9 Μαΐου, 2017

Τώρα αρχίζει η μάχη για την ενωμένη Ευρώπη

Ποτάμι

Φέτος ο εορτασμός της Hμέρας της Ευρώπης μας βρίσκει σε λίγο καλύτερο κλίμα. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, της αναδίπλωσης στον στείρο εθνικισμό, της απαξίωσης του κοινού μέλλοντος των ευρωπαϊκών λαών υπέστησαν μια μεγάλη ήττα.

Αυτή την ημέρα δεν φτάνει μόνο ο εορτασμός, χρειάζεται και ο αναστοχασμός. Χρειάζεται να δούμε ποιές είναι οι αξίες που διαμόρφωσε και στερέωσε η Ευρώπη, ως πολιτισμική αλλά και ως πολιτική οντότητα. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκκοσμίκευση, ο περιορισμός της πίστης στον ιδιωτικό βίο, το κοινωνικό κράτος. Αξίες που έμειναν αδιατάρακτες και αυτονόητες για εβδομήντα χρόνια χάρη στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία που εξασφάλισαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως τους διαμόρφωσε το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης.

Να μην το ξεχνάμε. Η ήπειρός μας ζει την πιο μακρόχρονη περίοδο ειρήνης στην ιστορία μας. Η ενωμένη Ευρώπη ήταν και είναι το θεμέλιο αυτής της ειρήνης και της ασφάλειας, με όλες της τις αδυναμίες. Ας δουλέψουμε για περισσότερη ισότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πόλεμος κατά των λαϊκιστών έχει αρχίσει να κερδίζεται. Η μάχη για τη δημοκρατία και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης κερδήθηκε ήδη στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε σε κάθε γωνιά για όσο χρειαστεί.