2 Μάιος, 2017

Τρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Παναγιώτης Καρκατσούλης

«Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μια διαπραγμάτευση από αυτή την κυβέρνηση και γίνεται με την ίδια μέθοδο: λεονταρισμοί σε πρώτο στάδιο, ανούσιες καθυστερήσεις σε δεύτερο στάδιο, μάχες που δεν δίνονται ποτέ, κι ένα τελικό αποτέλεσμα επαχθές για όλους του Έλληνες» είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης στην Άννα Μπουσδούκου και στην εκπομπή «Σκάι τώρα».

Αλλά πέρα από αυτό, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας: η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επί μήνες, η εθνική αντιπροσωπεία και επίσημα τα πολιτικά κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα παρά μόνο μέσω διαρροών. Φέρνουν λοιπόν, τώρα, μια συμφωνία που περιλαμβάνει δύο κομμάτια:

  •  Το πρώτο μέρος που είναι σίγουρο είναι τα μέτρα τα οποία είναι επαχθέστατα
  • Το δεύτερο κομμάτι είναι αίολο, και λέει ότι αν και εφόσον πετύχει η χώρα τους στόχους, τότε θα δούμε ποια θα μπορούσε να είναι κάποια θετικά αντίμετρα.

Λέει, δηλαδή, η συμφωνία που με τόση δυσκολία φέρνουν, ότι αν το 2019-2020, έχουμε πετύχει όλους τους στόχους – αυτούς που δεν μοιάζουν εφικτοί ούτε για το 2018 παρόλα τα πλασματικά πλεονάσματα – τότε θα υπάρχει ενεργοποίηση κάποιων αντίμετρων, τα οποία είναι γενικά και αόριστα.

Αυτή η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση Τσίπρα, δείχνει ότι εγγενώς αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Δεν μπορεί να φέρει κανένα καλό αποτέλεσμα. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης.

Άλλωστε, η ανικανότητά της είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αναλώνεται σε συμβολική πολιτική και νομοθέτηση. Ένα επίκαιρο παράδειγμα τέτοιας, συμβολικής πολιτικής, είναι η μετατροπή της Πρωτομαγιάς σε αργία – αντί απεργίας που θεωρούνταν μέχρι σήμερα. Δεν αλλάζει στην ουσία τίποτα, αλλά θέλει να προπαγανδίσει στον κόσμο ότι κάτι κάνει. Τέτοια συμβολική πολιτική είναι και τα θετικά «αντίμετρα» που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια πολιτική λογική σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να διατείνεται ότι έχει να μοιράσει οφέλη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία ορθολογική βάση για να γίνει πιστευτός. Είναι η κλασσική προπαγανδιστική αντίληψη της πολιτικής, μια πολιτική που δεν έχει ουσία και περιεχόμενο.

Αν η συμφωνία είχε γίνει από τον Νοέμβριο, το περιβάλλον στην οικονομία θα ήταν πολύ καλύτερο και δεν θα είχε λόγο τώρα ο κ. Τσίπρας να κάνει «τζάμπα μαγκιές». Να λέει, δηλαδή, δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Μια κυβέρνηση σήμερα πρέπει να κάνει, πρώτα απ’ όλα, τα βασικά, είπε κλείνοντας ο Παναγιώτης Καρκατσούλης: να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας αναπτυξιακής πορείας, να δώσει ένα έναυσμα σε μια οικονομία που είναι λιώμα. Αυτά είναι:

  1. Πάταξη της γραφειοκρατίας – όχι στα λόγια όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο κι ενέργειες που φέρνουν αποτέλεσμα.
  2. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Η μόνη ενασχόληση της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Δικαιοσύνη ήταν η απελευθέρωση μερικών εγκληματιών.
  3. Διαμόρφωση ενός βιώσιμου φορολογικού συστήματος – αντί της φοροκαταιγίδας που δεν αφήνουν καμία επιχείρηση να αναπτυχθεί.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου π²