει), που θα παντελονιάζει (με το άλλο χέρι το δεξί – η δεξιά φορολογεί). Από την άλλη, ο νέος υφυπουργός Εργασίας κος Νάσος Ηλιόπουλος με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε: «Το επόμενο διάστημα, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και στα ζητήματα της ανεργίας των νέων».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Γιώργος Δημακόπουλςο είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ