7 Μαΐου, 2015

Βία στον αθλητισμό, χθες, σήμερα και αύριο

του Νίκου Ορφανού Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι μία οικογενειακή διασκέδαση.

γράφει ο Νίκος Ορφανός

Βία στον αθλητισμό, χτες, σήμερα και αύριο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι μία οικογενειακή
διασκέδαση. Η εποχή που κυριαρχούσε ο αγώνας για τη φανέλα, με τις τοπικές ομάδες, τον αγνό ενθουσιασμό των φιλάθλων και τους ποδοσφαιριστές που την Κυριακή έπαιζαν μπάλα και τις καθημερινές δούλευαν στη φάμπρικα, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ιστορικές τοπικές ομάδες ξέπεσαν, παρασυρμένες από την οικονομική καταστροφή των τοπικών κοινωνιών που τις δημιούργησαν. Το ποδόσφαιρο ειδικά συγκεντρώθηκε στα χέρια μιας ολιγαρχίας, που ξιπασμένη από τη φούσκα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του κρατικού τζόγου, εκμεταλλεύτηκε τον αγνό ενθουσιασμό των φιλάθλων, νταραβερίστηκε συστηματικά με το κράτος και τους κομματικούς του λειτουργούς, στήνοντας παράγκες και παραμάγαζα και δίνοντας τις ομάδες σε προέδρους που ήταν γνωστοί μεταξύ άλλων με προσωνύμια όπως “κοκαλιάρης”, “ρίνγκο”, “τίγρης”, θείος”, “περίεργος”, “μπαρμπα Θωμάς”, “αγαπούλας”, “χοντρός” και άλλα ευφάνταστα. Το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, μια βιομηχανία, που συχνά πυκνά έπαιρνε τη μορφή δούρειου ίππου και για άλλα πράγματα, για άλλου είδους πιέσεις και δυσδιάκριτα συμφέροντα.

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μυριστήκαν ψήφους, ο ποδοσφαιρικός παραγοντισμός σχεδόν δε διαφέρει πια από τον αντίστοιχο κομματικό. Τα γήπεδα μετατράπηκαν σε πεδίο επίλυσης διαφορών, ανταγωνισμών και οι φίλαθλοι σιγά σιγά έγιναν στρατός, μηχανισμός, ομάδες κρούσης.

Η βία στα γήπεδα από τις αναλαμπές του παρελθόντος έγινε καθημερινότητα, συνήθεια, μία οικτρή πραγματικότητα και ένα αγαπημένο θέμα μαθητικών εκθέσεων. Νεκροί, τραυματίες και τραμπουκισμοί στην ημερήσια αθλητική διάταξη. Ποιος δε θέλει την αντιμετώπισή της; Κανείς.
Σύσσωμοι συντασσόμαστε σε κάθε νέα προσπάθεια. Αλλά το παρόν νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει;

Θέλει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη βία; Όταν υπομονετικά ανέχεται τις καταλήψεις παναπιστημίων, το βανδαλισμό των πόλεων και των μνημείων της, δεν είναι εντυπωσιακή η σφοδρή αυστηρότητα των τιμωριών που ευαγγελίζεται; Ο χουλιγκάνος δεν είναι κι αυτός άνθρωπος; Δε δικαιούται το δικό του διάλογο με την πολιτεία; Φαίνεται πως υπάρχει βία που συζητιέται και βία που κυνηγιέται.

Και ποιος θα είναι ο τιμωρός; Μα ο υπουργός, που ως αδιάφθορος δικαστής θα επιβάλλει ποινές κατά το δοκούν, χωρίς καθορισμένο ποινολόγιο, κατά βούληση. Σας θυμίζει κάτι; Μήπως παλαιότερες χαριστικές ποινές σε ομάδες που είχαν ιδιαίτερη σχέση με πολιτικούς λειτουργούς; Μεταχείριση που πυροδότησε νέα σφοδρά επεισόδια στα γήπεδα; Μήπως το κράτος δεν κράτησε με τη σειρά του το μυστρί που έχτισε τις παράγκες και ντάντεψε τον υπόκοσμο που μπήκε στις ομάδες;

Αλλά ποιοι φταίνε για τη βία, οι οπαδοί; Οι οποίοι βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου, όπως ακούσαμε, κάθε Κυριακή, ως άβουλα όργανα συμμοριών; Φοβάμαι, ότι πιάνουμε την προβοσκίδα του ελέφαντα με κλειστά μάτια και νομίζουμε ότι το παχύδερμο είναι σαν το φίδι αγαπητοί φίλαθλοι και μη.

Οι χούλιγκαν είναι τα τέκνα μιας κοινωνίας, που με τη βίαιη φτώχεια και την ανεργία της, τους στέλνει στον κοινωνικό αποκλεισμό της εκδίκησης. Στη διαταραγμένη άποψη, ότι η μόνη αξιοπρέπεια που τους μένει είναι η γροθιά, η μαχαιριά και η εξόντωση του “αντίπαλου”, κι ας είναι αυτός ο παρακάτω γείτονας. Η βία είναι διάχυτη πια στην κοινωνία μας. Μπορεί ένας υπερυπουργός να την κυνηγήσει κατά το δοκούν; Είναι αυτός τρόπος αντιμετώπισης μιας ευνομούμενης κοινωνίας; Ή κλείνουμε το μάτι στον πολιτικό λειτουργό, που θα θελήσει να κάνει κι αυτός παιχνίδι χειραγώγησης ομάδων με στόχο την πολιτική επιρροή και τον εκβιασμό;

Θα σταματήσουμε ποτέ τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τους επιχειρηματίες που ελέγχουν τις ομάδες; θα σταματήσουν οι φωτογραφικές ρυθμίσεις; Κάποια στιγμή πρέπει να ισχύσουν οι νόμοι και οι κανονισμοί και όχι οι πολιτικές επιλογές και μόνο. Διαφορετικά φοβάμαι πως όσο και αν το παρόν νομοσχέδιο επιχειρήσει να παίξει μπάλα, θα αποδειχτεί ένα δυσκίνητο “παλτό”.

* Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά και πολιτικός υπεύθυνος Πολιτισμού.
7 Μαΐου 2015

Σχετικά