18 Μαρτίου, 2018

Working Class Hero (μέρος 2ο)

Γιώργος Δημακόπουλος

Αν γκουκλάρεις «υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου» διαπιστώνεις ότι οι περισσότερες αναρτήσεις αναφέρονται στο επιτηδευμένο look της, παρά στο έργο της. Αλλά και τι να αναφέρει ως έργο; Ότι η επίσημη ανεργία ανέβηκε στο 21,2%, στους 1.006.844 πολίτες; Ότι το success story της μείωσης της ανεργίας είναι οι εποχιακοί στον τουρισμό, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο, και οι «4ωρίτες» πλήρους 8ωρης απασχόλησης, και οι 470χιλ. νέοι έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη; Ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω από το επίδομα ανεργίας;

Μοιραία το μόνο που μένει να αναρωτηθείς είναι πότε η κυβέρνηση θα σηκώσει προπαγανδιστικό διαφημιστικό spot προς τους διορισμένους εναπομείναντες θαυμαστές της, ότι 636.424 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με μέσο μικτό μισθό 389,65 ευρώ γιατί «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Για να σας διορίσουμε!

Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Να μοιράζεις τη «Σχεδία» γιατί είσαι άστεγος, να τρέχεις στα συσσίτια, να έχεις φαρμακευτική περίθαλψη ως ανασφάλιστος, και ενώ τον Δεκέμβριο ακούς την υπουργό να αναγγέλλει «πρόγραμμα για στέγαση και εργασία για τους αστέγους», ένα μήνα μετά η ίδια υπουργός να σου ζητά 26,9% ασφαλιστικές εισφορές! (20% υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και εισφορά 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) Και το υπουργείο να σε τρολάρει ανακοινώνοντας ότι το κάνει για το καλό σου για να αποκτήσεις «πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και δικαίωμα στη σύνταξη». Με πόσα 40λεπτα από το 1,5 ευρώ ανά τεύχος θα πάρει σύνταξη κάποιος; Πόσα τεύχη της «Σχεδίας» πρέπει να πουλήσει ένας άστεγος για να επιδοτεί με 1.000 ευρώ τον μήνα το ενοίκιο στο Κολωνάκι της κάθε υπουργού Αντωνοπούλου; Γιατί αντί να πάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές; Μα γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. (Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» έχει προϋπολογίσει κονδύλιο για το «κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης» 700 εκ. σε 700 χιλ. άτομα που έχουν ανάγκη (250 χιλιάδες νοικοκυριά) που βιώνουν συνθήκες φτώχειας).

Διαβάστε τη συνέχεια στην Athens Voice