11 Ιουνίου, 2018

Τσουδερού: Μια πολύπλευρη προσωπικότητα, μπροστά από την εποχή της

Ποτάμι

Η Βιργινία Τσουδερού, η οποία έφυγε σήμερα πλήρης ημερών και δραστηριότητας, μοιάζει να έρχεται από έναν παλιό κόσμο. Από τον καλό όμως παλιό κόσμο, εκείνον των πολιτικών-πολιτών, που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον.

Το αποδεικνύει η πορεία της: πέρασε από διάφορα κόμματα, χωρίς ποτέ να φύγει από τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τις αρχές υπηρέτησε με συνέπεια. Το αποδεικνύει η πολύπλευρη κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα: από τη συμβολή της στην ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι την προεδρία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν έχει ιδιαίτερη αξία η απαρίθμηση των πτυχών της προσφοράς της Βιργινίας Τσουδερού, όχι τόσο γιατί είναι πολλές, όσο γιατί για την ίδια ήταν αυτονόητες. Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάτι από τη μακρά πορεία της στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, θα ήταν η αταλάντευτη προσήλωσή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Και κυρίως το ότι υπηρέτησε αυτούς τους στόχους σε εποχές που οι περισσότεροι- πολιτικοί και πολίτες- ήταν απέναντί τους.

Στην οικογένειά της απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια.

διαβάστε επίσης