24 Μαρτίου, 2017

Βάλε φίλτρο στις ανούσιες απαντήσεις

Ίκαρος Κράτσας

Πολύ συχνά πιάνω τον εαυτό μου να εκνευρίζεται από το γεγονός ότι κάποιος πετάει μια βλακεία και εμείς όλοι αντί να του τονίσουμε ότι είπε βλακεία και να του εξηγήσουμε γιατί, καταφερνουμε να του απαντήσουμε ακόμα πιο βλακωδώς χωρίς να μπούμε στην ουσία του ζητήματος.

Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε μια ατυχέστατη και προσβλητική δήλωση για τους νοτιοευρωπαίους (για λόγους συνέχισης του συλογισμού θα πάρουμε ως δεδομένο ότι όντως είπε όσα του καταλογίζονται). Η δήλωση ήταν προσβλητική για όλους τους νοτιοευρωπαίους και κάπως σεξιστική. Σίγουρα το να χαρακτηρίσει κανείς όλους τους νότιους ευρωπαίους ως άσωτους που ξοδεύουν τα λεφτά της ΕΕ σε αλκόολ και επισκέψεις σε χαμαιτυπεία και να υπονοήσει ότι το γυναικείο φύλο τρώει τα λεφτά των αντρών νοτιοευρωπάιων και ότι αυτό έγινε σε τέτοια κλίμακα που έριξε έξω τους προϋπολογισμούς των κρατών της νότιας Ευρώπης είναι το λιγότερο ατυχέστατο. Ο ρατσιμός πάντα προκύπτει από μια αβάσιμη υπόθεση, μια γενίκευση, μια κατηγοριοποίηση των ανθρώπων.

Η αντιδράσεις μας ως Ελλήνων και νοτιοευρωπαίων ήταν ακόμα πιο ατυχείς. Κατά την προσφιλή μας συνήθεια σπεύσαμε να χωριστούμε σε ομάδες και να τσακωθούμε. Πολλοί από κεκτημένη ταχύτητα και φιλοευρωπαϊκά αντανακλαστικά έδωσαν δίκιο στον Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι είναι όπως τα λέει και δημοσιέυοντας διάφορες εικόνες από κραιπάλες, μπουζούκια, καλάθια με γαρδένιες και τον μακαρίτη τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο που τα είχε πει "πολιτιστικά κέντρα". Κάποιοι άλλοι, εκνευρισμένοι από τον χαρακτηρισμό έκαναν αντίστοιχα σχόλια για τους Ολλανδούς ή και προσωπικές επιθέσεις στον Ντάισελμπλουμ. Η αστοχία συνεχίστηκε (ουσιαστικά εκτός θέματος) με άλλες δηλώσεις από μια υπουργό που έσπευεσε να δώσει ένα πιο δραματικό τόνο και να επενδύσει στο δίπολο "εμείς και αυτοί" αυτοθυματοποιούμενη και έναν άλλο ανεκδιήγητο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που της επιτέθηκε προσωπικά.

Τέλος, λίγοι είπαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή φυσικά υπήρξε εκ μέρους μας οικονομική κακοδιαχείριση, σπατάλη, υπερκατανάλωση (διάφορων καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών άλλων απαραίτητων και άλλων όχι, όχι μόνο αλλά ούτε καν κυρίως σε ποτά και διασκεδάσεις) αλλά η απλούστευση της κατάστασης και η γενίκευση αυτή είναι και άστοχη ως προς τα πραματικά αίτια της κρίσης και προσβλητική για τους νοτιοευρωαπαίους και για το γυναικείο φύλο.

Κάποιος είπε "Η Ευρώπη των στερεοτύπων και των εύκολων κατηγοριών σαν αυτές του Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς η Ευρώπη που δεν θέλουμε" (ψάξτε να βρείτε ποιος το δήλωσε) και έχει δίκιο. Έχω να προσθέσω ότι αυτή την κακή Ευρώπη δεν την φτιάχνει μόνος του ο Ντάισελμπλούμ και ο κάθε λαϊκιστής που αρέσκεται στο να κατηγοριοποιεί και να στοχοποιεί εθνικές, κοινωνικές και άλλες υποομάδες. Την κακή αυτή ευρώπη τον βοηθάμε να την φτιάξει κάθε φορά που ενδίδουμε σε αυτό το παιχνίδι ανταλλαγής ύβρεων και στείρας αντιπαράθεσης πάνω σε προδιαγεγραμμένες παραταξιακές γραμμές.

* Ο Ίκαρος Κράτσας είναι μέλος των Νέων του Ποταμιού

Πηγή: icaruskratsas.blogspot.gr