28 Ιουνίου, 2017

Τσακυράκης - Τζανακόπουλος: Πρόβλημα αναλογίας

Λίνα Παπαδάκη

Ας πάει να ρωτήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγα πράγματα για την ιστορία του «αξιότιμου κύριου καθηγητή»

Στο τέλος όλα γίνονται υπόθεση αναλογιών. Ακόμα κι αν ο ένας είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, άρα θεωρητικά ο λόγος του ξεφεύγει από την υπογραφή του και ενδύεται το κύρος του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας. Γιατί υπάρχει μία προϋπόθεση να ισχύσει η θεωρία - ο εκπρόσωπος να έχει πάντα αντίληψη και του προσωπικού του μεγέθους.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μπορεί στο μέλλον να γίνει μεγάλος και τρανός. Ούτε η ηλικία του ούτε το αποτύπωμά του στα δημόσια πράγματα του δίνουν το δικαίωμα να χρωματίζει τον λόγο του με προσωπικό ύφος, όταν αναμετράται δημοσίως με προσωπικότητες που έχουν μέγεθος που τον υπερβαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει να προφυλάσσει τον εαυτό του και να υπηρετεί την πολιτική του θέση με υφολογική ουδετερότητα και αμιγώς πολιτικά επιχειρήματα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα γίνεται γκροτέσκο και ο ίδιος εκτίθεται.

Ας πάει να ρωτήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγα πράγματα για την ιστορία του «αξιότιμου κύριου καθηγητή Τσακυράκη» πριν χρησιμοποιήσει εναντίον του τη γλώσσα της δίκης προθέσεων, των νομικίστικων ακροβατισμών, της χοντροκομμένης ειρωνείας, και του, αν είναι δυνατόν, επιστημονικού διδακτισμού προς έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είχε υπάρξει καθηγητής του. Ίσως καταλάβει ότι η χαώδης διαφορά μεγεθών θα έπρεπε να τον κάνει πιο συνεσταλμένο, χωρίς ασφαλώς να αφαιρεθεί κάτι από τη δυνατότητά του να εκφράσει την κυβερνητική πολιτική επί του θέματος. Επέλεξε όμως τη μονομαχία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


* Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του γραφείου τύπου του Ποταμιού